Göktürk - Hasdal yolundaki gürültüden birbirimizi duyamıyoruz

Göktürk semtimizde sorunları gündeme getirmeye devam ediyoruz. İstanbul Havalimanı'nın açılmasından sonra Göktürk - Hasdal yolundaki ses kirliliği yüzünden birbirimizi duyamaz hale geldik. Konuyla alakalı bir vatandaşımızın bizlere yazmış olduğu şikayeti gündeme getiriyoruz.



İsmim BERK DEADATO 1999 yılından beri Göktürk’te yaşıyorum. Havalimanın açılması, 3. Köprünün açılması, kamyon, tır ve tüm otobüslerin zorunlu olarak Hasdal yolunu kullanmasıyla birlikte yolumuzun yükü çok artmış hatta İstanbul’un en önemli yollarından biri haline gelmiştir.

Aynı zaman da bu ciddi araç trafiği müthiş bir ses kirliliği yaratmıştır. Biz uzun zamandır Göktürk’te yaşayanlar şehrin gürültüsünden kaçmak temiz bir oksijen almak için buraya yerleştik, keza tüm yaşayanların komşularımızın aynı fikirde olduğunu düşünüyorum. Ses kirliliği konusu Kemer Country yönetimi ve toplantılarda birçok kez gündeme gelmiştir.

Gelişmiş ülkelerde ve ayrıca Türkiye’de de 45 DECIBEL in üstü gürültü kirliliği sayılmaktadır. Normal bir saate yolumuzdan 65 Decibel ses Göktürk’e yayılmaktadır. Türkiyecin en önemli ses bariyeri firmasından mühendisler getirterek ses ölçümleri yaptırdık. Gece, ve sabah erken saatlerde sessizliğin çökmesiyle bu ses çok daha fazla duyulmakta 75-80 DECIBELLERE çıkmaktadır ve rahatsızlık vermektedir. İnsan sağlığı ve psikolojisi çok ciddi etkilenmektedir. Yolumuzun KGM ne değil Belediye’ye bağlı olduğu bilgisini aldık. Eyüpsultan Belediyesi İBB ile iletişim haline geçip Ümraniye’deki gibi, Beykoz daki gibi eski Yaşamkent şimdi BAHÇEŞEHİR Üniversite kampüsünden Göktürk’ün son sınırına kadar SES PERDESİ, SES BARİYEİ yapabilir, yol kenarını çok daha ciddi ağaçlandırabilir ya da farklı önlemler alınabilir. Özellikle yolumuz Havalimanı yolu olduğu için ve trafiğin 24 saat devam etmesinden dolayı önlem alınması gerekmektedir. Tüm Dünyada havalimanına giden yollarda, araç trafiğinin yoğun ve aktif olmasından dolayı ses bariyerleri yapılmıştır.

Ayrıca yol kenarında bir çok okul olması, üniversite olmasıyla birlikte konuya daha hassas yaklaşılması gerekmektedir. Okullar açıldığında okullardan da ciddi talepler gelecektir. Ses bariyeri çözümünün bir diğer önemli yararı da yola atlayan köpeklerin önüne bir bariyer olması ve köpeklerin yola atlayamayacak duruma gelmesini sağlamaktadır ve bu durumda trafik kazası riskleri de ciddi oranda azalacaktır. Yolda oluşan kazaların ne denli yolu kitlediğini New Göktürk Derginizi çok sıkı takip eden biri olarak gözlemliyorum.

Belediyelerin böylesi bir ses bariyeri konusunda ödenek çıkaramaması durumunda siteler birleşip hane başına düşecek çok cüzi bir rakamla bu ses bariyeri inşa edilebilir. sadece organize olmak yeterlidir. Göktürk Beldemizin yeşil haline uyacak görüntü kirliliği yaratmayacak ve sesi kesecek çok güzel çözümler ülkemizin kendi tesislerinde üretilmektedir ve hızla yerleşim yapılabilir.

Bu konuyu sayın Çevre Bakanlığına, İBB Belediye başkanına, Eyüpsultan Belediye Başkanına , Göktürk ve Kemerburgaz Muhtarlarımıza, Jandarmaya, Okullarımıza , Site yönetimlerimize iletebilirseniz çok memnun olurum.


Haber Kaynak : BERK DEADATO
Fotoğraf Kaynak :  tez.yok.gov.tr
Bilgi Kaynak : ALİ PAŞAOĞLU - (Eyüp Hasdal-Kemerburgaz yolu göktürk mevkiinde otoyoldan kaynaklanan çevresel gürültünün değerlendirilmesi, gürültü haritasının hazırlanması ve gürültü perdesi modeli) 2013 YILI TEZ ÇALIŞMASI