Eyüp, İstanbul’un en özel ilçelerinden biri... Tarihi dokusu ve mistik yapısıyla büyüleyen, inanç turizminin en önemli duraklarından biri olan, eşsiz seyir terası Piyer Loti’ye sahip özel bir ilçe Eyüp...Göktürk, Kemerburgaz gibi ormanlık alanlardaki sorunlar nasıl çözülecek? İşte tüm bu soruları Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’a sordum. 

 Karanlık yollar aydınlanacak

-Göktürk ve Kemerburgaz’da yollar zaten tehlikeli bir de aydınlatma olmayınca tam korku filmi sahnesine dönüyor. Belki BEDAŞ’ın sorumluluğunda ama ilçe belediyesi olarak sizden de beklentiler var.
“Beni ilgilendirmez” demek gibi bir düşüncem yok. Benim ilçemde yaşayan herkesin direkt ya da endirekt sorunu beni ilgilendiriyor. Benim belediyecilik anlayışım bu. Her şey beni ilgilendiriyor. Göktürk’ün otopark sorununun çözülmesi için ciddi çalışmalarımız var. Artık bir düzen gelecek. 10 gündür çekiciler düzen sağlıyor. Göreve geldiğimde hemen BEDAŞ Genel Müdürü’yle görüştüm, isteklerde bulundum. Ve ilçedeki aydınlatma direklerinin tüm ampullerini biz değiştirdik. Ancak Göktürk’teki sorun, havaalanındaki inşaattan dolayı aksamalar olması... Havaalanı şantiyesinde elektrik yüklenmesi oluyor. Ve eski hatlarda arızalar oluyor. Yeni hatlar çekildi. Bu problemi çözeceğiz.

Ormana köpek atılmayacak
-Şehir merkezinden toplanan köpekler Kemerburgaz’a bırakılıyor. Bu konuda ne yapacaksınız?
Öncelikle ormana köpek bırakılmasını engellememiz gerekiyor. Bu konuda da jandarma ve emniyetle işbirliği yapıyoruz. Kontrol noktaları oluşturup ormana köpek bırakılmasını önleyeceğiz. Hayvanlarla ilgili ilk kez çalıştay yaptık, eylem planı ortaya çıkardık. Çok yönlü bir çalışma. İşin güvenlik boyutu var, gönüllüler boyutu var. Binlerce hayvandan bahsediliyor. Kısa süre sonra sonuçlarını göreceğiz. 7 mahallemizde köpek besleme ve barınma noktaları oluşturuyoruz. Barınma ve sığınma evi yapacağız. Aslında hayvanlar kendini güvende hissederse ve karnı toksa kimseye saldırmaz. Ama ormanda aç susuz kalıyor, korkuyor ve tepki veriyor. Hayvanların karnını doyurursak, yeni girişleri de engellersek sorun çözülür.


-Eyüp zor bir yer. Bir yandan çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu yerler.
Alibeyköy, Yeşilpınar, Silahtarağa gibi. Diğer taraftan merkezde tarihi ve mistik bir doku var. Kentsel dönüşüm zor, restorasyon zor, nasıl başa çıkacaksınız?

Aslında fotoğrafı iyi okumak ve sistematik çalışmak lazım. İşin püf noktası bu. Ben fotoğrafı iyi okuduğumu düşünüyorum. Dediğiniz gibi Eyüp’ü aslında iki aksta değerlendirmek gerekir. Birincisi merkez, tarihi merkez. Orası zaten sit alanı. Burada bizim yapacağımız çalışma, bu dokunun ihyası, canlandırmasına yönelik...

-Eyüp merkeziyle ilgili tarihi bölümlerde yıllar yılı köhne kalmış bir görüntü var, bir türlü aşılamadı...
Evet doğru ama bu dönem aşılacak. İddia ediyorum. Bilgi Üniversitesi’yle işbirliği yaptık. Tarihi Merkez Yönetim Planı çalışması yapıyoruz. Eyüp’ün hangi sokağına nasıl taş döşenecek, hangi sokağının tabelası kaç santim olacak mimarlar, tarihçiler ve sanat tarihçileriyle karar vereceğiz. Büyükşehir’le Eyüp’ün ulaşım sorununu çözmeye yönelik projelerimiz olacak.

-Nasıl projeler bunlar?
Trafiği rahatlatacak, belki yayalaştırma çalışması olacak. Bu projeler aslında Büyükşehir’in. Bizim de maharetimiz İBB’nin yatırımlarını ilçemize çekmek. 3. havaalanı, Eyüp’te ve Arnavutköy’de yapılıyor. Akpınar’da. Ulaştırma Bakanlığı’nın bir projesi var. Havaalanını şehir merkezine bağlayacak hızlı tramvay projesi. Havaalanı-Gayrettepe arasında. Ve bu proje Eyüp’ten geçecek. İkincisi şu anda yapımına devam edilen metro çalışması Bağcılar-Gayrettepe metrosu. Bağcılar-Tekstilkent- Gaziosmanpaşa-Eyüp- Kağıthane-Gayrettepe güzergâhında. 2.5 yıl sonra tamamlanacak.

