Eyüpsultan deprem açısından riskli bölgede mi?
Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, canlı yayında Eyüpsultanlı vatandaşları rahatlatacak açıklama yaptı. Yayında, "Eyüpsultan riskli bölgede mi? Eyüpsultan beklenen İstanbul depremine hazır mı? Depremle ilgili ne gibi çalışmalar yapıldı?" soruları yanıtlandı.
“LOKASYONLARIN TAMAMINDA ZEMİN ETÜTLERİ YAPTIK”
Eyüpsultan’ın ilçe olarak 2. ve 3. bölgede kaldığını ifade eden Başkan Deniz Köken, şunları söyledi:
“Eyüpsultan kesinlikle 1. bölgede değil. Bu merkezden biraz daha uzakta demek aslında.. Zaten biz geldiğimizden bu zamana kadar 99 öncesi binaları ve 99 sonrası yapılan binaları birbirinden ayırt etmiştik. Değişmesi gereken binalarla ilgili plan tadilatlarıyla beraber yaklaşık 32 bin bina var. Bunun 20 bini 99 öncesi. Biz bu süreçte lokasyonların tamamında zemin etütlerini yaptık, jeolojik zemin etütleri ile ilgili ciddi bir çalışma yaptık. Olmaması gereken yerde bina var mı yok mu diye. Bu yaptığımız zemin etüt çalışmalarında jeolojik sakıncalı alan ilan edilen yerlerde bina yok. Ama her ne kadar ikinci üçüncü bölgede de olsak deprem öldürmüyor bina öldürüyor. O zaman biz binalarla ilgili ne yapılabilir üzerinde yoğun bir çalışma yaptık. Yaklaşık 11 bin bağımsız birimin değişebileceği plan çalışmasında biz bu bölgemizde vatandaşlarımızın hizmetine sunduk aslında”
“450 RİSKLİ YAPIYI YIKTIK, 3 BÖLGEDE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”
İslambey’de, Garaj Üstü’nde ve Alibeyköy’ün üst bölgesinde olan Saçak Parseller’de kentsel dönüşüm çalışmalarını başlattıklarını ifade eden Başkan Deniz Köken, “99 depreminden sonra riskli alan ilan edilen alanların yıkılması, sonra boş kalan binaların yıkılması, sırf bu yüzden yıkılması gecikmiş olan 450 tane binanın yıkılması işini bitirdik. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nü kurarak başladık zaten işe. Bizim böyle bir müdürlüğümüz yoktu. Şehrin dönüşümünde yol haritası ne olması lazımını birisinin bize söylemesi lazım, inceleme yapması lazım. O bağlamda yola çıkarak dokunulması gereken bütün alanlara dokunduk. Tabi bizim tek başımıza biz burayı yaptık demekle olmuyor. Ya planı biz meclisimizden geçireceğiz, Büyükşehire gidecek Anıtlar Kurulu’ndan geçecek, bir kısmı bakanlıktan onaylanacak gelecek. Onlarında tamamını peyderpey geçe geçe şu anda geldiğimiz nokta bu kadar kısmına ulaşmış olduk. Var mı yine dokunacağımız yerler var ama sadece bizim üzerimizde kendimizin ilan ettiği bir riskli alan yok ama İBB’nin üç tane riskli alan ilan ettiği yer var. Riskli alan ilan etmek ne demek burayı ben dönüştüreceğim diye alanı riskli alan ilan ediyor. Riskli alandan çıkma ihtimali yok benim bildiğim, mahkeme kararıyla çıkılıyor riskli alandan. O da çok büyük işlemler gerektiriyor. O yüzden riskli alan riskli yapı meselesini henüz herkes daha tam anlayamadı. Riskli alan ilan etme meselesini vergi muafiyetinden yararlanayım, KDV’den yararlanayım olarak algılıyor. Bir yer riskli alan ilan edilecekse riskli alandır, burada bir tolerans olmaması lazım” dedi.
“VATANDAŞLARIMIZ MÜTEAHHİTLERLE SÖZLEŞME YAPMADAN BİZİMLE İRTİBATA GEÇSİNLER”
Vatandaşların işleri netleştirmeden müteahhitlerle sözleşme yapmaması gerektiğini kendileriyle mutlaka irtibata geçmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Deniz Köken, sözlerine şöyle devam etti:
“Vatandaşımızda riskli alan ilan ettirmeden önce önce göreyim diyor. Ya müteahhite önceden yetki veriyor anlaşamıyor ortada kalıyor ve riskli yapı yıkılma aşamasına geliyor. Bunlardan dolayı işlemlerin uzamasına sebep olan işler var. Ben vatandaşlarıma söylüyorum işleri netleştirmeden müteahhitlerle sözleşme yapmasınlar. Bizimle mutlaka irtibata geçsinler. Şu ana kadar saçak parsellerde üç temel atmaya katıldım. Üç dört tane site daha plan çalışmalarını yaptı bizden ruhsat müracatında bulundu, onlarla görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Buna niye karar verdik 2019 Ağustosunda 5.8 İstanbul’da sonra biz bu siteler gittik. 44 site 6 bin konut dönüşüm için önünü açtığımız yerler buralar. Bizde arkadaşlarla yaptığımız çalışmalar neticesinde aradaki boşlukları birleştirmek suretiyle 6 bin konuta kısmi imar artışı vererek dönüşüme başlamaları konusunda bir adım attık. Onlara da biz söz verdik, ilk kim yaparsa temel atma törenlerine ben de katılacağım diye. Böylece başlamış oldular, inşallah diğerleri de dönüştüğünde biz 99 öncesi yapıların tamamını bu şekilde dönüştürmüş olacağız. Ama vatandaşlarımızın bir kısmı, borçlanmayı gerektiren ya kendini kurtarmayan kısım var. Şu anda hükümetimizle de görüşüyoruz, bakanlığımız kredi oranını 200 bin TL’den 600 bin TL’ye çekmiş, bunun süresini de biraz uzattırıp, faiz oranını da bir daha gözden geçirilmesini sağladığımızda inşallah buraları bir şekilde dönüştürürüz diye umut ediyoruz”