Akademik kariyer yapmayı düşünenler, CV hazırlarken, YÖK formatına uygun hazırlamalıdır. Farklı amaçlar ve sektörler için hazırlanan özgeçmişlerin, normalde 1 sayfa ya da en fazla 2 sayfa olması istenir. Akademik kariyer için özgeçmiş hazırlayanlar sayfa sayısı ile sınırlı kalmıyor ve yapılan çalışmalar, makaleler, seminerler, eğitimler gibi birçok kritere yer verildiği için sayfa sayısı fazla olabiliyor. Araştırma görevlisi olan ve akademik kariyer yapacaklar özgeçmiş belgesini hazırlarken çeşitli hususlara dikkat etmelidir. https://cvhazirlama.cool/ sitesinden gereken bilgileri derledik.

Akademik CV Örnekleri

Akademik kariyer hedefleri olanlar, özgeçmiş hazırlamaya başlamadan önce internet üzerinden farklı örnekleri inceleyebilir. Akademik CV belgelerinin bilgi verici iyi tanıtıcı olması önemlidir. Klasik olarak hazırlamış olan özgeçmişler, değerlendirme kurulları tarafından fazla dikkate alınmaz. Özgeçmiş hazırlama tüyolarını bilenler, dikkat çekici bir şekilde hazırlar ve tüm bilgilerin okunmasını sağlarlar. Akademik özgeçmiş örneklerini incelerken, size uygun olanları seçmelisiniz. Örneklerin profesyonel olarak hazırlanmış olmasına dikkat edilmeli ve tüm bölümlerle ilgili bölümler kısa ve öz olmalıdır. Öğrenci cvsi hazırlarken mutlaka dikkat edilmesi gerekenleri yazımızın ilerleyen kısımlarında anlattık.

Etkili Özgeçmiş Hazırlama İpuçları

Başvuruların değerlendirilmesi için özgeçmişlere bakılır ve açıklayıcı bilgi veren, cümleleri kısa ve öz olanlar seçilir. Etkili özgeçmiş hazırlanırken şu ipuçlarından faydalanılmalıdır.

Özgeçmişte güncel vesikalık fotoğraf kullanmak,

Kimlik bilgileri eksiksiz ve doğru olmalı,

Deneyimler, en güncelden eskiye doğru sıralanarak yazılmalı,

İş deneyimleri ters kronoloji ile yazılmalı,

Özgeçmişte olmaması gereken bilgilere yer vermemek,

Etkili özgeçmiş hazırlama tüyolarını, çeşitli kaynaklar üzerinden akademik kariyeri yüksek olan kişilerin özgeçmiş belgelerini inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Akademik Özgeçmiş İçin Fotoğraf Seçimi

Akademik özgeçmişler her zaman profesyonel olarak hazırlanmış özgeçmişler olarak değerlendirilir. Akademik kariyer başvurularında, özgeçmişlerde ilk önce fotoğrafa bakılır. İlk bakışta olumlu etki oluşturabilmek için doğru fotoğraf seçimi yapmalısınız. Seçilin fotoğraf vesikalık ve güncel olmalıdır. Yıpranmış, silik olmamalıdır. Çok önceden çekilmiş fotoğraflardaki görüntü ile güncel görüntünüz arasında farklılık olabilir. Bunun için yeni vesikalık fotoğraf kullanmaya özen gösterilmelidir.

Akademik Deneyimlerin Yazılması

Akademik kariyer yapacak olanlar özgeçmiş hazırlarken, deneyimlerim bölümüne, tüm deneyimler tarih sırasına göre yazmalıdır. Deneyimler hakkında bilgi verirken abartı yapılmamalı, dürüst ve net cümleler kullanılmalıdır. Listeleme oluşturulurken güncel deneyimler en başta yer almalı. Deneyimlerinizle birlikte başvuru yapacağın pozisyon ya da bölümü net olarak belirtin. Özgeçmiş belgesini hazırladıktan sonra karşı tarafın sorunsuz açabilmesi için uygun dosya formatında mümkünse pdf olarak kaydedin.

İş Deneyimlerinin Doğru Sıralanması

Akademik kariyer hedefleri için özgeçmiş hazırlanırken, iş deneyimlerinin ters kronoloji sistemi ile yazılması gerekiyor. İş tecrübelerinin, en güncel olandan eskiye doğru sıralanması, etkili özgeçmiş hazırlamanın önemli ipuçlarından birisidir. Başvuru yapılan bölümle ilgili olan iş deneyimlerine ilk sıralarda yer vermek etkileyici olması açısından önemlidir.

Özgeçmiş Hazırlamada Yapılan Yanlışlara Dikkat Etmek

Etkili özgeçmiş hazırlarken dikkat edilecek hususlardan birisi de olmaması gereken bilgilere yer vermemektir. Özgeçmişlere, resmi olmayan mail adresleri yazılmamalıdır. Mail adresi, kurumsal olmalı ya da isim bilgilerinizi içermelidir. Bazı alışkanlıkların hobi olarak yazılması özgeçmişte olmaması gereken bilgilerdendir. Bilgisayar bilgisi yazılırken, iyi ya da ileri şeklinde değil bilinen programların yazılması doğru olacaktır. Yazılmaması gereken bilgilerin bilinmesi, doğru ve etkileyici akademik özgeçmiş hazırlanmasını kolaylaştırır.