Eyüp Belediyesi tarafından gerçekleştirilen festival 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde çocuklar ve aileleri ile Tarihi Eyüp Oyuncaklarını buluşturdu. Festivalde Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın da topaç çevirerek çocukların sevincine ortak oldu.

Hem tarihi mirasımıza sahip çıkmak hem de teknoloji karşısında direnen tarihi Eyüp oyuncaklarını tanıtmak amacıyla hazırlanan festivalde birbirinden renkli yarışmalar da düzenlendi. Çeşitli hediyelerin de yarışmaya dereceye girenlere dağıtıldığı Türkiye'nin ilk ve tek Oyuncak Festivali'nde çocuklar gönüllerince eğlendi ve dede ve ninelerinin oynadıkları oyuncakları tanıyıp, öğrenme fırsatı buldu.

Eyüp Belediyesi'nin düzenlediği festivalde konuyla ilgili bilgi veren Başkan Remzi Aydın,   bu oyuncakların atalarımızın mirası olduğunu vurgulayarak,  "Kaybolmaya yüz tutmuş Tarihi Eyüp Oyuncakları'nın yeniden ihya edilmesi ve bu kültürün çocuklarımıza aktarılması için gereken desteği vereceğini belirtti.

Başkan Aydın, "Tarihi Eyüp oyuncaklarımızı yeniden canlandırıyoruz. Biz Eyüp Belediyesi olarak tarihimizi geleneğimizi her alanda canlandırmaya, ihya etmeye çalışıyoruz. Tarihi yaklaşık 400 yıla dayanan oyuncaklarımız da bunlardan biri Bir avuç gönüllülerle başlatılan projemiz gelişiyor. İnşallah geçmişte olduğu gibi bugün de gelecekte de tarihi değere sahip oyuncaklarımızı ihya ediyoruz. Eyüp oyuncakları, tamamen doğal ürünlerden zararsız, suni maddelerden olmadan yapılıyor. Topraktan, ağaçtan, deriden, organik ürünlerden yapılıyor. Çocuklar için hayal güçleri ve fiziksel özelliklerini geliştirici özellikler olan oyuncaklar. Aynı zamanda tabii tarihimizi, geleneğimizi de canlandırıyoruz. Bu anlamda festival yapmayı planladık. İnşallah önümüzdeki cumartesi günü de 23 Nisan şenlikleri kapsamında Eyüp oyuncaklarını Viyana’da, Avrupa ve dünyaya tanıtacağız" dedi.

Bu oyuncakların ham maddelerinin, çocukların sağlığına en ufak bir tehlike teşkil etmediğini anlatan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, "Bu oyuncaklar, dizaynları ve yapısı itibariyle onların hem hayal güçlerini geliştiriyor hem de fiziksel özelliklerini geliştiriyor. Sanal oyuncaklardan çok farklı. Aslında olması gerekenler bunlar. Zaten geçmişimize baktığımızda çok farklı şeyler görüyoruz. Ama bunlar maalesef kaybolmaya yüz tutuyor. Biz o kaybolmayı engelleme adına bir çaba içerisindeyiz. Ama çok olumlu sonuçlar aldığımızı da görüyorum. Bakın burada umduğumuzdan daha çok çocukların, velilerin ilgisi ile karşılaştık. Bu doğru iş yaptığımızı gösteriyor aslında" diye konuştu.

Festivalde çocuklar için topaç çevirme başta olmak üzere çeşitli yarışmalar düzenlendi. Başkan Aydın da çocukluğunda da oynadığı oyuncaklardan biri olan topaçı kendisi de başarı ile çevirdi. Yarışmada dereceye giren çocuklara hediyelerini Başkan Aydın verdi.