-Eyüp’te kaç istasyon olacak?
4 istasyon yapılacak. Yeşilpınar, Veysel Karani, Çırçır ve Alibeyköy istasyonları olacak. Önemli bir proje de Eminönü’nden Alibeyköy’e tramvay hattı. Haliç sahili boyunca devam edecek. Metro istasyonuna entegre olacak. Eminönü’nden bineceksiniz tramvaya Alibeyköy’de ineceksiniz. İsterseniz oradan metroya binip Bağcılar’a ya da Beşiktaş tarafına gideceksiniz. İhalesi bitti, bu dönem İBB tarafından yapılacak. Ayrıca şu anda mevcut olan Aksaray- Havalanı hızlı tramvayının Bayrampaşa durağından Feshane’ye bir hat sağlanacak. Bu dönem bitecek. Kadir Bey sözünü verdi. Eminönü’nden gelen hatla birleşecek. Mevcut Edirnekapı- Habipler tramvayı var. Büyükşehir metro olarak düzenlemek istiyor, o konuda çalışmalar devam ediyor. O da olursa ikinci bir metro olacak. Araçları Eyüp’e pek sokmak istemiyoruz artık. Miniatürk Piyer Loti arasında teleferik de olacak.

-Özellikle Feshane’ye ulaşımda sıkıntı yaşanıyor.
Feshane kalkacak. Yenikapı’ya taşınıyor. Orası kültür merkezi ve müze olacak. Fuar ve kongreler burada yapılmayacak. Feshane civarında otoparklar olacak. Araçların olabildiği kadar Eyüp’ün civarında kalmasını, Eyüp’ün yaya olarak gezilmesini istiyoruz.

-Restorasyon ve cephe yenilemeler var mı?
Restorasyonlar büyük ölçüde bitti. Kamunun elindeki binaların yenilenmesi yapıldı. Şimdi sivil mimari eserlerin restorasyonu yapılacak. Haliç’in sanayi bölgesi olmasından dolayı etrafında gecekondulaşma olmuştu. Kentsel dönüşüm bir zorunluluk, kurtarıcı. Eyüp’te bu lokasyonlarda kentsel dönüşümü mutlaka yaptıracağız.

-Bahsettiğiniz yerler sanırım Alibeyköy ve civarı...
İsim vermek istemiyorum çünkü spekülasyon oluyor. Dönüşüm ada bazında olacak. 4 bölgede taslak çalışması yapılıyor. Büyükşehir ve KİPTAŞ çalışıyor. Kesinlikle benim vatandaşım farklı bir lokasyona gönderilmeyecek, yerinde dönüşüm olacak. Bu, olmazsa olmazımız, kırmızı çizgimiz.

Eyüp Sultan Türbesi şubat sonunda açılıyor
-Eyüp Sultan Türbesi’nde restorasyon yaklaşık 4 yıldır devam ediyor. Geçen ramazanda geçici olarak açılmıştı. Ama hâlâ kapalı. Türbenin bir an önce ziyarete açılması için protesto gösterileri bile olmuştu. Çalışma ne zaman bitecek?
Türbenin restorasyonunu İBB yapıyor. Çok titiz bir çalışma yürütülüyor. Tarihinin gördüğü en büyük restorasyonu gerçekleştirdi. Türbe şubat sonunda açılacak. Daha önce birkaç kez restore edilmiş ama hoyratça. Çalınan çiniler vardı. O çinilerin bire bir tekrar oluşturulması, zaman alıyor tabii. Türbe, bu restorasyon sonunda ilk yapıldığı orijinal hüviyetine kavuşacak. En az bir 50 yıl daha restorasyon ihtiyacı olmayacak.

-İnanç turizmiyle ilgili düşünceler, projeler var mı?
Vuslat Yolu ve Cülus Yolu projemiz var. Kültür gezilerimiz vardı. Çanakkale dışında Edirne ve Bursa’yı da kattık. Konya çok talep edildi. Ben de söz verdim. İstanbul-Konya hızlı tren hattıyla birlikte vatandaşı Konya’ya götüreceğiz. 4 saatte Konya’ya gidip, 6 saat orada vakit geçirip tekrar trenle dönecekler. Bu bir ilk. 1 Mart’tan itibaren başlayacak. Böylece Anadolu’nun ve İstanbul’un manevi mimarını buluşturacağız. Cülus Yolu projesinde de, bilindiği gibi padişahlar tahta çıkınca Eyüp’e gelip yürüyüş yapıyorlarmış. İşte bu yürüyüşün canlandırılması olacak. Dünya çapında büyük bir proje. Yılda iki kez çok özel bir ritüel olacak. Profesyonel sanatçılarla çalışıyoruz. Mayıs ayında ilk gösteri olacak.

Haliç’e 11 iskele yapılıyor
-Ya deniz yolu?

Haliç gibi bir değer var fakat deniz ulaşımında yeterince kullanamıyoruz... Şehir Hatları’yla bir çalışma yaptık. Haliç’e 11 iskele yapılacak. Çalışmalar başladı bile. Feshane önüne, teleferiğin olduğu yere, Santralİstanbul’a ve Miniatürk’e iskele yapılacak. Gezi tekneleri ya da Şehir Hatları’nın tekneleri bu lokasyonları dolaşacak. Haliç’e özel sandal üretilecek. Bir yere turistin gelmesi için ulaşılabilir olması, mekânların hijyenik ve güvenli olması gerekir. Bunu sağlamaya çalışıyoruz. Haliç’in atıllıktan kurtarılması gerekiyor. Haliç, kürek sporu açısından en önemli parkurlardan biri. Parkur uzunluğu iyi, rüzgâr yok. Bu potansiyelini kullanacağız. Haliç Su Sporları Kulübü kurulacak.

Kaynak : Habertürk