Ürdün Kralı Abdulah, Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi  ziyarette bulunan Ürdün Kralı 2. Abdullah'ı resmi törenle karşıladı.Erdoğan ve Abdullah, daha  sonra baş başa görüşmeye geçti.  Karşılamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Ürdün Kralı  2. Abdullah'ın eşi Kraliçe Rania da yer aldı.  Erdoğan ve Abdullah, baş başa ve heyetlerarası gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmenin ana gündemini Kudüs  oluşturdu.

ABD Başkanın kararını saat 21.00'de açıklayacağının duyurulduğu saatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı  ve Türkiye Cumhurbaşkanı sıfatıyla, dünya kamuoyuna "Kudüs" çağrısı yaptı.  

'ABD'nin adımının yeni çatışmaların fitilini ateşleyeceğini' dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları şöyle: Bugünkü görüşmelerimizin en önemli başlığını Kudüs'teki gelişmeler oluşturdu. Kudüs'ün tarihi statüsünün muhafazası konusunda Ürdün ile aynı hassasiyeti taşıyoruz.  Üç semavi dinin kutsal mekânlarının bir arada yer aldığı, ilk kıblemiz Harem-i Şerif'in kalbinde her daim nur gibi parladığı, Peygamberler şehri Kudüs'ün kutsiyetinin müdafaası ve tarihi statüsünün muhafazası sadece Müslümanların için değil tüm insanlık için önemli bir görevdir. Bölgemizle birlikte tüm dünyada, vicdanın, adaletin, karşılıklı saygının tesisinin ve sürdürülebilmesinin mihenk taşı, Kudüs'e sahip çıkabilmektir.

Kudüs'ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım İslam aleminde infiale sebep olacaktır. Kudüs tüm Müslümanların göz bebeğidir. Kimden gelirse gelsin, bu tarihi konuyu gözardı eden tüm yaklaşımların sonu hüsrandır. Ortadoğu'da istikrar için yegane yol, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletidir.Bölgemizin huzur barış ve güvenliği iç politik hesaplara kurban edilemez. Ortadoğu'daki istikarar için yegane yok bağımsız bir Filistin'in başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde vücut bulmasıdır. 13 Aralık'ta liderler toplantısı yapılacak, bir sonuç bildirgesini oradan dünyaya açıklayacağız. İslam dünyasının Kudüs için bir ve beraber hareket etmesi önemlidir. Tüm dünyaya çağrıda bulunuyorum; Kudüs'ün BM kararlarıyla teyit edilmiş hukuki statüsünü değiştirecek her adımdan uzak durulmalıdır. Kişisel hevesler uğruna milyarlarca Müslüman'ın kaderi ile oynamaya kimsenin hakkı yoktur. Hiç kimsenin hevesleri uğruna milyarlarca insanın hayatıyla oynamaya hakkı yoktur. Böylesi  bir adım sadece terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürecektir."

'İSRAİL'E DE ÇAĞRI YAPTI  

İsrail'in Kudüs'ü ilhak kararı, bu çerçevede yaptığı tüm işlemler ve uygulamalar nasıl hiçbir zaman kabul görmemişse, bu açıklama da aynı şekilde gerek vicdan, gerek hukuk, gerek tarih önünde hükümsüzdür. Herkes için barış, ancak Doğu Kudüs, Batı Şeria, Gazze'deki İsrail işgali sona erdiğinde ve Filistinliler kendi yurtlarında hür olabildiğinde mümkün olacaktır. İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak, tüm dünyaya bu ve bu tür tüm gayri hukuki adımların karşısında durularak, gelecek nesillerin barış ve güvenliğine sahip çıkılması çağrısında bulunuyorum.

Henüz Filistin Devleti'ni tanımamış olan ülkelerin artık bu önemli adımı atmalarının, bölgede aklıselimi ve adaleti ayakta tutacak bir dengenin sağlanabilmesi bakımından zaruri hale geldiğini düşünüyoruz. Bugün, haklı davalarında Filistin halkının ve Kudüslülerin yanında olmak her dinden, her milletten, her inançtan sağduyu ve vicdan sahibi tüm insanların ortak vazifesidir. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Amerika Birleşik Devletlerini bölgede kaosu tetikleyecek bu adımdan vazgeçmeye, İsrail'i de barışa ve huzura katkı sağlayacak politikalar izlemeye davet ediyoruz.


SURİYE VE IRAK KONUSU 

Kardeşim Kral Abdullah ile Suriye ve Irak'taki duruma ilişkin konuştuk. Ürdün'ün de Suriye ve Irak'ta bizimle benzer düşüncede olduğunu gördük. Bu bölgedeki işbirliğini daha da güçlendireceğiz.

KRAL ABDULLAH: İKİ DEVLETLİ BİR ÇÖZÜMÜN ALTERNATİFİ YOK 

Ürdün Kralı Abdullah da ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma  planına ilişkin "iki devletli bir çözümün alternatifi yok" ifadesini kullandı. ABD Başkanı Trump'a da endişelerini  iletitğini dile getiren Kral Abdullah şunları söyledi: "Kudüs konusunda. Nasıl birlikte çalışabiliriz, hem ümmetimiz hem bölgemizin karşı karşıya olduğumuz konuları görüştük. Kudüs önemli husus olarak ortada. Ancak iki devletli çözüm gibi bir alternatif yok. Bütün bölgenin istikrarını bu belirleyecektir. Ben dün Amerikan Başkanı'na da ilettim. Kudüs kararıyla ilgili endişelerimizi dile getirdim. Bizim hızlı çalışmamız gerekiyor. Filistinliler ve İsrailliler arasında bir barış anlaşması imzalanmalı. Biz buradaki kutsiyet arz eden makamların koruyucusu konumundayız."

İslam İşbirliği Teşkilatının haftaya bu konuda bir zirve yapacağını  vurgulayan Abdullah, bütün Arap ve Müslüman liderlerin burada bir araya  geleceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye konusunu da ele aldıklarına işaret  eden Abdullah, bu çerçevede Astana görüşmelerinin önemine vurgu yaptı. Kral  Abdullah, bu gelişmelerin bir siyasi çözüm ortaya koyabilmesi gerektiğini ifade  ederek, "Bu çerçevede Suriye'nin halkının güvenliği ve toprak bütünlüğü muhafaza  edilebilmeli." diye konuştu.