Şerit testere bıçağı kılavuzları, malzemeleri keserken şerit testere bıçağına kılavuzluk eder. Kesim sırasında şerit testere bıçağını yerinde tutarak titreşimi azaltmaya yardımcı olmak için bıçak kılavuzları testere tezgâhının üstünde ve altında olmalıdır. Bu kaliteli bir kesim için önemli noktalardan biridir.

Karbit bıçak kılavuzları yüksek kaliteli malzemelerden yapılmıştır, ancak kesme işlemi sırasında bıçağın yaptığı sürtünme miktarı nedeniyle yine de aşınabilirler. Kılavuzun aşınmasının normal mi yoksa operatör hatasından mı kaynaklandığını belirlemek önemlidir. Herhangi bir sorun belirtisi için aşınmış kılavuzları kontrol ederek, kum taneli şerit testere ya da diğer şerit testerelere uygun ayarları yapmanız gereklidir.

Yanlış ayarlanmış veya aşınmış kılavuzlar, testere bıçağında aşırı aşınmaya neden olabilir ve üst kılavuzun doğru ayarlanmasını sağlamada zorluklara yol açabilir. Bu, makinenin kare kesmemesine neden olur. Ayrıca şerit testere bıçağını zamanından önce köreltmeye de çalışacak, bu da bıçağın kesme kabiliyetini etkileyecek ve kötü sonuçlar veya kaba kesimler üretecektir. Şerit testere bıçağında oluk çatlakları da oluşacaktır.

Endüstriyel bıçaklar arasında yer alan şerit testere bıçağı serbestçe hareket edemezse kırılabilir. Operatör, bıçağın tutulduğu kılavuzlar içinde boşluk bırakmalıdır. Sürtünme nedeniyle kılavuzlar arasındaki boşluk genişleyebilir. Şerit testere bıçağı, bıçak kılavuzlarından gevşerse kırılabilir.

Karbit bıçak kılavuzlarının değiştirilmesi, daha fazla şerit testere bıçağı satın alma maliyetinden tasarruf sağlayacaktır, bunun yanı sıra bunları sürekli olarak değiştirmek zaman alıcıdır.

Şerit testerede karbür kılavuzlarını değiştirmek için kullanılan adımlar aşağıdaki gibidir:

  • Üst baskı yatağını hizalayın. Bıçak, baskı yatağının yalnızca dış kenarı boyunca hareket etmelidir. Bir yüz kullanımdan dolayı hasar görmüşse, yatağı ters çevirin ve arka yüzü kullanın.
  • Bıçak kılavuzu tertibatını şerit testere bıçağıyla hizalayın.
  • Üst bıçak kılavuzu düzeneğindeki Alyan vidayı gevşetin.
  • Düzeneği, bıçak kılavuz blokları şerit testere bıçağına paralel olana kadar ayarlayın.
  • Alt baskı yatağını değiştirin.
  • Kılavuz çubuğun ucundaki sapı çıkarın ve baskı yatağını serbest bırakmak için boruyu kaydırın.
  • Yeni baskı yatağını yerine kaydırın.