Gayrimenkul alımı yapmak için doğru zaman mıdır?

Gayrimenkul fiyatları düşer mi?

Öncelikle eğer döviz kazancı olan biriyseniz, şu anda gayrimenkullerin dip fiyatını görebilirsiniz, ya da projeden vadeli ödeme seçeneğiyle tl bazında anlaşma yaparak alım yapmanız, size fazlasıyla kazandıracaktır.Projeden alımlarda şehir içlerinde ki büyük projelerden uzak durmalısınız, emsalin çok olmadığı, özel bölgelerde (örn:Kemerburgaz/Göktürk) bulunan butik projelerden, doğru gayrimenkul yatırım uzmanıyla alım yapabilirsiniz.

Türk Lirası kazanç sağlayanlar içinde; yine özel bölgelerde, bitmiş olan butik projelerde fiyatı en dibi görmüş seçeneklerden alım yapmak en çok kazandıran seçenek olacaktır. Emsaline az rastlanılan seçenekler(küçük ama kullanışlı 1+1) bulunduğunda vadeli ödeme seçeneği tercih edilerek bitmiş dairelere göre daha kazançlı alım yapılabilir.

Bu dönemde şehir içinde bir çok büyük müteahhit, taşeron batıyor ve daha da batacaktır.İnşaat sektörünün buna ihtiyacı var mıydı derseniz, evet vardı! Kendi özsermayesi dışında, sadece başkalarının parasıyla inşaat yapan ne kadar yapsatçı varsa, her biri bugüne kadar elde ettiği kazancı piyasaya geri vermek durumunda kalacaktır.Müteahhitliği gerçekten meslek olarak yapan inşaat firmaları bu krizden marka değerlerini arttırarak çıkacaklardır.Bu dönemde inşaat yapmaya devam edip, projelerini söz verdiği süre zarfında, taahhüt ettiği şekilde yapan firmaları kenara not edin, onlar ileride de yatırım yapmaya devam edeceğiniz firmalar olacaktır.Bazı firmalar karlılık vaad etmeyen, kendi gücüne göre daha küçük ölçekli projeleri yapacaklardır, bunun sebebi; var olan ekiplerini dağıtmak istememeleridir.

Gayrimenkul fiyatları daha da geriye gitmeyecektir, aksine zamanla göreceksiniz gayrimenkul fiyatları yukarı yönlü artacaktır.Şu anda nasıl ki her şeye zam geliyor ve fiyatlar yükseliyorsa, konutta da durum aynı oluyor, olmaya da devam edecektir.İnşaatın yapı taşı olan demir ve betonun fiyatı katlayarak yükseliyor; bu yeni yapılan projelerin maliyetlerinin yükselmesi sebebiyle zaruri olarak yüksek olacağını gösteriyor.Bu süreçte kendi öz sermayesi ile iş yapan firmalar, fiyatlarına zam yapacaklardır.Başkalarının parasıyla iş yaparım diye yola çıkanlar ise elinde ki gayrimenkulleri dip fiyattan satmak zorunda kalacaklardır.Sonuç olarak gayrimenkul alımı için en doğru zamanda olduğumuz doğrudur, ayrıca şehir içinde ki büyük projeler dışında bilhassa Göktürk/Kemerburgaz gibi lokal bölgelerde gayrimenkul fiyatları aşağı yönlü hareket etmeyecektir.

Gayrimenkul yatırımı yaparken;

Yatay ve dikey büyümenin az olduğu, ya da bölgenin ihtiyacına göre planlandığı bölgeleri öncelikli olarak tercih edin.Emsalin az olduğu yerde, gayrimenkuller daha değerli olacaktır.Bunların dışında bölgenin ne gibi artı getirileri varsa onları da inceleyin.Mesela Göktürk/Kemerbugaz Bölgesi yatırım için neden mantıklı;

0. Etrafının Belgrad Ormanları ile çevrili(temiz hava/oksijen) olması

0. Yatay ve dikey büyümenin sınırlı olması

0. Oturan Profilin genel olarak beyaz yaka ve yönetici olması

0. Karadeniz kumsallarına 25 dkka mesafe uzaklıkta bulunması

0. 3. Havalimanına en yakın oturmuş yerleşim yeri olması

0. 2019 yılında Metro’nun faaliyete geçecek olması

0. 3. Köprüye çok yakın olması

0. Ekonomik kriz sebebiyle, 3. Havalimanı bölgesinde orada çalışacak insanların yaşayabileceği büyük ölçekli konut projeleri şu ana kadar yapılamadı, bu da Göktürk ve Kemerburgaz bölgesine ayrı bir avantaj sağlamaktadır.

Örneğin; 3. Havalimanında çalışacak 225.000 kişiden üst düzey gelir elde eden sadece 100 kişi Göktürk’ten daire almaya gelse, bu bölgede daire kalmaz ve her satış sonrası fiyatlar yukarı yönlü ilerler.

Derin Gayrimenkul Brokerı Fatih Erbaş