Göktürk'te yayım yapan Country Life Dergisi Çoğul Akader Derneği Yönetim Kurulu Bşk. üçüz annesi Serpil Sare Emek ile  keyifli bir söyleşi yaptı.


Üçüz annesi Serpil Sare Emek önce bir platformla sesini duyurdu ardından ikiz üçüz ebeveynleri dernek çatısı altında toplamayı başardı. Bu günlerde çoğul çocukları olanların kendilerini güvende hissedeceği bir oluşuma imza atan Çoğul Akader’in kurucusu Emek ile çoklu çocuk sahibi olmanın zorlukları ve bu yolda ne kadar ilerleme kaydettikleri üzerine keyifli bir söyleşi yaptık.

Serpil Hanım Çoğul Akader’in kurucusu olarak bize kendinizden bahseder misiniz?
Merhaba, ben Serpil Sare Emek sosyoloğum. Çoğul Akader derneğimizi ilk Çoğul Çocuklar Platformu olarak 2011 senesinde emeği geçen arkadaşlarımızla birlikte manifestomuzu yazarak Göktürk’te kurduk. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na gidip Fatma Şahin’e tanıttık. Türkiye’de bu konudaki ilk ve tek oluşum olmanın da gururunu yaşıyoruz.

Çoğul Akader neyi hedefliyor?
İkiz, üçüz, dördüz ve dahası bu tarz doğmuş çocukları kapsayan bir derneğiz. Türkiye’de yardımcı üreme teknikleriyle, fertilite ve tüp bebek gibi, bu sayı git gide artıyor. Biz Sağlık Bakanlığı’yla birlikte bu tarz hamilelik süreçlerinin dikkatli gözlenmesi için çalışıyoruz. Neden derseniz, benim de bir tedavi sonucu üçüzlerim oldu. Fakat çocuklarım doğduktan sonra bana yardım edebilecek, model olabilecek üçüz ebeveynlerini göremedim. Devamında internetin faydalarını kullanarak, diğer ülkelerde ikiz ve üçüzlerle ilgili çalışmalar yapıldığını gördüm. 2010’da dostlarımla biraraya gelip böyle bir oluşum kurmaya karar verdik ve 2011 senesinde de gerçekleştirdik. 2014’te tüzüğümüzü yazıp, kadromuzu güçlendirdik ve Çoğul Akader yani Çoğul çocuklar Rehberlik Denetmenlik Araştırma ve Geliştirme Akademi Derneği olarak oluşumumuza rehberlik ve danışmanlık hizmetini ekledik.

2014 yılında yaptığınız değişimle derneğinize hangi hizmetleri eklediniz?
Rehberlik ve danışmanlık bizim oluşumumuzda kesinlikle olması gereken bir hizmetti, çünkü hergün üçüzler doğmakta ve bir günde dört ailenin ikizi olmakta. Devamında da ar-ge yani çocukların doğumu, prematüre sorunu, ebeveynin çocukları besleyip besleyemediği, çocukların ne kadar sağlıklı olduğu, süreç ne kadar sağlıklı ilerliyor, ölü doğumlar oluyor mu, down sendromu oranı nedir gibi verileri toplamamız gerektiğini gördük. Ve son olarak akademi yani çoğul çocuklara sahip ebeveynlerin akademik eğitimini sağlamaya yönelik çalışmalar ekledik. Lisans mezunu olan ebeveynlerimizin çoğul çocuklar için rehberlik, psikoloji, dadılık eğitimi, kalifiye eleman tahsisi gibi ara konularla ilgili de eğitim almasını sağlıyoruz.

Ekibinizde kimler var?
Hukuk danışmanımız, turizm danışmanımız, rehberlik ve psikolojik danışmanlık aldığımız arkadaşlarımız var. Yönetim kurulu başkanı olarak ben bulunmaktayım. Yönetim kurulu başkan yardımcımız avukat Serpil Kavrak, kendisi de ikiz annesi. Yeminli saymanımız Songül Bağıran, Tellioğlu Copy Center’ın iş sahibidir, turizm ve ulaşım danışmanlığımızı vermektedir. Uzman dilbilimci Fatih Hanoğlu, Rota Kariyer’in sahibidir, derneğimize akademik eğitimler konusunda destek vermektedir. 3 akademisyen arkadaşımız da bize destek vermekte, rehberlik sunmaktadırlar.

Ailelerle iletişimi nasıl sağlıyorsunuz?
Sosyal medyadan yapıyoruz. Firma toplantılarımızı ve görüşmelerimizi reklam boyutuna taşıyoruz. Bakanlıkla almış olduğumuz bir karar varsa sosyal medyadan ilan ediyoruz.

