Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Enerji Zirvesi'nde konuştu: "Türkiye büyümeye devam ediyorsa enerjide bağımlılığı minimuma indirmesi gerekir. Bunun sac ayaklarından birisi üçte iki yerlilik. Geçtiğimiz yıl yüzde 49'ları buldu. En büyük artışı yaşayacağız bu yıl"

"Petrol aramada Akdeniz'de olduğu gibi Karadeniz'de de yer alacağız. 2018'de Akdeniz'de ilk derin sondajımızı yapacağız. Petrol ve doğalgaz için Akdeniz'den ümitliyiz."

"Tüketimin arttığı kış aylarında 260 milyonları bulduğumuz dönemlerde eskiden kısıntılara giriyorduk. Bu kış büyük bir sıkıntı ve problem yaşamazsak hiçbir kesintiye gitmeyecek ilk kışımız olacak."

AKDENİZ'DE DE KARADENİZ'DE DE ROL ALACAĞIZ

Einsten'ın dediği gibi aynı şeyleri yaparak farklı sonuçları ahmaklar bekler. Bütün tecrübeleri sindirerek farklı metodlarla farklı sonuçlar elde edeceğiz. Akdeniz başta olmak üzere Karadeniz'de de rol alacağız. 2018 yılı başında ilk Akdeniz sığ sondajını daha sonra da derin sondajımızı yapacağız. Muazzam bir maliyet avantajı da sağlıyoruz. Bu size ne kazandıracak. Bir bakmışsınız başkasının bir kuyuya harcadığı parayla siz iki kuyu açıyorsunuz. Akdeniz özelinde çok ama çok ümitliyiz.

ENERJİ İTHAL EDEN TÜRKİYE'DEN ENERJİ İHRAÇ EDEN TÜRKİYE'YE

Hedef, yılda 55 milyar dolar enerji ve maden ithalatı yapan bir ülke bir bakmışsınız 10 sene sonra enerji ihraç eden bir ülke olmuş... Farklı anahtar hamleleri ortaya koyarsanız farklı pazarlık gücüne erişiyorsunuz, hedefimiz o. 400 milyon metreküplere ulaşmak...

NÜKLEER ENERJİ

Nükleer reaktör için atom enerjisi kurumumuzda çalışmalar devam ediyor. En ufak bir riski gözardı etme lüksünüz yok. 10 kere düşünüyoruz. Cumhuriyet'imizin 100. yılına 29 Ekim'e ulaştırırsak ki hedefimiz o. Sıkı bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. 2023'de devreye aldığımızda, dönüşümü inşallah gerçekleştirmiş olacağız. Enerji sektörünün son değişim dönemini biliyoruz. Bunu öyle bir yönetmemiz lazım ki her paydaş mutlu olsun. Türkiye yeni dünya düzeninde çok farklı bir yere doğru hızla gidiyor. Birileri kabul etse de etmese de büyüyoruz. düşünebiliyor musunuz bir ülkede darbe oluyor, ertesi gün piyasalar açılıyor, tıkır tıkır hayat devam etti. Türkiye pozitif ayrışan bir ülke. Gücün ve zenginliğin el değiştirdiği böyle bir dönemde Türkiye kazan kazan iş birlikleri ile devam edeceğiz. Enerji ve ulaşım alt yapısı ile Türkiye'nin her şeyi hazır, insan kaynağı itibarıyla Türkiye hazır. Kapasitesi rekabet edebilir koşullara müsait tek ülke Türkiye. Küresel sermayenin Türkiye'yi tercih etmesinin sebebi bu.