Evimiz mutluluğumuz…

Bir ev almak hayattaki en heyecan verici, bir o kadar da stresli kararlardan biridir. Ev almaya karar verdiğimizde aldığımız kararlarla hayatımızın kalan kısmında ailemizle, sevdiklerimizle geçireceğimiz güzel zamanların temelini atmış olacağız ya da bize yaşatacağı problemleriyle kötü zamanların temelini atmış olacağız.

Eviniz, Bahçeniz, Mobilyanız kişiliğinizin yansımasıdır. Dolayısıyla aldığımız oturacağımız evimizde kişiliğimize, zevkimize, yaşam tarzımıza, kültürel yapımıza, beklentilerimize uygun olmalıdır. Oturmayı planladığımız bir ev için, özellikle kendi kriterlerimizi belirlememiz ve bu alım için ne kadar bütçe ayıracağımıza karar vermeliyiz. Kendi kriterlerimizi belirlerken bu konuda uzman gayrimenkul danışmanlarından destek alabilirsiniz. Beklentilerimizi bölgeye ve fiyatlara göre belirlemede desteği olacaktır. Biz öncelikle kriterlerimizi belirlersek karşımıza çıkan alternatifleri değerlendirmemiz daha kolay ve hızlı olacaktır. Bölgesine hâkim ve işinin uzmanı arkadaşlardan alternatifler konusunda mutlak destek alalım.  Boş vakitlerimizde mümkün olduğu kadar yer görelim, yer görmek için yaptığımız randevuların saatlerini sürekli farklı saatlere ayarlayalım. Farklı zamanlarda alternatif yolları kullanalım ki trafik durumlarını, semtin demografik yapısını, sitede ya da binadaki farklılıkları görelim.

Bir Daire alırken en çok dikkat etmemiz gereken kriter alacağımız dairenin değiştiremeyeceğimiz özellikleri olmalıdır. Bulunduğu konumu, yolları, cephesi, katı ve komşuları gibi. Kriterlerimize uyan bir daire bulduğumuzda, tapu durumunu (ipotek, haciz, şerh gibi kayıtlar için) Arsa payını, onaylı projesine uygunluğunu varsa yanındaki ya da karşısında ki arsanın imar durumuna, site eski ise yeni imar durumunda haklarını, emsal dairelerin satılmış fiyatlarına mutlaka bakalım. Kredi kullanmadan alacaksak mutlaka spk lisanslı bir değerleme firmasından ekspertiz yaptıralım ve bu raporu bir uzmana yorumlatalım.

Bu aşamayı da geçince mümkünse gerçek satıcı ile bir araya gelelim ve fiyatta  el sıkışarak anlaşalım ve bu anlaşmamızı da tarafların sorumluluklarını, kaparo ve cezai müeyyede belirleyerek ıslak imzalı bir protokolle sabitleyelim.

Oturacağımız bir daireyi almaya karar verdiğimiz andan, daireyi bulma sürecimiz ve bulduğumuz daireyle  ilgili yaptığımız protokol sürecini sizlere kısaca özetlemiş oldum. Tapu işlemini yapınca daire alınmış olunur ve hayırlı olsun denilir. Nakit veya kredili alımlar için tapu yapma sürecini bir sonraki yazımda özetleyeceğim. Bu sürecin en başından itibaren dürüstlüğü ilke edinmiş, bilgi ve deneyimlerimizle Morhills ekibi olarak yanınızda olmaktan onur duyacağız.