Balat, rengârenk evleri ve Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla mütevazı bir mahalledir. Popüler kafeler ve modern antika galerileri, caddeyi yakındaki antika dükkânlarıyla paylaşmaktadır. Ekümenik Kilise, Sinagog ve Rum Patrikhanesi Bizans Kilisesi gibi yapılar; Yahudi, Rum ve Ermeni halkına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bu özelliği ile bölgenin kozmopolit tarihini yansıtıyor. Kariye Müzesi, yaldızlı mozaikler ve diğer renkli freskler içerir.

Kozmopolit şehir İstanbul'un her köşesi bir gizem, bir hikâye ve bir hazineyi sır gibi saklıyor. Bu büyük şehrin yüzyıllardır medeniyetlere ve insanlara ev sahipliği yaptığı göz önüne alındığında, bu gizli hazineler özel bir şey olmaktan çıkıyor. Tarihi yarımadanın arkasında İstanbul ve İstanbul'u ziyarete gelenlerin ilk bildiği Beyoğlu vardır. Balat da onlardan biridir. Balat, İstanbul dediğimiz unutulmuş bahçe; Tarihi binaları, dik yokuşlu yamaç sokakları, şirin mi şirin kafeleri, müzayede evleri, kiliseleri, camileri, sinagogları ve çamaşır iplere ile birbirine bağlanan rengârenk evleriyle fener ve Ayvan saray arasında renkli bir mahalle. Balat'ın kısa süre önce yayınlanan Çukur dizisiyle adından söz ettirmesi, hayranları için adeta bir mıknatıs gibi çekici oldu.

Balat İçin Ulaşım

Balat, kendi arabanıza veya toplu taşıma araçlarına binebileceğiniz yerdir. Ama bize sorarsanız toplu taşımayı tercih ettiğinizden emin olun çünkü bu mahalleye gitmek ve orada park etmek  zor olabilir. Dar bir sokakta park yeri bulmak veya boş bir park yeri bulmak başka bir acıdır ve kıyı trafiğinden Balat'a ulaşmak başka bir şeydir. Bu yüzden toplu taşımada her şey mevcut diyoruz, tek yolun maneviyat olduğunu söyleyerek toplu taşımayı kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Balat’ı Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Ayırmalısınız?

Elbette Balat'a bir gün yetmez. Ancak başlamak için bir gün ayırabilirsiniz. Balat'ı seviyorsanız, geri dönüp kaldığınız yerden keşfetmeye ve sokakların ruhunu aramaya devam edebilirsiniz.  Balat’a sabah erkenden gelmeyin çünkü birçok dükkân kapalı olacaktır. Saat 9 ile 10 arası buraya gelebilir ve güne leziz bir kahvaltı ile başlayabilirsiniz. Burada birçok yer var ve birçoğu kahvaltı servisi de yapıyor. 

Kiliseler ve Görülmesi Gereken Yerler

Kahvaltıdan sonra tırmanışa başlamak için Balat sokaklarına gidin. Balat sokaklarının tarihine ve rengine kendinizi kaptıracaksınız. Bu tur, Fener ve Balat'ı kapsayan bir turdur. Fener ve Balat gezilecek yerler turuna bu sitedeki önemli noktalardan başlayabilirsiniz. Fener, Cumhuriyet'ten, hatta Osmanlı'dan önce, Şebali ile Balat arasında, Bizans döneminden günümüze kadar devam eden bir yaşam yeriydi. Bilmeyenler için küçük bir bilgi, bilenler için bir hatırlatma yapıyoruz. Hıristiyanlıkta Protestan, Katolik ve Ortodoks mezhepleri vardır. Katoliklik, merkezi Vatikan olan ve dini lideri Papa olan Roma Kilisesi'nin adıdır. Fener'deki Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi olan Ortodoks Kilisesi için İstanbul, Patrik'in tüm Ortodoks dünyasının dini lideri olduğu dini merkezdir.

Balat-Fener sokaklarında yürümeye başladığınızda gözünüz hep yolu bölen dairesel evleri arar. Dağdan aşağı indiğinizde bu ev bir anda karşınıza çıkıyor. "Nerede bu yokuş" diyorsanız hemen söyleyelim. Fener Rum spor salonunun girişlerinden birinin bulunduğu yamaçtadır. Denize açılan bu kapıyı takip edin ve hemen bu ünlü yeri göreceksiniz. Binanın canı yok, sadece bina olarak varlığını sürdürüyor ama bulunduğu sokakta hayat sürekli akıyor.

Halk arasında Kanlı Kilisesi olarak bilinen bu kilise Bizans'tan beri ibadete açık olması ve ayakta kalan tek dört yapraklı Bizans kilisesi olması nedeniyle önemlidir. Kilisenin Bizans dönemine ve Osmanlı İmparatorluğu'na kadar uzanan iki farklı tarihi var. Şimdi sizlere Osmanlı İmparatorluğu'na kadar uzanan tarihini tanıtacağız. Dönemin fatihi Sultan Mehmed, Rum Hristodulos tarafından yaptırılan Fatih Camii'nin sahibiydi. Camiyi başarıyla tamamlayıp teslim eden Rum Hristodulos Atek Sinan Paşa, Fatih Ödülü'nü almaya davet edildi.