Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl açıkladığı İstanbul Havalimanı - Gayrettepe ve İstanbul Havalimanı-Halkalı metro hatlarının son durumu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Türkiye'nin ilk hızlı metrosu olacak Halkalı-İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hattında kullanılacak vagonların da ihalesi gerçekleştirildi. Saatte 120 km hıza çıkacak tren setlerinin 6 ay sonra teslim alınması planlanıyor. 

TREN SETLERİ 6 AY SONRA ÇİN'DEN GELECEK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nün, İstanbul Yeni Havalimanı Metro Hattı 176 Adet Metro Aracı Temini ve İşletmeye Alma İşi ihalesinin sonucu açıklandı. İhaleyi, tek geçerli teklif sahibi olan, Çin uyruklu CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd. Türkiye Temsilciliği 1 milyar 545 milyon 280 bin TL'ye üstlendi.

İhale şartnamesine göre 176 adet aracın tamamının teslimatı 32 ayda tamamlanacak. İlk 10 tren setinin teslimatı erken teslim şartlarına göre 11 ayda tamamlanacak. İlk teslimat 2 tren seti ile başlayacak. 10. ayda 4 tren seti daha teslim edilecek ve 11. ayın sonuna kadar kalan 4 tren seti teslim edilmiş olacak. 25 tren setinin teslimi 32 ayda tamamlanacak. CRRC Zhuzhou Locomotive firmasının kabul etmesi şartıyla, 26. tren seti ve sonrası araçların bir kısmının teslim yeri ve üretim şartları Ulaştırma Bakanlığı tarafından değiştirilebilecek.

SAHA TESTLERİ İÇİN 60 GÜN SÜRE

Son tren setinin tesliminden sonra saha testleri ve geçici kabul çalışmaları için 60 gün süre verilecek. Deneme işletmesi için de ayrıca 60 gün olmak üzere toplamda 120 günlük süre kullanılacak. Yüklenici bakım onarım ekipmanlarının tamamının teslimatını, montajını ve devreye almasını en geç 23. ayda tamamlayacak. İşin süresi 28 Aralık 2022 tarihinde dolacak.

İSTANBUL HAVALİMANI METROSU NE ZAMAN AÇILACAK?

İstanbul Havalimanı metrosunun ilk 28 kilometrelik kısmı oluşturan ve Hasdal'a kadar olan bölümünün 2020 yılının sonunda, Kağıthane bölümünün Nisan 2021'de, Gayrettepe istasyonunun da Ağustos 2021 hizmete alınması hedefleniyor.

İstanbul Havalimanı-Halkalı metro hattının ise 2022 yılının sonunda açılması bekleniyor.

İSTANBUL HAVALİMANI METROSU NEREDEN GEÇECEK? İSTASYONLAR NEREDE?

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hattının istasyon listesi şöyle:

- Gayrettepe

- Kağıthane

- Hasdal

- Kemerburgaz

- Göktürk

- İhsaniye

- Havalimanı 2

- Havalimanı 1

- İstanbul Havalimanı

İSTANBUL HAVALİMANI METROSU HARİTASI

İSTANBUL HAVALİMANI METROSU HANGİ HATLARLA BAĞLANTILI?

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hattı tamamlandığında; Gayrettepe istasyonunda M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı ve metrobüs işletmesi ile entegre olacak. Bu sayede Sarıyer, Maslak, Etiler, Hisarüstü, Mecidiyeköy, Şişli, Nişantaşı, Taksim, Şişhane, Unkapanı, Fatih, Vezneciler, Beyazıt, Laleli ve Yenikapı’ya gitmek mümkün olacak.

Gayrettepe metro istasyonundan Zincirlikuyu metrobüs istasyonuna da aktarma yapılabilecek. Bu sayede Kadıköy'den Beylikdüzü'ne kadar metrobüs hattı üzerinde bulunan duraklara ulaşmak mümkün olacak. Halkalı-İstanbul Havalimanı metro hattı ise; Halkalı-Gebze banliyö tren hattı, Kabataş-Esenyurt metro hattı, Kirazlı-Başakşehir metro hattı, Başakşehir-Kayaşehir metro hattı ile entegre olacak. 

İstanbul Havalimanı'na şehir merkezinden ulaşımı sağlamak için inşa edilecek olan Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hattı, 1. etap olarak inşa edilmekte. 2. etapta ise İstanbul Havalimanı-Halkalı hattı hizmete girecek.

İSTANBUL HAVALİMANI METROSUNUN NE KADARI TAMAMLANDI?

İstanbul Havalimanı metrosu projesinin yüzde 94'ü ve tünellerin önemli bir bölümü tamamlandı. İstanbul Havalimanı metrosu son durumda 2/3'lik oranında tamamlandı. 24 saat kesintisiz çalışmayla günde 470 metre ray montajı yapılıyor.

İSTANBUL HAVALİMANI'NA METROYLA GİTMEK NE KADAR SÜRECEK?

Türkiye'nin ilk hızlı metrosu olan İstanbul Havalimanı metrosu saatte 120 kilometre hıza çıkacak. Gayrettepe'den İstanbul Havalimanı'na 35 dakikada ulaşılabilecek. Halkalı'dan İstanbul Havalimanı'na ise 22 dakikada gidilebilecek.

İSTANBUL HAVALİMANI METROSU NE KADAR UZUNLUKTA?

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe hattı 38 km uzunluğunda olacak ve 9 istasyondan oluşacak.

İstanbul Havalimanı-Halkalı hattı ise 34 km uzunluğunda olup, güzergahta 7 istasyon yer alacak.

İSTANBUL HAVALİMANI METROSUNU KİM YAPIYOR?

İstanbul Metro AŞ'de yer alan bilgilere göre; M11 hat adıyla hizmet verecek İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hattı, Kolin-Şenbay İş Ortaklığı'nın yükleniciliğinde yapılıyor. Ortaklık, İstanbul Havalimanı metrosu inşaatına 9 Aralık 2016 tarihinde başladı.


Haber Kaynak 1 : New Göktürk Dergisi - Kenan Yılmaz
Haber Kaynak 2 : www.karar.com