Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 10 Aralık 1948 yılında kabul edilmesinin ardından her 10 Aralık,  “Dünya İnsan Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır.

İnsanlık tarihi var olduğu günden itibaren, her bireyin yaşama, adalet, özgürlük ve eşitlik gibi bir birleri üzerinde hak ve sorumlulukları vardır. Bu haklar gerek kanunlar gerek ise, toplumdaki örf, adet, gelenek ve görenekler ile korunmaktadır.

70 yıllık bir beyannameden ziyade, “Ey İnsanlar; kanlarınız, canlarınız, yaşama hakkınız, mallarınız, namuslarınız, haysiyet ve şerefleriniz, vücut bütünlüğünüz, saygıya ve korunmaya layıktır, dokunulmazdır. İnsanların mallarını eksik teslim etmeyin. Değerlerini düşürmeyin. Bedellerini eksik ödemeyin. Mallarını kötülemeyin, haksız rekabet yapmayın. Aldatarak, hile yaparak, fırsat kollayarak, gasp ederek, insanların haklarını zayi etmeyin, zayiine sebep olmayın. Ülkede, yeryüzünde bozgunculuk yaparak, karışıklık çıkarmakta ve küfürde ileri gitmeyin.” diyen Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Veda Hutbesi incelendiğinde görünecektir ki, insanların bir biri üzerindeki sorumluluğu ve hakları en güzel şekilde dile getirilmiştir.

İnsanı rahatsız eden, üzen ve yaralayan tüm olaylar, insanların bir birine saygı duymamasından kaynaklıdır. Irkı, dini, mezhebi ne olursa olsun, başkasının yaşam hakkını yok etmediği sürece, insanların hak ve sorumlulukları korunmalı ve saygı duyulmalıdır.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü dolayısıyla, birbirimize karşı daha hoşgörülü ve anlayışlı, kanunlar ve hukukun gereğini yerine getirerek, bir birimizin hakkını, hukukunu koruyup, yaşam sevincimizi arttırmaya olan inancımı belirtiyor, tüm vatandaşlarımızın Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutluyorum.


Eyüpsultan Kaymakamı Abdullah Dölek