Tarihi Haliç-Kemerburgaz Dekovil Hattı, 13 Ocak'ta yapılacak ihale ile yeniden hayata geçiriliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, geçmişte Silahtarağa Elektrik Santrali'yle şehrin kuzeyindeki linyit ocakları arasında faaliyet gösteren tarihi Haliç-Kemerburgaz Dekovil Hattı'nın tekrar hayata geçirileceği bildirildi. Proje ile tarihi öneme sahip Haliç-Karadeniz Sahra Hattı'nın hizmete alınarak, toplu taşımaya ve turistik gezilere imkan sağlanması amaçlanıyor. 13 Ocak'ta ihalesi yapılacak olan dekovil hattının ihaleyi müteakip 22 ayda hizmete alınacağı belirtildi.

Özgünlüğü dikkate alınarak, nostaljik araçlarla hizmet verilmesi planlanan tarihi dekovil hattı 25 kilometrelik bir mesafeyi kapsıyor. Kağıthane ve Eyüp ilçelerinden geçen hat üzerinde; Santral İstanbul, Kağıthane, Sadabat, Cendere, TT Arena, Hamidiye, Kemerburgaz, Mithatpaşa, Ayvad Bendi ve Göktürk olmak üzere 10 istasyon bulunuyor. Hatta bir adet de depo bakım sahası yapılması planlanıyor.

Tarihi dekovil hattı, tarihi güzergahı korunarak Silahtarağa bölgesinde yer alan Santral İstanbul'dan başlayıp, Kağıthane Deresi ve Cendere yolunu izleyerek Göktürk üzerinden Ayvad Bendi mesire alanında son bulacak. Güzergah boyunca bisiklet yolu ve yaya yolu yapılması da planlanıyor.

Tarihi Haliç-Kemerburgaz Dekovil Hattı, yapımı devam eden Mahmutbey- Mecidiyeköy- Kabataş Metro Hattı ile Sadabat İstasyonunda, yapımı devam eden Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı ile Silahtarağa İstasyonunda ve yapımı planlanan İstinye- İTÜ- KağıthaneMetro Hattı ile TT Arena İstasyonunda entegre olacak.

İlk yapıldığı dönemde "Haliç - Karadeniz Sahra Hattı" olarak anılan dekovil hattı, 1914 yılında İstanbul'da faaliyet gösteren Silahtarağa Elektrik Santrali'yle şehrin kuzeyindeki linyit ocakları arasında kurulan demir yolu hattı olarak biliniyor.