Barzani, "Petrol boru vanası Türkiye' nin elindedir. Ama Türkiye ile imzalanan bir anlaşmamız var" dedi. 

Erbil merkezli Rudaw'ın aktardığına göre "Türkiye'nin IKBY'nin dışarıya açılan kapısı" olarak niteleyen Neçirvan Barzani, "Savaşa gidecek bir bağımsızlık olmasını istemiyoruz" ifadesini kullandı. 

Yapılan referandumun Türkiye’nin milli güvenliğine bir tehdit olarak algılanmasını istemediklerini söyleyen Barzani, “Türkiye ile olan ilişkimiz eskiye dayalıdır ve devam edecektir. Kesinlikle sınırları değiştirmeyeceğiz. Sınırlar olduğu gibi kalacaktır. Türkiye ile diyaloğu geliştirmek istiyoruz” diye konuştu.

“Savaşa gidecek bir bağımsızlık istemiyoruz” diyen Barzani, “Bağdat ile diyalog yöntemleriyle çözüm istiyoruz. Türkiye bizim dışarıya açılan kapımızdır. Bölge için istikrar faktörü olacağız” dedi.

Barzani, Habur' da yürütülen tatbikat ile ilgili ise şunları söyledi:

"Tatbikatın sınırlarımızın içine getirileceğine inanmıyorum. Ancak bu tarafa geçmeyi düşünürse kesinlikle buna karşı tavrımız olacaktır. Ancak böyle bir şey olacağını beklemiyor ve zannetmiyorum."

"SANKİ REFERANDUMDAN HEMEN SONRA BAĞIMSIZLIĞI İLAN EDECEĞİZ"

Barzani, "Bir yanlış anlaşılma var; Sanki referandumdan hemen sonra Kürdistan bağımsızlığını ilan edeceğiz. Böyle bir şey olmadığını söylemek istiyoruz. Referandumdan sonra Kürdistan sınırlarını belirleyeceğimiz sanılıyor. Bu doğru değil. Bizim referandumumuz halkımızın iradesini ortaya koymak için yapıldı. Bütün bu meseleleri tek taraflı değil Bağdat ile diyalog ile belirlemek istiyoruz" dedi.

’TÜRKİYE’NİN MİLLİ GÜVENLİĞİNE TEHDİT DEĞİLİZ’

Türkiye’nin Habur Sınır Kapısı’nı kapatması ve petrol akışını durdurması ile ilgili soruyu yanıtlayan Başbakan Barzani, şöyle dedi:

"Burada yaptığımız şey; Türkiye’nin milli güvenliğine tehdit değil. Türkiye ile ilişkimizin daha iyi olmasını istiyoruz. Kürdistan’da yapılan bu referandumun abartılmasına, büyük gösterilmesine ihtiyaç duymuyoruz. Referanduma Bağdat ile umutsuz olduğumuzdan dolayı gittik. Bağdat, onlarla birlikte yaşamak konusunda bizi ikna etmeliydi. Kapının kapatılması konusu kimsenin çıkarıda değil. Hem bizim hem Türkiye’nin çıkarına değil. İki tarafta yaşayan halk zarar eder. Türkiye’nin Irak ve Kürdistan ile 2016 yılında yaptığı ihracat 10 milyar dolara ulaştı. 2017 ve 2018 yıllarında ticaret konusunda hedefimiz; 14 milyor dolara ulaşmasıydı. Habur kapısının kapanması kimsenin çıkarına değil. Böyle bir kararın verilmesinde hiçbir gerekçe görmüyoruz. Petrol boru vanası Türkiye’nin elindedir. Ama Türkiye ile imzalanan bir anlaşmamız var. Türkiye her zaman buranın enerjisini Avrupa ve Türkiye’ye aktarmak üzere güvenli bir bölge olduğunu ortaya koymuştur. Biz bu şekilde devam etmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Referandum Türkiye milli güvenliğine bir tehdit olarak algılanmamalıdır" diyen Barzani "Tam tersine biz doğalgaz borusu döşeme çalışması içindeyiz. Bu meseleyi bu şekilde ele almak kimsenin çıkarına değil. Türkiye’nin bölgeye ve bize sunacağı en iyi katkı, Bağdat’a neden böyle bir durumun oluştuğunu, Kürtler’in neden böyle bir arayış içine girdiklerini sormasıdır. Kürt halkının korkusu Irak’ın gerçeğini görmekten kaynaklanıyor. Peşmerge, DEAŞ ile savaşta bugüne kadarÿ1800 şehit verdi. 10 bin yaralımız var. Irak Parlamentosu ve hükümeti bunu gündeme bile getirmek istemiyor. Kendimizi nasıl bu ülkenin vatandaşı olarak görebiliriz? Bağdat bizi bu yola itti.ÿIrak’ın bütünlüğünü sağlamak üzere tüm çabaları gösterdik. Anayasayı uygulamadılar. Bizi böyle bir tavıra götüren Irak’ın bu tavrıdır. Bugünkü Irak tüm ortaklıkları bozan bir Irak’tır Bizi bugüne getiren etkenler bunlardır." sözlerini aktardı.