Hayatımız boyunca vereceğimiz en önemli kararlardan biri olan evlerimiz hayatımızda büyük öneme sahip. Göktürk ve Kemerburgaz bölgeleri gayrimenkul sahibi olmak için neden avantajlı?
Son dönemde gayrimenkul sektörüne yönelik gelişmeler nelerdir? Şimdi bir gayrimenkul almak için doğru zaman mı? Bu ve buna benzer pekçok sorunun hepimizin aklından geçtiğine eminiz. Biz de bu soruları gayrimenkul sektörünün en köklü Gayrimenkul firmalarından biri olan Coldwell Banker'ı Göktürk ve Kemerburgaz bölgelerinde temsil eden franchise ofisi Coldwell Banker Positive'in Broker'ı Sayın Ayşegül Baloğlu'na sorduk. Yanıtları aşağıdaki söyleşimizde bulabilirsiniz.


( Göktürk Mahallesi - İstanbul Caddesi )

Göktürk ve Kemerburgaz bölgesinde gayrimenkul alım – satım ve kiralama konularında danışmanlık hizmeti veriyorsunuz. Sizce insanlar neden bu bölgeyi tercih ediyorlar?
Bildiğiniz gibi 1990'lı yılların başında Kemer Country'nin bölgede hayat bulmasıyla beyaz yakalı kesimin tercih ettiği yeni yerleşim alanı olan Kemerburgaz ve Göktürk bölgeleri imara açıldı. Aradan geçen kısa süre içinde de bu bölge İstanbul'da yaşamak için tercih edilen en popüler bölgelerden biri oldu. Üçüncü havalanının faaliyete geçmesi, kent merkezine yakınlığı, kısa zaman içinde Gayrettepe - Kemerburgaz - Göktürk - 3. Havalimanı metro hattının da faaliyete geçecek olmasıyla ulaşımın çok daha kolaylaşacak olması bu bölge için büyük avantajlar sağlıyor. Şu anda yapımı ve satışı devam eden pekçok yeni projenin olması ve orman alanının yakınında konumlanması nedeniyle temiz havası da bu bölgenin tercih edilmesinde yol açıyor.

Sizin de belirttiğiniz gibi Göktürk bölgesi çok hızlı gelişti ve nüfusu çok kısa bir sürede arttı. Bölgeye taşınma oranının artacağını düşünüyor musunuz?
Bu bölgeye taşınacak kişi sayısının çok daha fazla artacağını düşünüyoruz. Çünkü 29 Ekim’de bir kısmının açıldığı 3. Havalimanında çok ciddi bir istihdam sağlanacak. Bu kişiler şu anda doğal olarak Atatürk Havalimanına yakın bölgelerde yaşıyorlar. Ancak, 3. Havalimanının yakın zamanda diğer bölümlerinin de faaliyete geçmesiyle beraber çalışanlar da havalimanına 10-15 dakika gibi kısa bir mesafede yer aldığı için Göktürk ve Kemerburgaz bölgelerine yöneliyorlar. Şu anda özellikle kiralık arayışlarında bir artış gözlüyoruz. Bölgemize olan talebin önümüzdeki günlerde havalimanının tamamen faaliyete geçmesiyle daha da artacağını düşünüyoruz.


( Coldwell Banker Positive Ekibi )

Dövizin artması ve bölgesel faktörler nedeniyle her sektörde olduğu gibi Gayrimenkul Sektöründe de bir durgunluk yaşanıyor. Bu durgunluğu atlatmak için bazı iyileştirme çalışmaları yapıldı. Bu konuda siz ne söylemek istersiniz? Sizce çalışmalar etkili oldu mu?
Biz etkili olduğunu düşünüyoruz. KDV ve tapu harçlarında indirime gidilmesi, imar barışı, gayrimenkul kiralamalarında döviz yasağının getirilmesi gibi pek çok düzenleme gayrimenkul sektöründe ciddi bir hareketlenmeye sebep oldu. Bildiğiniz gibi konut satışlarında tapu harçlarının yüzde 4’ten 3’e, KDV oranının ise yüzde 18'den 8'e indirilmesine yönelik uygulama yıl sonuna kadar uzatıldı. Alınan bu karar gayrimenkul sektöründe satışların ivme kazanması ve stokların eritilmesi açısından oldukça önemli. Söz konusu bu adım, geçen seneki konut satış adetlerini yakalamak açısından son derece olumlu olacaktır.,


( Göktürk Mahallesi - Havadan Görünüm )

Peki, sohbetimizin başında sizin de söylediğiniz üzere birçok kişiden “Gayrimenkul almanın tam zamanı” cümlesini duyuyoruz. Okuyucularımıza bu konuda ne söylemek istersiniz? Neden şimdi doğru zaman?
Son zamanlarda konut sektöründe arz talep dengesinin değişmesiyle birlikte ev kiralarında ve konut fiyatlarında nispeten düşüş yaşandı. Bu düşüşün sürdürebilir olmayacağını ve önümüzdeki 6 aylık dönem içinde fiyatların tekrardan yükselişe geçeceğini düşünüyoruz. Görüşme yaptığımız birçok müteahhit bize inşaat maliyetlerinin devamlı arttığını ve bunu da bir süredir gayrimenkul fiyatlarına yansıtamadıklarını dile getirdiler. Son zamanlarda talihsiz süreçlerden geçtik ve sonucu olarak da piyasalarda bir daralma yaşadık. Bu yüzden maliyetler ciddi oranda yükseldi. Maliyetler yükseldi ama arz fazlası, talepte de düşme olunca mecburen fiyatlarda gerileme oldu. Aslında bu fiyatlardaki gerileme kardan değil mecburiyetten gerçekleşti. Çünkü inşaat maliyetlerindeki artışlar fiyatlara yansıtılamadı. Fakat bu devam edemeyecektir. Yapılan birçok yeni düzenlemeyle sektöre can suyu verilerek hareketlenme sağlanmasıyla arz fazlası da azalacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde şu ana kadar artan maliyetlerin gayrimenkullere yansıması ve arzın düşmesiyle fiyatlar yukarı doğru yönlenecektir. Bu nedenle, eğer yaşamak ya da yatırım için bir gayrimenkul almayı planlıyorsanız fiyatların nispeten düşük olduğu çok doğru bir zaman dilimindeyiz.


( Göktürk Mahallesi - Havadan Görünüm )

Verdiğiniz bilgiler ve güzel sohbet için çok teşekkür ederiz. Bölgemizde yaptığınız çalışmalarınızı yakından takip etmeye devam edeceğiz?
Ben de teşekkür ederim. Biz de Coldwell Banker Positive ekibi olarak bölgemizde gayrimenkul sektörünün daha iyiye gitmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. En kısa sürede daha güzel haberlerle tekrar konuşmak dileğiyle…

Coldwell Banker Positive Gayrimenkul
Adres : 
Göktürk Merkez Mah. İstanbul Cad. No: 11 Kat:1 34077 Göktürk - İSTANBUL
Tel : 0212 322 53 53

Coldwell Banker Positive Gayrimenkul ilanları için tıklayınız

Haber Kaynak : Kenan Yılmaz - New Göktürk Dergisi