İnsanlar sürü halinde gezen sokak hayvanlarından tedirgin olurken, sokak hayvanları ise arabaların altında eziliyor, kışın karda yiyecek, yazın ise su bulmakta güçlük çekiyorlar.

Göktürk artık bir kentleşme sürecinde. Yaşam alanları daha da kısıtlanan sahipsiz sokak hayvanlarının refah ve sağlığının korunması, bunun yanı sıra çevre sağlığı ve halk sağlığı açısından da değerlendirirsek, hayvan ve insanın uyumlu bir şekilde yaşayacağı ortamların oluşturulması yıllardır çözüm bekleyen konuların en başında yer alıyor.

Sahipsiz sokak hayvanlarının yaşadıkları sorunları ve buna bağlı olarak toplumun sokak hayvanları ile iç içe yaşarken karşılaştıkları sıkıntıları, artık bu konuya yetkililerin ciddi bir çözüm önerisi getirip, halk ile el ele verip bir çözüm getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Göktürk sokaklarında bazen karşınıza 10 tane köpek bir anda çıkabilir, sabah veya akşam saatlerinde ister istemez böyle bir manzara karşısında tedirgin olabiliyorsunuz. Göktürk'te yaşayanların başına gelebilecek olaylardan bir tanesi de köpek saldırısı. Basına yansımayan onlarca bu tarz vakanın Göktürk'te neredeyse hemen hemen her gün meydana geliyor olması.

Biz sokak hayvanlarından tedirgin olurken, sokak hayvanları ise arabaların altında eziliyor, kışın karda yiyecek, yazın ise su bulmakta güçlük çekiyorlar. Bir şey yapılmazsa sayıları çok daha fazla artacağı aşikar. Avrupa’nın hiçbir şehrinde kedi köpek sürüleri ile de karşılaşmazsınız. Veterinerler ve uzmanların hayvanlara zarar vermeden bir çözüm bulmaları gerektiğini düşünüyorum. Kedi ve köpekler için sokaklar ormanlar gibi doğal ve sağlıklı ortamlar değil.

Geçtiğimiz ay Göktürk İstanbul Caddesinde daha 17 yaşında gencecik bir evladımız feci bir şekilde birkaç tane sokak köpeğinin saldırısına uğradı. Olay ulusal basında yer alınca uzun bir süre gündemimizi meşgul etti. Olayın kamera görüntülerini izlerken içimiz cız etti. Hepimizin kendimize sorduğumuz bir soru var, benim çocuğumun başına gelseydi ne yapardım? Bir çözüm bulmak için acaba kaç tane daha evladımız acı çekecek? Sokaklar ise hayvan pisliğinden geçilmiyor. Bir gün bulaşıcı bir hastalık başlayabilir, tekrardan Göktürk Mahallesi kuduz karantinasına alınabilir. Yani mevcut durum ne sokak hayvanlarının ne de insanların lehine değil.

Sokak Hayvanlarının Karşılaştığı Problemler

1) Barınma
2) Beslenme ( Açlık – Susuzluk)
3) Hastalıklar karşısında çaresizlik
4) Şiddet ( Eziyet – Taciz )
5) Zehirlenme - Yaralama

Sokak Hayvanları için Başlıca Yapılması Gerekenler

1) Sahiplendirme
2) Hastalıklara karşı koruma
3) Kısırlaştırma
4) Kedi ve Köpeklerin Kayıt Sistemi ile Denetlemesi
5) Çöp Konteyner alanların temizliği ve yer altına taşınması
6) Beslenme noktaları oluşturulması

Hiç kimse bir canlının hayatına son verilmesini istemez. Her canlının yaşama hakkı vardır. Sokak hayvanları için çözüm barınaklar değil. İstanbul genelinde birçok barınağa bizzat kendim gidip yerinde gördüm. Barınakların hali içler acısı. Barınaklarda yaşayan hayvanların ömrü çokta uzun olmuyor. Barınaklar adeta toplama kampı gibi. Yüzlerce hayvan bir alanda ne kadar yaşayabilir ki?

Çözüm sağlıksız ve yetersiz barınaklara sokak hayvanlarını tıkıp ölüme mahkum etmek değil. Otoban kenarında sokak aralarında ezilmiş kedi ve köpek görünce içim sızlıyor.

Göktürk mahallemizin dört bir tarafı orman ile çevirili olduğunu bilen herkes sokağa atacağı hayvanı buraya bırakıyor. Dolayısı ile Göktürk’te her geçen gün sokak köpeklerinin nüfusu artıyor. Bunun bir şekilde önüne geçilmesi şart.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Mevcut sokak köpeği nüfusunun sayımı yapılıp, aralarında saldırgan olanların rehabilite edilmesi, geri kalanlarının ise, yaşadığı cadde ve sokaklarda bulunan esnaf ve mahalle sakinlerine sahiplendirilmesi yapılabilir. Bu sayede bütün sokak köpeklerinin bakımını tek bir kişi değil de bakımını üstelenecek yüzlerce kişiler olabilir. Herkes kendi sokağında ki sokak köpeğinden sorumlu olacaktır. Kendi sokağında yabancı bir köpek gördüğünde yetkililere bildirip yerinin tespit edilmesi sağlanabilir.

Sokaklarımızda yetkililerin göstereceği uygun noktalarda beslenme alanları oluşturulabiliriz. Oluşturduğumuz beslenme noktalarını temizliğine önem göstermeliyiz.

Eyüp Belediyesi tarafından yapılan Kemerburgaz’da sadece sokak hayvanları için bir Klinik hizmet veriyor. Bu klinikte 3 tane uzman veteriner hekim bulunuyor, sokak hayvanlarına özel Ambulans var. Klinik ile koordineli çalışarak sokaklarımızda ki kedi ve köpeklerin sağlık kontrollerini yaptırabiliriz.