Ekonomistler, İngilterede yarın yapılacak Avrupa Birliği (AB) referandumunda sandıktan Brexit (İngiltere'nin AB'den ayrılması) kararının çıkması halinde dolar/TL'deki olası yükselişe dikkat çekti.
 
Brexit'e dair beklentilerini değerlendiren Turkey Macro View (TMV) Consulting Yöneticisi İnanç A. Sözer, İngiltere'de AB yanlısı milletvekilinin öldürülmesinden bugüne kadarki sürecin, Brexit ihtimalini önemli ölçüde azaltması nedeniyle haftaya küresel çapta risk iştahının belirgin bir şekilde iyileşmesiyle başlandığını ifade etti.
 
Referandumdan AB'de kalma sonucu çıkması halinde mevcut seviyelere kıyasla dolardaki değer kaybının daha sınırlı olacağını, aksi durumda Brexit riskinden kaçışın keskin bir şekilde gündeme geleceğini tahmin ettiklerini belirten Sözer, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Buna göre dolar/TL'de 2,88'e kadar çekilme makul ve dolar alımı için cazip bir seviye olarak değerlendirilebilir. Aksine Brexit olur ise doların hızla 3 seviyelerini aşabileceğini tahmin ediyoruz."
 Brexit durumunda dolar ne olur?
 
Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy ise İngiltere'nin AB’de kalması sonucu doların, global ölçekte diğer para birimlerine karşı bir miktar daha geri çekilme yaşamasının sürpriz olmayacağını ifade etti.
 
Paksoy, referandumda İngiltere'nin AB’den çıkma kararı alması halinde ise doların "güvenli liman" etkisiyle global ölçekte diğer para birimlerine karşı ilk refleks olarak değer kazanımı olasılığının güçlü bir şekilde masaya geleceğini söyledi.