GÖKTÜRK MEYDAN DÜZENLEMESİ

Göktürk'ün merkezinde Göktürk Caddesi ile Cami sokak kesişiminde yer alan Göktürk Meydanı zaman içerisinde niteliğini kaybetti ve düzensiz yapısıyla insanların ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldi. Eyüpsultan Belediyesi bu sebepten dolayı Göktürk Meydanını yeniden düzenliyor.

Eyüpsultan Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada;
Göktürk Meydanında; hem komşu parselde yer alan Kargir Cami vasfındaki 1. Derece tescilli Göktürk Camisinin olması hem de alan içerisinde yer alan 2. Derece tescilli Çeşmenin olması sebebi ile koruma alanı içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle Eyüpsultan Belediyesi tarafından hazırlanan Göktürk Meydan Projesi İstanbul 1. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurula sunulmuş ve tüm onaylar alınarak yapımına başlanacak.

Göktürk Meydanı yapılan yeni düzenleme ile birlikte 1.400 m2'den 2.600 m2 artırıldı

Tasarım olarak; mevcut doku ile kentsel siluete uyumlu nitelikte; bölgenin ve kentin ihtiyaçlarına cevap verebilecek, bütüncül, sağlıklı, yaşanabilir, ergonomik, sürdürülebilir ve estetik bir çevre elde edilmesi, kentsel tasarım yaklaşımı içerisinde alanın; rehabilite edilerek kalitesini arttırmak hedeflendi.

Tasarım kriteri olarak alan; insanların gün içerisinde hızlı geçiş yaptıkları omurga olarak sert zemin ağırlıklı olarak tasarlanmış olup alanın orta aksından geçen tek yönlü araç yolundan hemzemin olarak karşıdan karşıya geçişi sağlandı.

Alan içerisinde yer alan 2. Derece tescilli Çeşme'nin bulunduğu bölge ; kurna seviyesini baz alınarak ahşap oturma basamaklarıyla kot seviyesi düşürülecek böylelikle çeşme orijinal haline döndürülmüş ve ön plana çıkartılmış olunacaktır.

Göktürk Meydanda mevcut çınar ağaçları korunacak ve bu ağaçların devamı niteliğinde büyük çınar ağaçları dikilecektir.

Çınar ağaçların gölgesinden faydalanılarak ağaçların etrafında insanların oturacağı, nefesleneceği, dinleneceği özel tasarım banklar yer alacaktır.

Haber Kaynak : New Göktürk Dergisi - Kenan Yılmaz