Giresun Çepni Derneği 1.Olağan Kongresi dernek merkezinin bulunduğu Eyüpsultan ilçesi Kültür merkezinde yoğun katılımla gerçekleşti. Kongre sonunda Dernek Başkanı seçilen Serkan Cihan, Kongre'ye katılan üyelere bir konuşma yaptı.

Giresun Çepni Derneği Başkanı Serkan Cihan'ın konuşması;

Orta Asyalı kavimlerin yurt tutmaya çalıştığı Giresun; bir Oğuz boyu olan Çepniler tarafından da iskân edilmiştir. Asırlar boyunca bu şehirde bulunan ve şehre kendi karakterini ruh diye üfleyen bu Türk topluluğu Çepnilerdir , Giresun’un soylu evlatlarının asil ecdatlarıdır.Bu şehrin evlatları; düşman görünce taarruz etmek için üzerine koşan kahramanların mirasçısıdır.

Tarih boyunca Giresun Türk milletinden, milletimiz de Giresun’dan vazgeçmemiştir.

Bu şehir, yalnızca dün değil; bugün de, yarın da aslan yatağı, yiğit diyarı, Türk’ün vatanı olmaya devam edecektir.

Türk milletinin ve Türk milliyetçilerinin Giresun’u; bağımsız Türkiye Cumhuriyeti inşa edilirken, bu harca kanını, alın terini, gözyaşını katan bir şehirdir. Çünkü bizim Giresun’umuz; muhteşem bir tarihin, muhteşem bir coğrafyayla buluştuğu yerdir.

Giresun Çepni Derneğimiz yerel , ulusal ve uluslararası faaliyetler yapmak amacıyla kurulmuştur. Türk İslam Ülküsüne bağlı , kırmızı çizgileri vatan millet bayrak ve Kuran olan 7 kurucu üyelerimiz ve 36 kişilik yeni yönetimimiz ile hizmetlerimize devam edeceğiz.

Bugüne kadar sadece 6 aylık süre içerisinde hem yurt içinde hem yurt dışında ciddi organizasyonlar yapan derneğimiz 2020 yılı içerisinde Giresun Bursa ve İstanbulda açacağı temsilciliklerle bize inananlarla hedefe yürümeye devam edeceğiz.

Gururla ifade etmek isterim ki ; Karadeniz’i Türk-İslâm yurdu haline getiren Çepni Türkleri Giresunluların atasıdır.

Karadeniz’i Türkleştiren Çepniler, Oğuz Türklerinin 24 boyundan biridir.

5 haziran 1919 da Pontuscu Rumların Giresun’daki Rum mektebine astıkları Pontus bayrağını Osman ağa indirmiş , yerine Türk bayrağını asmıştır. Osman ağa Rum çetelerine karşı başarılı bir mücadele verip amaçlarına ulaşmalarını engellemiştir. Rum çeteleri Topal Osman ve uşaklarını hesaba katmamanın bedelini ağır ödemişlerdir. Bu vesileyle Osman Ağa ve silah arkadaşlarını rahmetle anmış olalım, mekanları Cennet olsun.

"Çepni" kelimesi düşmanla savaşan anlamında kullanılmıştır. Çepni boyunun özelliği "nerde düşman görse orda savaşır" olarak anlatılmaktadır.

Giresun ili ve yöresi Vilayet-i Çepni olarak tarihte anılmaktadır.

Giresun Çepni Derneğimiz 3 yıllık görev süresi boyunca İstanbul’un en kalabalık üye sayısına ulaşarak bir sonraki kongresini İstanbul’un en büyük salonlarına taşımayı hedeflemektedir.

Yeni yönetim kurulumuzun görev dağılımları en kısa zamanda yapılacak ve 2020 yılı içerisinde İstanbul’da 8 Bursa’da 1 Giresunda 5 ilçede ve yurt dışında 3 Ülkede şubelerimiz kurulacaktır.


Haber Kaynak : New Göktürk Dergisi - Kenan Yılmaz