Bir milletin kaderinin değiştiği tarih... 

“Millet 23 Nisan’da ilk sözünü söyledi ve milli davaya atıldı. Yoktan bir ordu çıkardı. Dağılan halkı bir araya topladı. Yalnız Türklerin, yalnız Anadolu’nun değil tüm İslam âleminin hayatını, istikbalini kurtaracak bir devletin temellerini 23 Nisan’da attı. 23 Nisan günü, bu milletin, özgür ve bağımsız Anadolu’nun sonsuza kadar milli bir bayramıdır.” (Bursa Milletvekili Muhittin Baha Bey,1921)

ATATÜRK ÖNCÜLÜK ETTİ 

İlk 23 Nisan kutlamaları, 1922’de Ankara’da yapıldı. 23 Nisan tarihi, 1925 yılında “Çocuk Günü” olarak kutlandı. İlk kapsamlı “Çocuk Bayramı” kutlamaları Atatürk’ün himayesinde 1927’de yapıldı. Ulu Önder o gün arabasını çocuklara tahsis etti, Cumhurbaşkanlığı Bandosu çocuklar için konser verdi, çocuk balosu düzenlendi… Sonraki yıllarda kutlamalar tüm yurda yayıldı. 1933’ten itibaren Ulu Önder çocukları makamında ağırlayıp sohbet etti… 23 Nisan, 1979  yılından itibaren başka ülkelerce de kutlanmaktadır.Bunun nedeni BM tarafınca 1979 yılının "Dünya Çocuk Yılı" olarak ilan etmesidir. Bunun üzerine TRT yakşalık 40 senedir uluslararası çapında 23 nisan çocuk şenliği hazırlamaktadır.

Mustafa Kemal ATATÜRK;" "Çocuk sevgisi insan sevgisi için bir ihtiyaçtır."

Mustafa Kemal ATATÜRK;"Gelecek için hazırlanan vatan evlatlarına, hiçbir güçlük karşısında yılmayarak tam bir sabır ve metanetle çalışmalarını ve öğrenim gören çocuklarımızın ana ve babalarına da yavrularının öğreniminin tamamlanması için hiçbir fedakarlıktan çekinmemelerini tavsiye ederim."

Mustafa Kemal ATATÜRK;"Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri seçkin çocukların yardımıyla meydana gelir."

Mustafa Kemal ATATÜRK; "Milletin bağrında temiz bir nesil yetişiyor. Bu eser (Türkiye Cumhuriyeti Devleti) ona bırakacağım ve gözüm arkamda olmayacak."