Bu haftaki programda, Modern Batılı tarihçilerin kendi çıkarlarına göre tarihi yorumlamasını eleştiren Tahsin Görgün, Taberi’nin; “Hakikatin ne olduğuna tarih yazarı karar veremez, her okuyucu kendi sorumluluğunu taşıyarak kararı kendisi vermelidir” prensibine vurgu yaparak modern batılı tarihçilerin okuyucularına hiçbir karar hakkı tanımadığını ifade etti.



17 yy. haritası incelendiğinde henüz Batı Avrupa’nın tarihte yer almadığını, o zamanlar Avrupa’da birçok ırk arasında kanlı savaşların geçtiğini, insanlık tarihinin en kanlısı olan 2. Dünya Savaşı’nın seküler bir savaş olduğunu belirten Tahsin Görgün, Roma İmparatorluğu’nun sonradan yapılandırılmış teorik bir yapı olduğunu söyledi.


Avrupa’nın Aydınlanma döneminde İslam eserleri etken rol oynadı

Görgün, “Kazılarda bulunan ipuçlarıyla bir Roma Hukuku ve imparatorluk teorisi üretip modern tarihin içine yerleştirmeye çalıştılar. Fakat biliniyor ki modern devletin kurulmasında etkin rol oynayan hangi ünlü yazar varsa hepsinin kütüphanesinden İslam eserleri çıktı. Aydınlanma döneminde Hayy bin Yakzan’ı örnek alan Spinoza ve diğer önemli yazarlar, insanın akıl yoluyla hakikati bilebilme tezini birçok dile çevirdi. Müslüman şahsiyetler ve İslam eserleri Avrupa’nın bilimsel devrim ve aydınlanma döneminin başlangıcında etken rol oynadı. Batı Avrupa ancak aradan geçen bir asır sonra İslam eserlerinden faydalanarak toplumsal bir ivme kazanmayı başardı” dedi.



Nasıl bir gelecek isterseniz öyle bir geçmiş yaşarsınız

17.yy’a kadar Osmanlı Devletinin sadece askeri olarak değil kültür ve medeniyet olarak dünyanın her tarafında güçlü olduğunu hatırlatan Görgün konuşmasına şöyle devam etti: “Modern Tarih geçmiş değil gelecekle alakalıdır. Nasıl bir gelecek isterseniz öyle bir geçmiş yaşarsınız. Kültürel evrimi kabul ettiğimiz zaman bizi gelişmiş, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelere ayırıyorlar. Bu ayrım daha çok yeni olan 19. yy dili. Biz geçmişte bu ayrımı yapmadan çok daha mutlu ve rahattık zaten. Standart felsefe ansiklopedisi olarak kullanılan “Encyclopedia of Philosophy” eseri ve diğer önemli eserlerden de görüyoruz ki liberal düşüncenin piri olarak görülen John Locke, Rene Descartes gibi önemli yazarlar tıp, sosyoloji, felsefe ve uzay bilimi dallarında mutlaka İslam eserlerinin okunması gerektiğini vurguluyor. Her tarafta kilise okulları açılıyor ve öncelik dil ve bilim çalışmaları ekseninde yürütülüyor. Biz kendi kültür ve medeniyetimiz için bir şey yapmazsak kimse bizim için bir şey yapmaz.”