Türkiye ile Rusya arasında 24 Kasım 2015 günü hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının  düşürülmesiyle başlayan kriz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği mektup ile yumuşama sürecine girmişti. İki ülke arasında yaşanan uçak krizi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ile  Rusya lideri Putin ilk kez telefonla görüştü. Dün açıklanan ve bugün saat 12.00'de yapılacağı bildirilen görüşme 12.15 sıralarında gerçekleşti. 
usya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Kremlin sözcüsü Peskov, telefon görüşmesinin içeriğiyle ilgili Kremlin'den daha sonra açıklama yapılacağını söyledi.



CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA: YÜZ YÜZE GÖRÜŞME KONUSUNDA ANLAŞTILAR 
Görüşme tamamlanmasının ardındanCumhurbaşkanlığı kaynakları görüşmenin çok olumlu geçtiğini duyurmuştu. Görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada  "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin  telefon görüşmesinde ikili ilişkilerin normalleşmesinin önemi üzerinde durmuşlardır. İki lider yüz yüze görüşme konusunda mutabık kaldı" denildi. 
Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinden yapılan açıklamada görüşmeye ilişkin şu ifadelere yer verildi:
"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, görüşmede, Türkiye-Rusya arasındaki ikili ilişkilerin normalleşmesinin önemi üzerinde durmuşlardır.
Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin, ikili ilişkileri yeniden canlandırmak için gerekli adımları atmanın yanı sıra, bölgedeki siyasi, ekonomik ve insani krizler karşısında işbirliği içinde olmanın önemine de işaret etmişlerdir.
PUTİN, İSTANBUL'DAKİ TERÖR SALDIRISINI KINADI TERÖRLE ORTAK MÜCADELEYE VURGUSU YAPILDI
Sayın Putin, görüşme sırasında, İstanbul'daki menfur terör saldırısını da kınayarak, Cumhurbaşkanımızın şahsında tüm Türk halkına taziyelerini iletmiştir. İkili ilişkilerin yeniden canlandırılması ve terörle ortak mücadele konularında kararlılıklarını vurgulayan iki lider, irtibat halinde olma ve yüz yüze görüşme konusunda da mutabık kalmışlardır."