Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından sosyal belediyecilik alanında önemli bir hizmet olarak hayata geçirilen ücretsiz meslek edindirme kursları yoğun ilgi görüyor. Aile bütçesine katkı sağlamak ya da tek başına ailesini geçindirmek isteyen kadınların mesleki ve sosyal gelişimlerine destek olan, kentin nitelikli çalışan sayısına da ciddi katkılar sağlayan kurslardan, özellikle kentin alt gelir gruplarında yer alan kadınlar yararlanıyor. Eğitim alan kursiyerlere işi en ayrıntılı detaylarıyla öğreniyor. 38 branş ve 6 kurs merkeziyle yürütülen çalışmalarda el emeği ürünler 2 farklı satış ofisinde görücüye çıkıyor.

“Stres atıyorum”

Kurslara katılan kadınların da hayat hikayeleri birbirinden oldukça farklı. 24 yıldır çocuğu olmadığı için terapi niyetine katılan da oluyor, eşi vefat ettiği için ailesini geçindirmek isteyen de oluyor. Kursiyerlerden Emine Ay’ın 24 yıldır çocuğu olmuyor. Aynı zamanda el işine meraklı olan Emine Ay hem terapi hem de maddi kazanç sağlamak için katıldığı kursun kendisine çok yararlı olduğunu söyledi.

İlk zamanlar evde kendi başına yaptığı işi daha sonra ticarete döktüğünü ifade eden Emine Ay, “24 yıllık evliyim. Terapi amaçlı. Önceden evde yapıyordum sonra satmaya başladım satış ofislerinde. Hem maddi  hem manevi bir katkı oluyor. Stres atıyorum. Önceden eşim istemiyordu ama artık o da bir şey demiyor. Aylık bin TL gelir elde ediyorum” dedi.



Ailesini geçindiren kadınlar da var

Aile bütçesine sağlanan katkı dışında bazı kadınlar da kursta edindikleri beceriler sayesinde sattıkları el işleriyle ailesini geçindiriyor. Eşi vefat eden ve çocuklarıyla birlikte yaşayan Hatice Özkan da bu kadınlardan biri. Ürünlerini satarak ailesini geçindiren Özkan uzun zamandır kurslara katıldığını söyledi.

Ürünlerden oldukça kazanç sağladığını ifade eden Özkan, “Uzun Yıllar ben belediyenin açtığı bu kurslara gidiyorum. Çok kazancını gördüm. Öncelikle bir uğraş için gittim sonraları  maddi olarak çok güzel gelir getirdiği için sürekli devam ediyorum. Eşim yok, çocuklarım destek oluyorlar ve aile bütçesine çok güzel destek sağlıyorum" diye konuştu.

Ürünler 2 farklı satış ofisinde satılıyor

Kurslara katılan kadınların ortak noktası ise sosyalleşmek. Maddi  kazanç dışında arkadaş ortamında olmanın rahatlama sağladığını ifade eden kursiyerler aylık 500 ila bin 500 arasında kazanç elde ediyor. Üretilen ürünler 2 farklı satış noktasında görücüye çıkıyor. Satılan ürünlerden elde edilen gelir hiçbir kesintiye uğramadan kursiyere veriliyor.