Google, daha önceki işi Apple'da çipsetler üzerinde çalışmak olan Manu Gulati'yi kendi ekibine dahil etti. Bu kararın Google Pixel telefonları akıllı telefon rekabetinin üst seviyelerine taşıyacağını umut ediyor. Gulati'nin Google'daki ünvanı "Lider SoC Mimarı" idi. Yani büyük ihtimalle, Google'da da çip üzeri sistemler (Systems on a Chip – SoC) araştırma ve geliştirmesini yönetecek. Bu ürünler de üretilecek olan akıllı telefon, tablet veya Chromebook'larda kullanılacak.

Çoğu Apple markasını taşımayan telefon gibi Google da yıllardır Qualcomm'un Snapdragon çip setlerini kullanmaktaydı.

Gulati'nin Google'a katılması, firmanın kendi çip setlerini üretebilmesi anlamına geliyor ve bu karar uzun süreçte firmanın daha az para harcaması ile sonuçlanabilir. Böylelikle Qualcomm'a ödenen lisans ücretleri firmanın kendi ürünlerine yatırım için kullanılabilecek.

Ayrıca bu durum, Apple'ın şu andaki durumuna benzeyen bir gelecek için atılmış büyük bir adımı işaret ediyor. Google'ın kendi donanım ve yazılımı üzerinde daha fazla kontrole sahip olması, Apple'ın gittiği yolu takip etmesi demek.

Çip setlerin firma içerisinde geliştirilmesinin avantajları oldukça fazla. Potansiyel olarak araştırma yatırımının karşılanmasından sonra parasal anlamda kara geçilmesinin yanı sıra, akıllı telefonların performans kazançları da artabilir.

Apple'ın yanı sıra Samsung da Exynos adı verilen kendi SoC'larını üreten bir diğer firma ve bu çip setler ABD dışında yayınlanan Samsung Galaxy S8 gibi telefonlarda kullanılıyor. Her ne kadar ABD'deki ürünler Snapdragon 835 çip setlerini kullanıyor olsa da, küresel Exynos kullanan telefonlar daha yüksek bir performans gösterebiliyor.

Gulati'nin çalışmalarının meyvelerini ne zaman göreceğimiz veya Google'ın üretimlerini nasıl etkileyeceği henüz belli değil. Ancak Google Pixel 2'nin yayınlanmasına az bir zaman kaldığı düşünülürse, bu çip setlerin performanslarını görmek için Google Pixel 3'ü beklememiz gerekecek gibi görünüyor.