Plastiklerin endüstriyel ve tüketici ürünlerinde her yerde kullanımı vardır. Polimerik ürünlerin henüz ulaşmadığı neredeyse hiç sektör yok. Polimerlerin herhangi bir şekle kalıplanmasını sağlayan çok yönlü özellikleri gibi bu büyümenin çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenle pazarda çekici şekil ve tasarımlara sahip birçok tüketici ürünü ortaya çıkmıştır.

Polimer üretiminin arkasındaki bilim

Plastikler, Karbon, Hidrojen, Azot, Klor ve Sülfürün temel unsurlarını içeren organik malzemelerdir. İşlemde kullanılan hammaddeler temel olarak petrol, doğal gaz ve kömürdür. Bu hammaddeler ilk olarak monomer adı verilen bir ürün oluşturmak için polimerize edilir.

Hidrokarbonlar daha sonra daha büyük molekülleri etan, propan ve diğer hidrokarbonlar gibi daha küçük moleküllere ayırmak için bir katalizörle bir kırılma sıcaklığında işlenir. Bu sayede bitkilerde stiren ve vinil klorür olarak üretilir.

Toz halindeki boya ya da diğer katkı malzemelerini taşıyan granül plastiklerin içine karıştırılıyor. Toz halindeki bir malzemeyi plastiğin içine homojen şekilde dağıtmak en zor şeylerden biridir. Bu sebeple işlem öncesi başka bir tesiste, toz madde 3 vidalı ekstruderlerde çok yüksek konsantrasyonda, akışkanlığı çok yüksek olan plastiğin içine homojen olarak karıştırılmak zorundadır. Granül haline getirilir ve sonra, işlemeden önce, masterbatch ana hammaddenin içine belli bir oranda kabaca karıştırılır, taşıyıcı plastik işleme esnasında toz maddeyi ana plastiğin içine homojen olarak dağıtmak gerekir.

Beyaz Masterbatch Ne İçin Kullanılır?

Taşıyıcı plastiğin boyanacak madde ile aynı olması tercih edilir, bu sebeple renkli, beyaz masterbatch çeşitleri mevcuttur. Ancak şart değildir. Her durumda, masterbatch’ın akışkanlığının boyanacak hammaddenin akışkanlığından yüksek olması gerekir, bunu gözden kaçırmamak gerekir.  .

Beyaz masterbatch’lar hangi renklerde üretiliyor; Süt beyazı, buz beyazı masterbatch, beyaz eşya beyaz masterbatch ve diğer tonlarda olmaktadır.  Katkı masterbatch’ları; renk dönüşü kolaylaştıran temizlik katkıları. Antioksidan, UV, yanmazlık, cam elyaf, ısı stabilizatör, iç ve dış kaydırıcılar ve benzeri olup, dolgu masterbatch’ları; talk, kalsit vb. dolguları içerir.

Kısaca özet geçmemiz gerekirse; Beyaz masterbatch, ambalaj endüstrisinde yaygın olarak kullanılan renkli masterbatchlar olarak da bilinir. EuP'nin Beyaz Masterbatch’ı, Titanyum Dioksit (TiO2), polimer taşıyıcı ve diğer katkı maddelerinin bileşiğidir. Beyaz masterbatch, plastik ürünlere opaklık veya beyazlık eklemek için kullanılır.