İşte bu yazımızda, temlik nedir ya da alacağın temliki Nedir, temlikin geçerli olması için şartlar nelerdir, temlikte borç onayı gerekli midir gibi konularda bilgiler vereceğiz.  Alacağın temliki Türk borçlar kanunun 162 ve 172.  Maddeleri ile düzenlenmiştir.

 Alacağın Temliki Nedir, Nasıl Yapılır

Temlik nedir, ya da alacağın temliki nasıl yapılır gibi konularda merak etiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz. Alacağın temliki bir malın tamamı ya da bir kısmı için yapılıyor.  Kısmi temlik bölünebilir mallar için geçerlidir. Yani bir miktar para hak sahiplerinin sayısı kadar paylara bölünerek paylaştırılır. Temlikle bile alacaklı da taraf değişebilir ve alacaklı hakkını devralana geçer, alacağı temlik alan kişide borcun ifası da   yeni alacaklıya geçer.  Alacağın temliki üç çeşide ayrılır. Bunlar kanuni temlik, kaza-i temlik ve iradi temlik olarak isimlendirilir.  Ayrıca alacağın temliki için gerekli sözleşmede noterde yapılması kanunen zorunlu kılınmıştır.

Alacağın Temliki İçin Gerekli Şartlar Nelerdir

Alacağın temlikinin geçerli olabilmesi için arana şartlar nelerdir kısaca bahsedelim. Her şeyden önce alacağın temliki için temlike konu olabilecek taşınır ya da taşınmaz mal ya da alacağın olması gerekmektedir. Alacak hakkı ise kişiye bağlı olan nispi nitelikteki hak olduğu için sadece, alacağın hakkı borçlusuna karşı ileri sürülebilir. Bunun dışında alacağın temlikinin geçerli olması için aranan şartlar kısaca şunlardır

  • Alacaklı ve devredenini fiil ehliyeti bulunması gerekir.
  • Temlik ile devredilen bir alçağın devreden, ile devralan kişini beyanları birbirine uymalıdır.
  • Ayrıca devir sözleşmesi yazılı olarak yapılmalıdır.
  • Alacağın temliki için gerekli şartlar ise esasa ilişkin ve şekle ilişkin olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

 Şekle ilişkin alacağın temliki şartlarında Türk Borçlar kanunun 184. maddesi gereğince, devir sözleşmesi yazılı şekilde yapılması zorunlu kılınmıştır. Bu çok önemli ve geçerlilik şartı olup, bu kanuna göre de sözleşmeden ya da işin niteliğinden kaynaklı olabilecek hususlarda alacak devredilmemektedir. Alacağı devreden ve devralan taraflar ise yaptığı sözleşmede alaca alacağı malın devrinin bir kısmın ya da tamamına hatta şarta bağlı olarak da yasalanabilir. Ayrıca ş temlik sözleşmesinde alacağı temlik eden şahsın imzası gerekmektedir.

  Alacağın Temlikinde Yasaklı Mallar Nelerdir

 Temlik nedir ve alacağın temlikinde yasaklı alacaklar nelerdir, kısaca bahsedelim. Bu konuyu örnek ile anlatacak olursa bir konutu, evi ya da dükkânı kiralayan kiracı sözleşmede belirtmediği sürece, başka kişilere kiraya veremez. Taraflar yapacağı kira sözleşmesinde temliki yasaklamakta özgürdür.