Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisindeki bir grubun darbe girişiminde bombalanan TBMM’de düzenlenen özel oturum için Genel Kurul salonuna ilk gelen siyasi lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Milletvekillerinin ayağa kalkarak alkışladığı Bahçeli, salonda bulunanları selamladı. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da salona girince AK Partili milletvekilleri tarafından alkışlandı. Davutoğlu, Devlet Bahçeli başta olmak üzere tüm grup başkanvekilleri ile tokalaştı.

BAŞBAKAN, LİDERLER VE GRUP BAŞKANVEKİLLERİYLE TOKALAŞTI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ardından salona en son Başbakan Binali Yıldırım geldi. Yıldırım, siyasi parti liderleri ve grup başkanvekilleriyle tokalaştı. HDP EŞ Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın Genel Kurul’a katılmadığı görüldü. Öte yandan Genel Kurul’daki özel oturuma büyükelçiler, Ankara’daki üniversitelerin rektörleri, STK temsilcileri, Anayasa Mahkemesi üyeleri, Yüksek Yargı ve Askeri Yargı mensupları ile vatandaşlar izleyici olarak katıldı.

Başbakan Yıldırım’ın TBMM Genel Kurulu’nda yapılan özel oturumdaki konuşması şu şekilde
AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan özel oturumdaki konuşmasında, “Vatan Caddesi’nde, Kızılay Meydanı’nda, havaalanlarında 81 vilayetin her köşesinde AK Partililer, CHP’liler, HDP’liler, MHP’liler el ele verdiler. Tek yürek oldular. Tek ortak eylem yaptılar. Milletin bu mesajını anladık, dediler. Milletin kenetlenin mesajını okuduk; dediler. Bu tarihi dayanışmayı inşallah geleceğe de taşıyacağız. Diyorum ki inadına demokrasi, inadına milli irade, inadına barış, inadına kardeşlik. Millete darbe yapmaya kalkanlar darbe yemiştir. Darbeyi kendileri yemiştir. 15 Temmuz artık demokrasi nöbetinin tutulduğu gündür. Bugünün yıl dönümüdür. Demokrasi Bayramı günüdür” dedi.

İSTİKLAL MARŞI’NIN SON KITASINI OKUDU
Başbakan Binali Yıldırım, Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Sözlerinin başında İstiklal Marşı’nın son kıtasını okuyan Yıldırım, askeri darbe girişimine karşı sokağa dökülen halka ve mücadele gösteren güvenlik güçlerine teşekkür etti. Şehit ailelerine seslenen Yıldırım, “Dün gece milletin bağımsızlığını, namusunu korumak için sokağa çıkan; tankların önünde birer kahraman olarak dikilen, o mübarek kanlarıyla bayrağının hürriyetini, milletinin istiklalini muhafaza eden şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyor; mekanları cennet olsun diyorum. Hepsini bu yüce Meclis’in çatısı altında saygıyla selamlıyorum. O kahramanların ailelerine özellikle sesleniyorum. Üzülmeyin, hüzünlenmeyin onlar peygamberlikten sonraki en büyük rütbeye, şehitlik mertebesine ulaştılar. O kahramanlar düne kadar sizin evlatlarınızdı ancak bugün milletin, hepimizin evlatları oldular. Yaralı kardeşlerimizi selamlıyorum, hepsine acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.

“BAŞKOMUTANIMIZ RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A DİK DURUŞUNDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, siyasi parti liderleri ve medya organlarına da teşekkür eden Başbakan Yıldırım, “Milli iradeyi teslim almak isteyenler karşısında sokağı teslim alan aziz milletimi buradan bu yüce Meclis’in çatısı altından yürekten selamlıyor; böyle kahraman bir milletin evladı olmaktan büyük gurur duyuyorum. Cumhurbaşkanımız, başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan’a dirayetli, dik duruşundan dolayı teşekkür ediyorum. Siyasi partilerimizin genel başkanlarına, Meclis gruplarına dayanışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Emniyet teşkilatımıza her biri birer Alparslan, her biri birer Fatih olan polislerimin alnından öpüyorum. Peygamber ocağı Türk Silahlı Kuvvetlerinin vatanını, milletini, bayrağını seven; demokrasiye gönülden bağlı her subayının, uzman er ve erbaşlarının alınlarından öpüyorum. Darbe karşısında dünyaya örnek olacak bir duruş sergileyen basın yayın organlarımıza, medya temsilcilerimize buradan özellikle teşekkür ediyorum. Sivil toplum örgütlerimize, sabaha kadar kesintisiz ezan ve sela okuyan imamlarımıza, seccadelerinin başında dua eden kardeşlerime teşekkür ediyorum. Dost ve kardeş ülkelere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“YA DEMOKRASİ YA ÖLÜM DİYEREK, BU SALONDA DİMDİK DURDUNUZ”
Askeri darbe girişiminde bombaların hedefi olan TBMM’ye gece gelerek, demokrasiye sahip çıktığını belirttiği milletvekillerine seslenen Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu: “Dün gece barikatları aşarak, tankları geçerek, kurşunları savuşturarak, TBMM’ye geldiniz. Işıkları yaktınız. Genel Kurul’u açtınız. Ya demokrasi ya ölüm diyerek, bu salonda dimdik durdunuz. Milletin Meclis’inin üzerine bombalar yağdırmaya başladılar. Silahlarla taradılar. Bir tek geri adım atmadınız. Her birinizin ölümü yanı başında hissettiğinizi biliyorum. Dünya parlamentolarına, dünya demokrasilerine örnek bir duruş sergilediniz. Millet sokakta istiklaline sahip çıkarken, siz de milletin vekilleri olarak burada demokrasiye, milli iradeye sımsıkı sarıldınız. Bu tavrınızla tarih bu yüce Meclis’i bir daha yazdı. Bu tavrınızla Türkiye’nin talihini değiştirdiniz. Yüzlerce yıl unutulmayacak bir dayanışma, bir kardeşlik, bir iş birliğini sergilediniz. Milletimizde sonra en büyük övgüyü bu Gazi Meclis, sizler hak ediyorsunuz”

