Değerli Konut Vergisi

Bilindiği üzere 7194 Sayılı, Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununda yapılan değişiklik ile Değerli Konut Vergisi düzenlemesi yapıldı.

Bu düzenlenme kapsamında Emlak Vergisi Kanunu madde 42 uyarınca, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenen, değeri 5 milyon TL üstünde olan taşınmazlar değerli konut vergisine tabi tutuldu.

Bu vergi, belediyelerce emlak vergisi değeri 5 milyondan yukarı belirlenen veya değeri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce (TKGM) yapılan veya yaptırılan değerleme sonucu beş milyondan yukarı olarak tespit edilen meskenlerin değeri üzerinden alınacak.

Düzenlemeye göre; vergi matrahı şu şekilde olacaktır;

MATRAH (Meskenin Değeri) VERGİ ORANI

-5.000.000 TL ile 7.500.000 TL arasında olanlar Binde 3 : 15.000,00-TL

-7.500.001 TL ile 10.000.000 TL arasında olanlar Binde 6 : 45.000,00-TL

-10.000.000 TL’yi aşanlar Binde 10 : 100.000,00-TL

KİMLER VERGİ MÜKELLEFİ OLACAK ?

Düzenlemede, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün 5 milyon TL ve üzeri değer biçtiği taşınmaz sahipleri, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa mesken nitelikli taşınmaza malik gibi tasarruf edenler, paylı mülkiyet hâlinde ise malik olanların hisseleri oranında ödeyeceği ve vergiden sorumlu oldukları belirtildi.

DEĞERLEMEYİ KİM YAPACAK ?

Uygulamada yaşanan/yaşanacak olan en büyük problemin kaynağı değerlemenin kim tarafından yapılacağı meselesidir. Düzenlemede bu değerlemenin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılacağı belirtilmiş ise de değerli konut kapsamında binlerce gayrimenkulün olduğu düşünüldüğünde konut değerlemelerinin bir hayli zaman alacağı çok açık.

DEĞERLEME VERGİ MÜKELLEFİ OLMANIN ŞARTI MIDIR?

Düzenlemenin yürürlüğe girmesi akabinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen maliklere değerleme yapılmadan tebligat ile ödeme talebinde bulunulmaya başlandı. Bu durum mağduriyetlere sebep olacak olsa da Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü değerlemeyi gerekli görmemektedir. Değerleme yapılmadığı için fahiş rakamlar üzerinden maliklere ödeme talebi gönderilmektedir.

Emlak Vergisi Kanunu 43.maddesi ile de Kadastro Müdürlüğünce tespit edilen değerin ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren on beşinci günün sonuna kadar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne itiraz edilmeyen mesken nitelikli taşınmaz değeri kesinleşir ifadesi yer almaktadır. Bu ifade ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün işi kolaylaştırılmıştır.

NE YAPMAK GEREKİR?

Bahsettiğimiz üzere, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından herhangi bir değerleme yapılmadan ödeme talepleri mükelleflere veya muhtarlıklara gönderilmiştir. Öncelikle, değerlemenin neye göre yapıldığı bilinmemesi sebebiyle maliki olduğunuz taşınmazın değerini dikkate almadan muhtarlıklara adınıza tebligat yapılıp yapılmadığı hususunu öğrenmeniz gerekir. Bununla beraber, şu anda www.tasinmazdegerleme.tkgm.gov.tr sitesinde TC kimlik numarası girilerek bir değerleme varsa görülebiliyor. Bu siteye girmek tebellüğ etmek anlamına gelmiyor.

NASIL İTİRAZ EDİLİR ?

Eğer şahsınıza veya muhtarlığa tebligat yapılmış ise ödeme talebinde belirtilen değerlemenin 15 gün içerisinde kesinleşeceğine dikkat ederek itiraz etmeniz gerekmektedir.

1. İtirazlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne yapılacaktır.

2. Müstenidat raporu da isteyen ve genel ifadelerle değerin neden gerçeği yansıtmadığını ifade eden bir dilekçe ile itiraz yapılmalıdır. Temel gerekçe, idari işlemin yapılış usulündeki eksiklikler, yazılılık esaslarına uyulmaması, gerekçenin tebliğ edilmemiş olması, takdir hakkının kullanımı açısından itiraz kurgusu yapılabilir.

DAVA YOLUNA GİTMEK İÇİN İDARİ İTİRAZ ZORUNLU MUDUR? DAVA NASIL AÇILABİLİR?

Yasanın lafzında itiraz usulünün dava açma bakımından zorunlu başvuru olarak düzenlenmediğini yorumluyoruz. Bu görüşten hareketle, değer bildiriminin tebliğinden itibaren 30 gün içinde (İdare Mahkemesi’nde, idari işleme karşı dava açıldığına göre neden 60 günde değil denilebilir, usulle ilgili ihtiyatlılık ve bir an önce yol alma kaygısından bunu tavsiye ediyoruz) itirazın sonucunu beklemeksizin, rapor ile ilgili olarak idari yargıda dava açması yoluna gidilebilir.

İtiraz yapıldı ise itirazın reddi kararının tebliği üzerine de 30 gün içinde dava açılması yerinde olacaktır.

HATIRLATMA !

Söz konusu Değerli Konut Vergisi’nin yukarıda bahsettiğimiz aksaklıklar sebebiyle 1 yıl ertelenebileceği iktidar parti tarafından dillendirilse de yasanın hala yürürlükte olduğunu hatırlatmak isteriz.


Avukat Ömer Faruk Özdemir
Kemer Hukuk ve Arabuluculuk Bürosu - Avukat  Ömer Faruk Özdemir

Adres : Mithatpaşa Mahallesi Abdülhamithan Caddesi Yalçın Sokak No.3/B Kat 1/2/3    P.K. 34075 Kemerburgaz / Eyüp / İSTANBUL
Telefon : 0212 360 20 60    
Web : www.kemerhukuk.com