Son yıllarda yurtdışında yaşamak isteyenlerin sayısı artıyor. Yurtdışında yaşamanın getirdiği avantajlar insanları yurtdışına çıkmanın ve orada iş sahibi olmanın yollarını aramaya itiyor. Neyse ki bu konuda onları yönlendirebilecek; yurtdışında yaşamanın zorluklarını, kolaylıklarını anlatabilecek danışmanlık şirketleri var. Bu şirketlerden, yaşamak istediğiniz ülkelerin sağladığı göçmenlik programları hakkında bilgi edinebiliyorsunuz. Örneğin; Avustralya’da, üniversite okumak ve sponsor bulmak; Kanada’da, Nitelikli Göçmenlik Programları; Amerika’da ise yüksek sermayeli yatırım programları sayesinde bu ülkelerde yaşamanız mümkün oluyor. Fakat bu şartları yerine getireyim derken cepten çıkacak paranın yüksekliği ve ön koşulları yerine getirememe ihtimali insanları yurtdışında yaşama hayallerinden uzaklaştırıyor. Aslında Ankara Anlaşması Vizesi ile Türk vatandaşları için, yurtdışında yaşama hayallerini gerçekleştirmek çok kolay. İngiltere’de çalışmak ve yaşamak isteyen Türk vatandaşlarının 5 yıldır sessizce ama aktif olarak başvurduğu Ankara Anlaşması Vizesi, 1963 yılında Avrupa Birliği üyeleri ile Türkiye arasında imzalan Ankara Anlaşması hükümlerine dayanıyor. Genel olarak bakıldığında Ankara Anlaşması paranın serbest dolaşımına ve Türk Vatandaşlarının İngiltere’de iş kurabilmesine imkan sağlayan bir anlaşma. Ankara Anlaşması Vizesi başvuru sayısının özellikle son yıllarda yüksek olmasındaki en büyük neden ise başvurunun benzer vize türlerine kıyasla çok daha az bir yatırım gerektirmesi. Ayrıca başvuru kabulünden itibaren 5 sene sonunda bu süreç İngiliz vatandaşlığına gidebiliyor. Bürokratik içeriğini ise çok fazla detaylandırmaya gerek yok. Önemli olan şuan bu fırsattan nasıl faydalanabileceğiniz...

Ankara Anlaşması Faydalanma Şartları Neler?

Ankara Anlaşması için en önemli şart İngiltere’de bir iş kurmak yani bir iş yatırımı yapmak. Bu yatırımın miktarı ise sektörüne bağlı olarak tek kişilik bir şirket kurulumunda gereken sermaye kadar oluyor. Fakat bu durum bazı sektörlerde değişiklik gösterebiliyor. Örneğin, restoran işletmeyi düşünüyorsanız daha fazla sermaye gerekiyor, 1 kişilik danışmanlık şirketi ise şahıs şirketi kurulum masrafları kadar.

Ankara Anlaşması Vizesi için Gerekli Belgeler Neler?

Ankara Anlaşması Vizesi başvurusunda, şirket kurmak isteyen başvuru sahibinden iş geçmişine ait kanıtlayıcı belgeler, eğitim ve uzmanlığını gösteren dökümanlar, kurulacak iş detaylarını gösteren detaylı bir iş planı, sektörel pazar analizi ve 1 yıllık ilgili finansal tablolar istenmekte. Başvurunun kabulü için en önemli şart ise iş geçmişi ve işe uygun sermayenin başvuruda bulunan kişinin banka hesabında nakit olarak bulunması. Onay aldıktan sonra ise gösterilen sermayenin hepsini harcamak ya da İngiltere’deki banka hesabına transfer etmek gibi zorunluluklar yok.

Ankara Anlaşması Vizesi Onayı Aldıktan Sonraki Aşamalar Neler?

İngiltere’de iş kuracağım dedin, belgelerini hazırladın, sermayeni gösterdin, başvurdun ve onayı kaptın. Onay aldıktan itibaren 1 ay içerisinde İngiltere’ye giriş yapıp “1 yıllık oturum kartı”nı alıyorsun. 2. Ayında muhasebeciyle şirket kurulumunu yapıyorsun çünkü 1 yıl sonra şirketin denetime girecek. Şirketin kar ettiyse oturumunu 3 yıl daha uzatıyorlar. Bu süre içinde iyice adaptasyonu sağlıyorsun sonra tekrar bir denetim oluyor. Onu da geçersen oturumunu “süresiz” olarak uzatıyorlar. 5. yılda artık vatandaşlık başvurusu için hazırsın. Evrak sürecini iyi yürütürsen –bu noktada bir avukatla çalışmak faydalı olacaktır- artık İngiliz Vatandaşı olmaya hak kazanmış oluyorsun. Şirketi kapatıp Türkiye’ye bile dönebilirsin.

Ankara Anlaşması’nın Zaman Sınırı Var mı?

Bilindiği üzere İngiltere Brexit sürecinde ve 2019 Mart’ında bu süreç sonlanacak. Türklere tanınan bu ayrıcalığa yani İngiltere Ankara Antlaşması Vizesi’ne ne olacağı şuan tam olarak belli değil.

Avrupa’ya son tren arkadaşlar, elleri kavuşturalım. Kendi işini açmak isteyenlere yurtdışı hayali olan birinden tavsiye. Son treni kaçırmayın!