“24 SAAT GEÇMEDEN ELLERİ YANDI, TETİKLERE BASAN ELLERİ KIRILDI”
Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Parti ayrımı yapmaksızın bu yüce Meclis’in her bir üyesini, her bir milletvekilimizi selamlıyor; milletim adına sizlere şükranlarımı sunuyorum. TBMM, Gazi Meclis 23 Nisan 1920 sonrasındaki en zor, en uzun, en sıkıntılı gecesini yaşadı. İşgal kuvvetleri Polatlı’ya kadar gelmişlerdi ama bu Meclis’e dokunamadılar. Dokunmadılar. 1960’ta darbe yapanlar, Meclis ruhuna saldırsalar bile Meclis’in bedenine saldıramadılar. 12 Eylül cuntacıları Meclis’i bombalamadılar, 28 Şubat darbecileri Meclis’e dokunmadılar ancak dün gece öyle canice, öyle alçakça bir saldırı gerçekleşti ki millet iradesinin tecelli ettiği Meclis’in hem ruhunu hem de bedenini hedef aldılar. Bunlar asker değil, bunlar kılığında teröristlerdir, canilerdir. Gözleri dönmüştü. Gözlerini kan bürümüştü. Cinnet halindeydiler. İhanet ve haşhaş akıllarını teslim almıştı. Ancak bilmedikleri şuydu. Milletin evine dokunanın eli yanar. Milletin evine el uzatanın o eli kırılır. Milletin evine saldıranın ocağı söner. İşte daha 24 saat geçmeden elleri yandı, o bombalara, o tetiklere basan elleri kırıldı. İnşallah ocakları da ebediyen söndü”

“BUGÜN HAYATLARI SÖNMÜŞ DARBECİLER GÖZÜNÜN ÖNÜNE GELECEK”
Hiçbir darbe girişiminin yapanların yanına kar kalmadığını hatırlatan Yıldırım, “Bugün burada tarihe bir not düşmek isterim. Bundan sonra 50 yıl, 100 yıl, bin yıl bu milletin evine; milli iradenin tecelli ettiği bu Meclis’e kim el uzatırsa akıbeti aynı olacaktır. Hiçbir darbe girişimi yapanların yanına kar kalmadı. Bundan sonra da kalmayacak. İnşallah bugünden itibaren hiç kimse milletin evine ve milletin iradesine el uzatmayı aklından geçiremeyecektir. Ama geçiren de olursa gözünün önüne bugün hayatları sönmüş darbeciler gelecek ve buna asla yeltenemeyeceklerdir” dedi.

“SİYASİ PARTİLERİN ORTAK SESLE DARBEYE ‘HAYIR’ DEDİKLERİ GÜNDÜR”
Bugünün yeni bir gün olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Bugün büyük bir badirenin altından 79 milyonun tek yürek olduğu gündür. Bugün AK Parti’nin, CHP’nin, MHP’nin, HDP’nin Meclis dışındaki tüm siyasi partilerin ortak bir sesle, darbeye ‘hayır’ dedikleri; demokrasiye birlikte sahip çıktıkları gündür. Milletimize, istiklalimize, bayrağımıza, devletimize ve Meclis’imize yönelik saldırıda nasıl bir araya geldiğimizi, nasıl kenetlenebildiğimizi bütün dünyaya bugün gösterdik. Bugün bir milattır. Gece boyunca sergilenen, bugün burada sergilenen dayanışma inanıyorum ki yeni bir sürecin de başlangıcıdır. Bu ruhla biz terörü de yeneriz, bu ruhla yaralarımıza sararız. Bu birliktelik ruhuyla Allah’ın izniyle Türkiye’yi Gazi Mustafa Kemal’in işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine de çıkarırız” ifadelerini kullandı.

“DARBEYİ KENDİLERİ YEMİŞTİR”
Meclis’teki 4 siyasi partinin de askeri darbe girişimine karşı birlik olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Bugün acı bir hadisenin arkasından çoğalan umutların günüdür. Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakan’ı olarak Meclis’imizle bugün oluşan birliktelik ruhuna sımsıkı sahip çıkacağımızın sözünü milletimin huzurunda veriyorum. Vatan Caddesi’nde, Kızılay Meydanı’nda, havaalanlarında 81 vilayetin her köşesinde AK Partililer, CHP’liler, HDP’liler, MHP’liler el ele verdiler. Tek yürek oldular. Tek ortak eylem yaptılar. Milletin bu mesajını anladık, dediler. Milletin kenetlenin mesajını okuduk; dediler. Bu tarihi dayanışmayı inşallah geleceğe de taşıyacağız. Diyorum ki inadına demokrasi, inadına milli irade, inadına barış, inadına kardeşlik. Millete darbe yapmaya kalkanlar darbe yemiştir. Darbeyi kendileri yemiştir. 15 Temmuz artık demokrasi nöbetinin tutulduğu gündür. Bugünün yıl dönümüdür. Demokrasi Bayramı günüdür. Hayırlı, uğurlu olsun diyorum”