Evden çalışmanın keyfi sanıyorum hiçbir şeye değişilmez. Şu an neredeyse tüm küçüklü büyüklü firmaların çalışanlarının, yöneticilerinin patronlarının en büyük çıkmazı; “evden mi çalışalım?” yoksa “ofisle devam mı?

Bu konuda hala tartışmalar sürerken, Türkiye de dahil birçok firma haftanın belirli günlerinde çalışanlarına evden çalışma imkanı sunuyorken biraz bu işin avantaj ve dezavantajlarına bakalım.  

Yalnızlık Allah’a mahsus!
Yaklaşık 4 aydır home-office çalışan biri olarak şiddetle tavsiye ettiğim eylemlerden biri bu tarz çalışma. Aslında tabii gönül ofislerin daha rahat yerler olmasını ister çünkü evden çalışmanın bir dezavantajı çalışma esnasında çok sosyalleşememek. Durum böyle olunca belli bir saatten sonra alıyoruz bilgisayarları kendimize mekan aramaya başlıyoruz. Şöyle rahat oturumlu, sosyalleşebileceğimiz, hayatın içine karışabileceğimiz ve en önemlisi Wi-Fi olan yerler arıyoruz.

Ben mesela belli bir noktadan sonra şizofrene bağlıyorum. Kendi kendime konuşup eğleniyorum ve bunları da Snapchat üzerinden yapıyorum. Ama genelde soluğu dışarıda alıyorum. Bir diğer dezavantajı ise iş hiç bitmiyor, her an işle haşır neşir olabileceğinden dolayı o bilgisayar hep yanında, kafada hep iş var. Ama bu ben gibi işle yaşamayı sevenler için sanırım çok sorun değil.

“Peki nedir avantajları Müge?” derseniz, hemen yazıyorum...
Trafik denen şey size hiç uğramaz... Mesela işlerinizi trafiğin diğer saatlere oranla daha tenha olduğu saatlerde halledebilir, gitmek istediğiniz yerlere herkes akşam evine çekilmiş dinlenirken gidebilirsiniz. Hafta sonu herkes gezerken siz evde olabilirsiniz. Yani trafiğe ne zaman mahkum olacağınız size kalmış.

Kalkış saati yaklaşıyor!
Trafiğe bağımlı olmayınca, sabah trafiğe ayıracağınız zamanı uykuya ayırabilirsiniz. Yeni başlayacaklar için bir uyarıda bulunayım, sakın nasıl olsa evden çalışıyorum kaçta kalksam olur demeyin, işteki düzeninizi devam ettirmeye çalışın yani saat 12-1’lere kadar uyuma düzenine geçtiğiniz an ipin ucu kaçar, veriminizi kaybedersiniz.

Daha üretken olursunuz!
Ofis ortamında yemek araları, toplantılar, ofis içi kafa dağıtmacalar derken aslında gereksiz birçok şeye zaman harcıyoruz. Eğer kendinizi gerçekten doğru planlarsanız daha çok işi konsantre olup daha kısa zamanda bitirebilirsiniz.

Peki gelelim, konunun en tatlı yerine... Göktürk veya Kemerburgaz’dasınız ve evden çalışıyorsunuz ya da çalışacaksınız. Nerelerde çalışabilirsiniz? Benim genellikle tercih ettiğim yerler aşağıda...

1- SweetDreams

Kavun, çilek, tarçın gibi aromalarla taçlandırılan Türk kahveleri, kendilerine özel karışımlarla hazırlanan çaylar ve çikolataya dair her şey! Hızlı internet bağlantısı da cabası... Alın bilgisayarınızı SweetDreams’in sakin ortamında işlerinizi hallederken bir yandan da sempatik mekandaki sohbete ortak olun.
Müge öneriyor: Birbirinden değişik aromalı Türk kahvelerinden içmeden dönmeyin derim. Benim favorim; kavunlu Türk kahvesi...

2- Kahve Dünyası

Belki biraz daha sessizlik istersiniz, bir köşede kendiniz ve bilgisayarınızla kalmak istersiniz. O zaman önerim Kahve Dünyası. Kahveler, tatlılar, atıştırmalıklar... Tüm gün kurulup çalışabileceğiniz bir ortam. Ayrıca hafta içi de oldukça sakin oluyor.
Müge öneriyor: Türk kahvesinin yanında içi kahve çekirdekli drajeli çikolatalardan ya da vişneli Frutibonlardan tatmayı ihmal etmeyin.

3- Delicious

Daha canlı bir yer istiyorum, arada sağlıklı birkaç atıştırmalık da olsa ya da değişik tatlılardan da tatmak isterim diyenler Delicious tam size göre.
Müge öneriyor: Favorim Füme somonlu salata ve tatlı olarak ise Bailey’s Mud Cake yemeden dönmeyin derim.

4- Read & Rest

Sakin, gölge ve kitap kokan bir ortam. Bilgisayarınızı alıp Read & Rest’in sıcak atmosferinde çalışabilirsiniz. Ara vermek istediğinizde ise upuzun raflarından bir kitap bulup kafanızı dağıtabilir, stresinizi atabilirsiniz. 
Müge öneriyor: Birbirinden lezzetli kahvaltı seçenekleri iştahınızı kabartabilir dikkat!

5- Karafırın

Rahat koltukları, sanki bir gizli bahçeyi andıran tasarımı ile Karafırın’da bilgisayarınızı alıp çalışabileceğiniz noktalardan biri.
Müge öneriyor: Değişik tatlardan hoşlananlar!  Süzme yoğurttan yapılan bir çökelek olan keşle taçlandırılan erişteyi denemenizi tavsiye ederim. 

6- Eaters

Konsepti, dekorasyonu ve yemekleri ile Göktürklülerin vazgeçilmezleri arasına giren Eaters ister iş arası mola, ister bilgisayarınızı alıp çalışmak için ideal yerlerden biri.
Müge öneriyor: Atıştırma sepeti ya da Cafe de Paris’i mutlaka deneyin derim.

Evimden çalışır ama yemek arasına çıkmak isterim diyenlere...

7- Kardeşler

“Yok ben evimde paşa paşa çalışırım ama mis gibi tencere yemeği yapan bir yerde de yemek isterim. Bilgisayardan, işten biraz uzaklaşmak istiyorum” diyenler için önerim; Kardeşler! Tek kelimeyle harikalar! Sanırım övmeme gerek yok. Burada yiyeceğiniz efsane bir yemek sonrası yemek aranızı hemen arkasında bulunan kahvedeki bir kahve molası ile taçlandırabilirsiniz.

Benim önerilerim bunlardı. Var mı evden çalışanlar? Nasıl evden çalışmak? Sizin nereleri tercih ediyorsunuz? Yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum...

Dipnot: Ben yazmaktan fırsat buldukça geziyorum ve gezdikçe de paylaşıyorum. Hikayeme ortak olmak isteyenleri Instagram hesabıma beklerim. Beni @mugztheblogger hesabından takip edebilirsiniz.