BEDAŞ İşletme Müdürlüğü, ilçede özellikle havai hat şebekelerinin yoğunlukta olduğu Ağaçlı, Akpınar, Odayeri, İhsaniye Mahalleleri'nin bulunduğu bölgede ve Kemerburgaz ile Göktürk bölgelerinde 2015 yılından itibaren şebeke ve yatırım çalışmaları gerçekleştiriyor. Ekipler çalışmalara başlamadan önce alanda tespitlerde bulunuyorlar, yapılan tespitlerin ardından bakım, onarım ve yenileme çalışmasına geçiyorlar.

DEVASA ÖLÇEKTE ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Bu çalışmalar kapsamında; Cendere – Kemerburgaz yolu üzerinde bulunan havai hat şebekesinden beslenen çoğunluğu direk tipi trafoların olduğu havai hatlarda kısmi deşarj cihazıyla yapılan çalışma sonucu elde edilen veriler ışığında bakım çalışmaları yapıldı, kötü durumda olan izalatörler değiştirildi, hatlara yaklaşmakta olan ağaçlar budandı.

Trafo Merkezlerinde OG sigortaları, parafudrları, ayırıcılarına bakım yaptırıldı. Yapılan çalışma sonucu olumsuz verilerin büyük çoğunlukla giderildi.

Ayrıca mevcut havai hat şebekesinde bulunan KÖK Trafo Merkezlerde de gerekli bakım ve röle koordinasyon çalışmaları yapıldı, çalışmalar neticesinde arızaların ana hattı etkilemesinin önüne geçildi, arıza oranları önemli seviyede asgari düzeye indirgendi.

GÖÇ YOLU ÜZERİNDEKİ HATLARA TEDBİRLER ALINDI

Akpınar-Ağaçlı Havai Fiderlerinde yapılan bakım çalışması sonucu toplam kollu / kolsuz kuş koruma kapağı takıldı, hatların altında bulunan ağaçlar temizlendi.

Yapılan bakım çalışmaları sonucu bu mahallelerin hatlarında gelen arızalar asgari düzeye indirgendi ayrıca tüm mahalle hatlarında kullanılan kuş koruma kapakları sayesinde kuşların göç yolu üzerinde bulunan hatlarda kuş kaynaklı arızalar minimum seviyeye indirgendi.

Havai hat şebekesinin haricinde, Göktürk bölgesinde bulunan 30 adet Trafo Merkezi'nin bulunduğu 9 bin 724 fiderinde kötü durumda bulunan kesicilerin, akım trafolarının, ayırıcıların ve izalatörlerin değişimi yapıldı.

Röle koordinasyonlarıyla ilgili Yük Tevzi Müdürlüğüyle beraber özellikle İndirici Trafo Merkezleri ve Dağıtım Merkezlerinde gerekli ayar çalışmaları yapıldı, Dağıtım Merkezleri ve İndirici Trafo Merkezlerinde bulunan redresörler yenilendi, çalışmalar sonucu arızaların Şaltlara, Dağıtım Merkezleri ve İndirici Trafo Merkezlerine yansıması önlendi.

2015 yılı içerisinde yapılan yatırım çalışmaları sonucu, tek kaynaktan beslenen (Alibeyköy Şalt) Kemerburgaz-Göktürk bölgesine Habibler Şalttan alternatif kaynak getirildi, ayrıca üzerinde toplam 7 adet mahallenin 3. Havaalanı ve 3. köprü şantiyelerinin bulunduğu 9 bin 270 Dağıtım Merkezine Taşoluk Şalltan atılan çift devre kablo servise alındı, bu sayede mevcut fiderlerden gelebilecek arızaların Göktürk ve Kemerburgaz bölgelerini etkilemesinin önüne geçilmiştir.

Kemerburgaz bölgesinde bulunan 9 bin 51 Dağıtım Merkezinde ve Göktürk bölgesinde bulunan 9 bin 225 Dağıtım Merkezinde çalışmalar tamamlandı, yeni kurulan röleler sayesinde röle koordinasyonunun daha sağlıklı işlemesi sağlandı, arıza sayıları asgari seviyeye indirildi.

2016 Yılı yatırım programında bulunan yapımına başlanan 9 bin 485 Dağıtım Merkezinden 9 bin 558 Trafo Mmerkezine atılacak olan çift devre OG kablo tesisi ile, Göktürk bölgesinin içini besleyen ve üzerinde 34 adet Tnafo Merkezinin bulunduğu 9 bin 724 fiderinin yük bölümü çalışması yapılarak arızaların asgari seviyeye indirilmesi sağlandı, böylelikle meydana gelebilecek arızalara daha kısa sürede müdahale edilebilecek.

Yatırım kapsamında bulunan ve kısa süre içerisinde yapımına başlanacak olan 9 bin 506 Trafo Merkezinden 9 bin 774 KÖK merkeze orta gerilim kablolarının yeraltına alınması işlemiyle arızaların Kemerburgaz bölgesini etkilemesinin önüne geçilmiş olacaktır.

Devam eden çalışmalar Alibeyköy Şalt-Fider 13-14 Enerji Nakil Hatlarıının yenilenmesi çalışmaları bittiğinde ana hattan gelen ve Kemerburgaz ve Göktürk bölgelerinin de bir kısmının etkilendiği arızaların önüne geçilmiş olacak.

Yine Alibeyköy Şalt Fider13-14 Enerji Nakil Hattından beslenen 9 bin 712 Dağıtım Merkezinin besleme noktası Enerji Nakil Hattından alınıp kablo şebekesine aktarılarak, Enerji Nakil Hatlarından gelebilecek arızaların Kemerburgaz bölgesini etkilemesinin önüne geçilecek.

Ağaçlı Köyü Orta Gerilim Enerji Nakil Hattı yenileme çalışması ile mevcutta ekonomik ömrünü doldurmuş olan Enerji Nakil Hattının yenilenmesi ile arızaların asgari seviyeye indirgenmesi sağlanmış olacak.

Yaklaşık uzunluğu 12 km olan Hasdal-Göktürk Otobanını besleyen aydınlatmaları besleyen 9 bin 236 ve 9 bin 237 nolu Trafo Merkezleri yenileniyor.