Kışla birlikte özlenen sebzeler ve meyveler de ortaya çıkmaya başladı. Bağışıklık sistemimizin gücüne güç katmak isteyen herkes, her biri birbirinden farklı fayda sağlaya doğal antioksidanları mevsiminde tüketmeli. Çeşit çeşit sebze ve meyvelerle hem sofralarınızı renklendirin hem de sağlıklı beslenmenin keyfine varın.

İşte kış sebze ve meyvelerinin faydaları

Bal kabağı: Süper besinler listesinin başlarında yer alan balkabağı, güçlü bir antioksidan olan beta karotenin zengin kaynağındandır. Bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmayıp, göz sağlığını koruyarak katarakt oluşumunu engeller, cilt sağlığını korur, kansere yakalanma riskini azaltır. Lif içeriği yüksek olduğu için uzun süre tok kalmaya yardımcı olur . Aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenlediği için kabızlıkta da tüketimi iyileştirici etki göstermektedir. Bal kabağını sütlü balkabağı çorbası olarak ya da et yemeklerinin yanında patates püresinin yerine bal kabağı püresi yaparak da tüketebilirsiniz. Yemekler dışında bal kabağının kendi şeker oranından faydalanılarak tatlısını yapabilir ya da kahvaltıda tüketmek için şekersiz marmelatını hazırlayabilirsiniz.

Ispanak : Lutein, betakaroten , C vitamini ile beraber birkaç çeşit çeşitli antioksidan içerir. Folikasit ve demir de içeren ıspanak zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini destekleyen sebzeler içinde ön sırada gelmektedir. Yüksek potasyum içeriğiyle kan basıncını düşürür. Ispanak yüksek miktarda pürin bazı içerir bu nedenle gut hastaları kontrollü tüketmelidirler.

Pancar: Pancar, zengin karotenoid, folat ve çinko içeriğiyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, soğuk algınlığı ve kansere karşı korucu görev gösterir. Tek başına yenilebileceği gibi salataları renklendirme amaçlı da kullanılarak antioksidan etkisinden yararlanılabilirken bunun yerine ara öğünde peynirle beraber tüketilerek tok tutucu etkisi yüksek olan, hem lezzet açısından hem de görüntü açısından mutlu eden bir ara öğün elde edilebilir.

Karnabahar: Sülfaran bileşikleri içeren, vitamin ve mineral deposu olan karnabahar da yüksek antioksidan kapasiteye sahip sebzelerden. Lif içeriği de oldukça yüksek olan bu sebze kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olduğu için diyabet hastaları tarafından rahatlıkla tercih edilebilecek sebzelerdendir. Düşük kalorili olduğu için zayıflama diyetlerine yardımcı olmakta ve yüksek potasyum içeriğiyle de kan basıncını dengelemektedir. Karaciğer, böbrekler ve bağırsaklarda detoks etkisi yaratarak toksin atımına kolaylık sağlamakta.

Pırasa :Soğangiller ailesinden gelen pırasa antioksidan vitaminlerden A ve C vitaminini içermekle kalmayıp bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek flavonid ve gallik asiti de yüksek oranda içerir. Bol limon ekleyerek pişirmek C vitamini içeriğini daha da artırarak immün sisteminizi çokça kuvvetlendirir. Ancak pırasayı sevmeyen gruptansanız illa yemeğini yemek zorunda değilsiniz, salatalarınıza soğan yerine pırasa koyarak da deneyebilirsiniz.

Kestane : Yüksek liflidir bu sayede kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur ancak karbonhidrat içerdiği de unutulmamalı ve kontrollü tüketilmelidir. 3 adet kestane ortalama 1 dilim ekmeğe denk gelmektedir. Magnesyum, demir ve kalsiyum içermektedir. Potasyum açısından zengindir kan basıncının ayarlanmasına yardımcı olur.

Ayva : A ve C vitamini, magnesyum ve potasyum içerir. Antioksidan etkisi yüksek meyveler arasındadır bu özelliği ile bağışıklığı kuvvetlendirici soğuk algınlığına ve kansere karşı koruyucudur. Potasyum içeriğiyle ise kan basıncını dengeler. Çözünür liflerden pektini yüksek oranda içerir böylece kan kolesterol seviyesinin düşmesini sağlar. Sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi vardır. Ayvanın kendisi iri ve ağır olduğu için ortalama 300-400g’a denk gelebilmektedir, ¼ ayva 1 porsiyon meyveye eş değerdir.

Portakal: A vitamininin ön maddesi olan beta karoteni ve C vitaminini içerir, her iki vitaminle beraber bağışıklık sistemini güçlendirir, gribal enfeksiyonlara karşı kalkan oluşturur. Yüksek lifli yapısıyla uzun süre tok kalmayı sağlar. Diyet yapan kişilerin portakal suyu tüketiminden ziyade portakalın kendini yemeleri portakalın lifinden de yararlanmalarını sağlayarak hem tokluk sürelerini uzatmalarına yardımcı olmakta hem de portakal suyu içildiği zamanki kadar fazla portakal (1 bardak portakal suyu 2-3 adet portakaldan oluşmakta) ve dolayısıyla kalori almalarının önüne geçebilmektedir.

Nar : Yüksek antioksidan kapasitesi olan bir meyvedir. Punicalagin adlı kendine özel bir antioksidan ve fenolik bileşiklerle C vitamini içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı koruyucudur. Damar tıkanıklığını engeller ve tansiyon düşürücü etki ile kalp damar sağlığını korur. Yeşil çaydan kat kat yüksek antioksidan içeren nar aynı zamanda yaşlanma karşıtı yani antiaging bir etki de göstermektedir.

Brüksel lahanası: Tüm lahana türleri gibi etkin kükürtlü bileşikler içerir, güçlü antioksidan özelliği vardır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır, yüksek lif içeriğiyle bağırsak çalışmasını düzenler, düşük kalorili olduğu için diyet yapan kişiler için uygundur. Salataları farklılaştırmak için ya da et yemeklerinin yanında garnitür olarak da servis edilebilir.