Atatürk Hava Limanı’nın adı Yeşilköy iken (hani şu eski Türk filmlerinde yolcu karşılamaya gelenlerin aprona kadar ulaşabildikleri zamanlar) ilk uçuşumu gerçekleştirmiş, pilotların ciddiyeti, hosteslerin güzelliği, uçakların rengarenk boyalı cepheleri, uçuş sırasında yapılan ikramlar, bir yerden başka bir yere çok hızlı ulaşmak o kadar hoşuma gitmişti ki, o andan itibaren hep uçaklar ile ilgili bir işte çalışmak istemiştim. Bu arzum havacılık dünyasının duayenlerinden Pan American’da işe başlamam ile gerçekleşti ve daha sonraki yıllarda Pan American ve Delta Air Lines’ın birleşmelerinin ardından, şirketimizin 2016 yazında Türkiye pazarından çekilme kararı ile mecburi bir son buldu.


Şu anki iç hatlar, işe başladığım zamanların dış hatları idi ve uçuş sayısı çok olmadığından, bazı geceler terminalin tek marketi bile kapalı olurdu. Sadece 1 adet yürüyen merdiven vardı, ve çok az havayolu bilgisayarlı check-in işlemi yapardı. Çalışan sayısı da az olduğundan, boş saatlerde bol bol komşuculuk oynardık. 


Çalışma hayatım boyunca; işçisi, memuru, polisi, bagaj taşıyıcısı, hepimiz bir çok kişiye hizmet vermeye çalıştık. Tartışmalar, kızgınlıklar, sevinçler ve üzüntüler oldu ve bazen bunları ailelerimizden önce oradakiler ile paylaştık. Çalışma hayatım boyunca, başta kendi şirketim Pan American olmak üzere bazı şirketlerin havacılık camiasından silinmesine (aklıma ilk gelenler Swissair, Sabena, Malev, Balkan, Interflug, KTHY, TWA) tanık olmak kabulü zor bir şey, herhangi bir havayolu kazasını duymak ise çok korkunç idi. 


Ayrıca gerek kendi şirketimden, gerekse diğer şirketlerden vefat edenlerin ve de 2016’daki saldırıda hayatını kaybedenlerin olması bu süreçte karşılaştığımız en üzücü olaylardı.
Atatürk Hava Limanı, daha da genişletilip, hizmet kalitesi daha da modern hale getirilebilinir miydi ve yeni bir limana ihtiyaç var mıydı, burada polemik yaratmaya gerek yok, bunları zaman bize gösterecek. Atatürk Havalimanı’nın, orada çalışmış herkeste çok güzel anılar bıraktığını düşünüyor ve yeni havalimanının tam olarak hizmete girmesi ile burada çalışmaya devam edeceklere de kolaylıklar diliyorum.

Cemil Bingöl