Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu canlı yayın programında sorularımıza cevap verdi. Göktürk Metro Hattının açılış tarihi yıl sonuna ertelendiğini açıkladı.

Göktürk metro hattı ne zaman açılacak?



M11 Gayrettepe - İstanbul Havalimanı Metro Hattı 

Kağıthane - Kemerburgaz - Göktürk - İstanbul Havalimanı Metrosu birçok açıdan en'lerin ve rekor'ların projesi olacak. Projenin bir an önce tamamlanması amacıyla, ülkemizde ilk defa 10 adet kazı makinesi bu metro projesinde kullanılıyor.

Ülkemizdeki mevcut metroların hız limiti azami 80 kilometredir ancak Gayrettepe - İstanbul Havalimanı Metro hattımız ise saatte 120 km hız yapacak şekilde projelendirildi. Proje kapsamında üretilecek olan 136 aracın imalatı yüzde 60 oranda yerlilik şartı taşıyor. Bu anlamda araçların büyük ölçüde yerli ve milli imkanlarla Türkiye'de üreterek milletimizin hizmetine sunulacak. Söz konusu hat yine Türkiye'de bir ilk olarak yerli ve milli metro sinyalizasyon sistemleri kullanılarak işletmeye açılacak, ilk defa yerli sinyal kullanılacak ve ASELSAN'la iş birliği yapılıyor.

GÖKTÜRK İSTASYONU

Göktürk Mahallesinde, metro güzergahının İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun hattın tarihi Uzun Kemere zarar vermesini önleyecek şekilde düzenlenmesi kararı doğrultusunda konumu değiştirilmiş, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Göktürk Fidanlığı içerisinde yaklaşık 22 metre derinliğinde aç/kapa yöntemi ile yapımı inşa edilen bir istasyondur. Göktürk Metro hattı 2021 yıl sonunda açılması planlanıyor.

KEMERBURGAZ İSTASYONU

Kemerburgaz Mahallesinde, köy içi mevkiinde trafik açısından olumsuz etki yaratmayacak şekilde bölgenin ana ulaşım arteri olan Selanik Bulvarı üzerinde yaklaşık 25 metre derinliğinde aç/kapa yöntemiyle inşa edilen bir istasyondur. Kemerburgaz Metro hattı 2021 yıl sonunda açılması planlanıyor.

HASDAL İSTASYONU

Aç – Kapa metodu ile inşa edilen Hasdal İstasyonu, Hasdal – Kemerburgaz yolu 2. Km’sinde, yola paralel olacak biçimde yaklaşık 22 m derinlikte daha önce Org.Ragıp Uluğbay Kışlası olarak kullanılan alanda konumlandırılmıştır. Söz konusu yerde bir istasyon inşa edilmesi ihale aşamasında planlanmamış olup, Hasdal İstasyonu, Metro güzergahımız üzerinde yer alan Org.Ragıp Uluğbay Kışlası’nda taraflarına tahsis edilen alanlarda planlanan sağlık, eğitim ve sosyal donatı yerleşkelerinde oluşacak olan ulaşım ihtiyacının karşılanması amacıyla İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Rektörlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ilave istasyon talebi ile projemize dahil edilmiştir.


Haber Kaynak : New Göktürk Dergisi - Kenan Yılmaz