Bakanlıktan ne tür destek alıyorsunuz?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı şu anki bakanı Ayşenur İslamoğlu ve yardımcısı Çiğdem Atabek ile görüştük. Tüzüğümüzü bildirdik. Olumlu olarak ilgilendiler. İstanbul ve Ankara ayağında neler yapabiliriz diye Kadın Statüsü Müdürlüğüne ve Çocuk Müdürlüğü’ne yönlendirildik. Hemen yardımlar başladı, maddi sıkıntısı olan çoğul çocuk ailelerinin listelerini bakanlığa verdik ve birinci derecede yardımlar gönderildi. Derneğimize hiçbir yardım kabul etmedik. Ailelere birinci derecede yardım edilmesi hedefimizdi ve başarabildik. Biz bir STK olarak köprü olabilmek ve bir yasa çıkarabilmek amacındayız.

Son çıkan yasadan bahseder misiniz?
15 Mayıs 2015’ten itibaren uygulanmaya başlanan bir düzenleme var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu tarihten itibaren doğan her ilk çocuğa 600, ikinci çocuğa 400, üçüncü çocupa 300 lira doğum yardımı verecek. Doğumun çoğul olması halinde yeni doğan her bir çocuk ayrı ayrı sıralamnın hesaplanmasında dikkate alınacak. Yani bir çocuk sahibi bir annenin üçüz doğum yapması halinde bir çocuğa 400, diğer ikisi için 600’er lira olmak üzere toplamda 1600 lira yardım yapılacak.

Üçüz annesi olarak çoğul çocuk annesi olmak nasıl bir duygu?
Üçüzlerimin ilk 5 senesinde çok zorlandım ve bir yardımcı yani kalifiye eleman tutmak zorunda kaldık. Onların duygularını mizaç gelişimlerini, anaokul eğitimlerini yani her türlü anını gözlemlemek zorunda olduğum için zorlandım ama bilinçlenmenin git gide arttığını farketmekteyim. Taştan suyunu çıkarmış bir ebeveynim, geçen yıl veya bu yıl üçüzleri olan anne babalar daha bilinçli. Bir çok etkinlik ve baby showerlardan yardım alıyorlar ya da bizim gibi uzmanlara başvurabiliyorlar. Artık Çoğul Akader var her türlü sorularında yanlarındayız.

Çoğul çocuk ailelerine nasıl bir mesaj vermek istersiniz?
Yardımcı üreme yöntemleriyle hamile kalıyorlarsa lütfen ikiz ve üçüz olması için bir çabada bulunmasınlar. Her doğan ikiz ve üçüz evladın sevgisinin, şefkatinin bölünmesi ebeveyne ilerleyen yıllarda farklı bir fatura çıkarıyor; çünkü çocuklarda bir yitik durum oluşuyor. O yüzden eğer evladınızı iyi yetiştirmek istiyorsanız tek bir evlat ve kardeş olgusu içinde yetiştirmenizi tavsiye ederim. Şayet mevcut ikiz veya üçüzünüz varsa kalifiye bir yardımcı elemandan yardım alabilirsiniz. İyi de bir sponsorunuz olmalı çünkü ilerleyen eğitim ve sosyal yaşamın içinde indirimli kurslar ve aktiviteler ile çocukları rahatlatabilirler. Çoğul çocuklar için yapılan okul kayıtları çok revaçta. Okullarda aynı sınıfa ikizleri vermenin ne kadar sağlıklı olduğunu gözlemliyoruz. Üç aylık periyodlarda okuldan da destek alarak aynı sınıf veya ayrı sınıf kararını veriyoruz. Bu tarz sorunlar için aileler bize başvurup üyemiz olsunlar. Sonra bizim iç eğitimlerimizden istifade etsinler. Onlara detaylı püf noktalarını sunmak isterim. Haftanın ve ayların belli günlerinde seminerlerimiz var. Uzakta olan ailelerimizle Skype aracılığıyla görüşebiliyoruz. Dört koldan ailelerimize destek oluyoruz. Çünkü çoğul çocuk demek birebir zahmet demek, çoğul çocuklara sahip aile demek dezavantajlı bir aile grubu demektir.

İletişim:

Serpil Sare Emek / ÇOĞUL-AKADER Yönetim Kurulu Başkanı & Aile Mentörü

www.cogulakader.org, www.cogulcocuklar.com, www.multiplechildren.com

Gsm: 0533 488 01 75

Kaynak : 
Country Life Dergisi