Sahibinden.com Emlak Endeksi'nin Haziran ayı verilerine göre, satılık konutların metrekare fiyatlarında son 4 yılda en büyük değişimin görüldüğü ilçe, yüzde 42,2 oranında artışla Çatalca oldu. Havalimanına yakın bir diğer Mahalle olan Göktürk'te ise satılık konutlarda metrekare fiyatları son 4 yıl itibarıyla yüzde 36 artarak ortalama 7 bin 55 TL'ye ulaştı. Kiralık konutların metrekare fiyatları ise ortalama yüzde 7 yükselişle 23 TL olarak belirlendi.

İstanbul Eyüpsultan İlçesi Kemerburgaz mahallesinde 60, Göktürk Mahallesinde ise 20'den fazla devam eden konut projesi bulunuyor.  Yeni Havalimanı, Metro Hattı derken rakamların iyice şiştiği Göktürk mahallesinde normal bir apartman dairesinin giriş katında 2+1 daireler 400 bin TL'den başlıyor. Sahibinden.com internet sitesinde yaklaşık 1.800 tane satılık ilan , 1.300 tane ise kiralık ilan bulunuyor. Cadde üzerinde ki dükkanlara ise adeta yaklaşılmıyor. Kiralar o kadar yüksek ki esnaf ay sonunu nasıl getireceğini düşünüyor. Hızlı bir şekilde nüfus artışının olduğu Göktürk Mahallesinde, çarpık kentleşme altyapı sorunları ve ciddi bir araç trafiği ise göze çarpıyor. 



2018 Haziran ayı verilerine göre ; Göktürk Mahallesinde Kiralık Daire için Metrekare Fiyatı : 23 TL




2018 Haziran ayı verilerine göre ; Göktürk Mahallesinde Satılık Daire için Metrekare Fiyatı : 7.055 TL



2+1 Kiralık Daire 1.500 TL'den başlıyor !
Göktürk Mahallesinde normal bir Apartman'da giriş kat 2+1 daiereler 1.500 TL 'den başlıyor. Asgari ücret maaş alan bir kişinin Göktürk'te yaşaması neredeyse imkansız. Rakamların bu kadar yüksek olduğu Göktürk'te Sahibinden.com internet sitesinde yaklaşık 1.300 tane kiralık daire ilanı bulunuyor.  

2+1 Satılık Daire 420.000 TL'den başlıyor !
Yeni Havalimanı ve metro inşaatı derken Göktürk'te adeta rakamlar havada uçuyor. Konutta fiyat balonu konusu bir kez daha masaya yatırılması gerekiyor. Kentsel dönüşüm sürecinde yenilenerek değeri yükselecek olan binaların getirisine ortak olmak isteyen yatırımcıların talebi 2. el konut fiyatlarındaki artışın nedeni olarak gösteriliyor. Kentsel dönüşümün etkisi ile konut değiştirmek zorunda kalan ev sahiplerinin geçici konut ihtiyacı kiraların artmasına yol açtı. Satış fiyatlarında kentsel dönüşüm dışında inşaat maliyetleri, faiz ve döviz kurlarında yaşanan artışlar da etkili olurken, özellikle inşaat maliyetlerinde yaşanan yüzde 55 artışın altını çizen uzmanlar yükselen arsa fiyatları nedeniyle yeni projelerin fiyatlarının yüksek olduğunu ve bu nedenle yeni konut fiyatlarındaki artışın nispeten düşük kaldığını belirtti.

Müteahhitler maliyet artışlarından şikayetçi!
Geçtiğimiz aylarda basına demeç veren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, sektörün maliyet artışları nedeniyle sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirterek, "Sektörde kullanılan birçok önemli malzemeye son 1 yılda yüzde 70 civarında zam gelmesi, satışlar açısından da sakin olan inşaat sektörünü durağan hale getirdiğini söyledi.

İşyerleri Kiraları Dudak Uçuklatıyor!
Yakın zamanda İstanbul Caddesinde lüks bir restoran yerini taşıdı, eski yerinin şuan ki kiralık fiyatı ise 95 bin TL, bu rakamları ödeyen bir işletmenin ayakta kalması için ciddi bir müşteri sirkülasyona ihtiyacı var.  Göktürk bölgesininde müşteriler ise daha çok online sipariş veya paket servis tercih ediyorlar, hal böyle oluncada gıda sektöründe hizmet veren firmalar ardı ardına kapatıyor veya mekanını devretmek durumunda kalıyor.



Kenan Yılmaz - New Göktürk Dergisi