Toplumların önemli bir kesimini oluşturan engelli vatandaşların önündeki fiziki ve düşünce engellerini ortadan kaldırmak, onların istek ve ihtiyaçlarını karşılamak, karşılaştıkları sorunları çözmek sosyal devlet olmanın en önde gelen sorumluluğudur.

Engelli vatandaşlarımızın başta yaşama hakkı olmak üzere eğitim istihdam sosyal ve toplumsal hayata katılma ve katkı verebilmeleri için gerekli yasal düzenlemeler yapılmış, bunların hayata geçirilmesi için son yıllarda çok önemli çalışmalar ve düzenlemeler yapılmıştır.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle toplumda bir farkındalık oluşturmak, toplumu daha duyarlı hale getirilmesini sağlamak için yapılan tüm çalışmaları destekliyoruz.


Ülkemizde hala pek çok insan kaldırımlarda, alt geçitlerde üstü kabartmalı sarı çizgileri süsleme sana dursun, bugün 3 Aralık DünyaEngelliler Günü ve tüm dünya hepimizin ilgilenmesi gereken sorunlar hakkında kafa yürütüyor. Engelli olmak asla utanılacak ya da saklanacak bir şey değil. Çünkü hepimizin herkesin bir anda engelli vatandaş olma ihtimali var. Bugün engelli vatandaşların sorunlarına kafa yormaz, ilgilenmezsek, yarın çok pişman olabiliriz. Yolda yürürken size çarpan bir araba, yemek yaparken gözlerinize sıçrayacak kızgın yağ, ilerleyen yaşınızla birlikte duymaz hale gelen kulaklarınız bir anda sizi engelli vatandaşların arasına katabilir! 3 Aralık Dünya Engelliler Günü düşünmeniz için iyi bir fırsat... 

1. Yaygınlık



Türkiye'de her 100 evden beşinde engelli bir vatandaşımız var 

2. Sayı



Türkiye'de yaklaşık 4 milyon civarında engelli vatandaşımız var. Ancak çeşitli sakatlıklar ve kazalar sonucu belirli becerilerini yitirmiş kişiler de eklendiğinde sayı neredeyse 10 milyonu buluyor! 
3. Zihinsel engel



Engelli vatandaşlarımızın dörtte birinin zihinsel engeli bulunuyor. 

4. Bedensel engel



Engelli vatandaşlarımızın yarısından fazlasının bedensel engeli bulunuyor. 

5. Duyu kaybı



İşitme ve görme engelli vatandaşlarımızın toplam oranı da engelli vatandaşımızın 10'da ikisine yakın 

6. Yanlış bakış açısı



Yapılan bazı özel araştırmalarda 80 milyonluk nüfusumuzda ortalama 1 milyon kişi engelli vatandaşlarımızı hakir görüyor. 

7. Empati

24 milyon gibi bir çoğunluğun engelli vatandaşlara acıdığı ve empati kurduğu tespit edilmiş. 

8. Dostluk



80 milyonluk ülkemizde nüfusumuzun 4'te birine yakın kesmi engellilerle dostluk kuruyor ve onlara yardımcı oluyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde arayıp halini hatrını soracağınız bir engelli dostunuz, arkadaşınız yok mu?

9. Çocuklar


Engelli vatandaşlarımızın 80.000 civarında bir çoğunluğu henüz 0-7 yaş grubunda! 

10. Yaşlılar



60 yaş üstü engelli vatandaşlarımızın sayısı ise neredeyse yarım milyona yakın! 

11. Bakım



Son 2 yılda evde bakım hizmeti alan 398.335 engelli vatandaşımız bulunuyor. Peki siz 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde böyle bir hizmet için gönüllü olur musunuz?

12. İşşizlik

Herhangi bir işte çalışacak 18-50 yaş grubunda 700.000 civarında engelli vatandaşımız bulunmakta. Buna karşın Türkiye İş Kurumu verilerine göre kamu ve özel sektörde çalışan engelli vatandaş sayısı ancak 90.000 civarında! 

13. Tanımlama



Yapılan anketlere göre ülkemizde zihinsel engelli kişileri tanımlarken %30 oranında mahçup, mutsuz, yalnız ve üzgün kelimeleri tercih ediliyor. 

14. Dernekler ve Vakıflar



Ülkemizde engelli vatandaşlara yardımcı olan derneklere ya da vakıflara üye olan kişi sayısı o kadar az ki ancak toplam nüfusun %0.04'üne denk geliyor ki bu oranın içinde kendisi de engelli olan vatandaşlar çoğunlukta! 3 Aralık Dünya Engelliler Günü sizin için bari bu konuda bir milat olsun. Harekete geçin ve yardımcı olun.

15. Sorunları görmemek



Tüm bunlara karşın ülkemizde engelli vatandaşlara gereken ilgi ve yardımın gösterildiğine inananların oranı %10 ila %15 arasında! 

Bonus: www.buradaengellendim.com

www.buradaengellendim.com sitesine bir göz atmak aslında ülkemizde egnelli vatandaşların, "engelsiz vatandaşlar" tarafından ne kadar çok engellendiği konusunda çok çarpıcı kanıtlar ortaya koyuyor. Bugün bir saniye olsun durun, düşünün ve empati kurun. Çünkü her gün onları anlamak için yeni bir gün. Geç kalmayın! Siteye girmeye bile üşenenlere, biz üşenmedik bazı örnekleri topladık. İşte 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde, Türkiye'de engelli vatandaşa gösterilen saygının kanlı canlı örnekleri!