Kur’an-ı Kerim’de “Bin aydan daha hayırlı” olduğu ifade edilen Kadir Gecesi,İslam inancına göre Kur’an-ı Kerim’in Cebrail aracılığıyla Hz. Muhammed’e iletilmeye başladığı geceye verilen isim olarak kabul ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesinde yer alan bilgiye göre, bu yıl Kadir Gecesi, 13 Temmuz Pazartesi’yi 14 Temmuz Salı’ya bağlayan yani  bu geceye denk gelecek.

 “KADİR GECESİ BİN AYDAN HAYIRLIDIR”


Kur’an-ı Kerim’de de Kadir Gecesi ile ilgili bir ayet yer alıyor. Kadir Ayeti’nde şu ifadeler yer alıyor: “Gerçek biz onu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin (o büyük fazl-u şerefini) sana bildiren nedir? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Onda melekler ve Rûh, Rablerinin izni ile, herbir iş için iner de iner. O (gece) tan yeri ağarıncaya kadar bir selamdır”. (Kadir, 97/1-5)

 Yine Hz. Muhammed; “faziletine inanarak ve sevabını da yalnız Allah’tan umarak Kadir gecesini güzel amellerle geçirenlerin geçmiş günahlarının bağışlanacağı” (Buhârî, İman, 25, 27, 28; Müslim, Müsafi rîn, 173-176) müjdesini vermekte ve bu gecede “Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle” (Tirmizi, Deavat, 84; İbn Mâce, Dua, 5) diyerek Kadir Gecesi’nde dua edilmesini tavsiye ediyor.

KADİR GECESİ RAMAZAN’IN KAÇINCI GECESİ?

 Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan’ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. Peygamber Efendimiz Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; “Siz Kadir gecesini Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız” demiştir.

İTİKAF NEDİR?

Dini bir terim olarak itikaf, ibadet niyetiyle ve kurallarına uyarak inzivaya çekilmek anlamına geliyor.

 Hazreti Muhammed’in Medine’ye hicret ettikten sonra her yıl ramazan ayının son 10 gününde itikafa girdiği biliniyor. Hanefi mezhebinde, Ramazan’ın son 10 gününde itikaf, “kifai nitelikli müekket sünnet” olarak kabul ediliyor.

 İtikafın makbul olması için, itikafa girenin niyet etmesi, oruçlu olması, itikafı beş vakit namaz kılınan camide yapması gerekiyor. Kadınlar, camide değil, evlerinde namaz kıldıkları odada itikafa giriyor. İtikafa giren kimse, camide yiyip içiyor, uyuyor, bu süre içinde kendisini dünya işlerinden ayırarak Allah’a yöneliyor, ibadetle meşgul oluyor, tefekkür edip zikir yapıyor.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI GÖRMEZ’DEN KADİR GECESİ AÇIKLAMASI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kadir Gecesi dolayısıyla mesaj yayımladı.

 Görmez mesajında, ramazan ayını on bir ayın sultanı kılan Allah’ın Kadir Gecesi’ni de ramazanın kalbi ve kıymetlisi kıldığını belirtti.

 Bu gecenin değerinin anlatıldığı Kadir suresinin Müslümanlara üç mesaj verdiğini kaydeden Görmez, “Birincisi, Kadir Gecesi’nin, hidayet kaynağımız Kur’an-ı Kerim’in, ümmeti olmakla müftehir olduğumuz Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa’nın kalbine inmeye ve İslam güneşinin yeryüzünü aydınlatmaya başladığı gece olmasıdır” ifadesini kullandı.

Görmez, Kadir Suresi’nin ikinci mesajını ise “Müminlere ömre bedel imkan ve fırsat sunulmuş olması” diye tanımladı.


“KUL HAKKI VARSA SAHİBİNE İADE EDİLMELİ”

 Ankara Müftüsü Mefail Hızlı, Kadir Gecesi’nin, “Unutarak, bilerek ya da bilmeyerek yapılan hatalar ve işlenen günahlar için tövbe edip, af dilenme zamanı olduğunu” belirtti.

 “Bir ömre bedel olan Kadir Gecesi, ömrümüzün şu anına kadar unutarak, bilerek ya da bilmeyerek yaptığımız hatalara ve günahlara tövbe edip af ve bağışlanma dileme zamanıdır” diyen Hızlı, şunları kaydetti:

 “Aynı zamanda Kadir Gecesi, mükafatların bolca verildiği bir kutsal gecedir. Her türlü kötülüklerden kurtularak iyi ve güzel davranışlarımızı çoğaltmaya fırsatlar sunan bir gecedir. O halde bu eşsiz gecede, müslüman önce günahlarına tövbe edip pişman olmalı, bir daha o günahlara dönmemeye karar verip Allah’tan af dilemeli, üzerinde kul hakkı varsa onu sahibine iade etmelidir.”