Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın'ın ilçedeki başarılı öğrencilere hediye amacıyla başlattığı yurt dışı gezileri kapsamında gerçekleşen ve toplam 120 öğrencinin katılacağı Balkan Turu'nun birinci kuru, 13-17 Temmuz 2018 tarihleri arasında gerçekleşti.

Eyüpsultan Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve başarılı öğrencilerin katıldığı Balkan Turu'nun ilk durağı Kosova'ydı.

15 TEMMUZ'U UNUTMADILAR

Balkanlar turunun ilk gününde öğrenciler, ilk olarak 1. Murat Hüdavendigarın Türbesini ziyaret etti. Daha sonra öğrenciler, 15 Temmuz etkinlikleri çerçevesinde cuma namazı çıkışında ülkemize yapılan darbe girişimine karşı Prizren halkıyla beraber konsolosluğa yürüdü.

Simurglu gençlerle çıkılan Balkan seferinin ikinci gününe, Üsküp Kalesi gezilerek başlandı. Sonrasında Tetova'daki (Kalkandelen) evlenecek iki kız kardeşin çeyiz paralarıyla yaptırdığı kalem işi bezemeleriyle eşi benzeri olmayan Alaca Camini ziyaret edip dualar edildi.

Daha sonra öğrenciler bölgenin turizm merkezi olan ve UNESCO tarafından koruma altına alınan Ohrid'i ve Ohrid gölünün etrafını gezdi.

Balkan Turunun üçüncü gününde ise öğrenciler Karadağ’ın en turistik şehirlerinden biri olan Kotor’u gezdi.

Sonrasında Bosna Hersek’e geçip dünyaca ünlü ecdat yadigarı Mostar Köprüsünü gezerek bol bol fotoğraf çektirdi.

Balkan turunun dördüncü gününde ilk olarak Vrelo Bosne Milli Parkını ziyaret eden öğrenciler Bosnalı Müslümanların umut kaynağı olan Hayat Tüneli’ne de ziyaret gerçekleştirdi.

BİLGE KRAL ALİYA İZZETBEGOVİÇ'İN KABRİ ZİYARET EDİLDİ

Gezinin son gününe öğrenciler, Saraybosna'da bulunan Bijelansnica Dağını gezerek başladı.

Daha sonra Saraybosna baş çarşısını gezerek hem tarihi mekanları gördüler hem de hediyelik alışveriş yaptılar.

Gezinin son durağında öğrenciler Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı ve Bilge Kral olarak anılan Aliya İzzetbegoviç’in kabrinin de bulunduğu şehitliği ziyaret ettiler.

Burada duygulu anlar yaşayan Eyüpsultanlı gençler, Bilge Kral İzzetbegoviç ve şehitlerin kabirlerinin başlarında dualarını ettikten sonra şehitlikten ayrıldılar.

2. KUR 21-25 TEMMUZ ARASINDA GERÇEKLEŞECEK

Balkan Turu'nun 2.kuru ise 21-25 Temmuz arasında 40 öğrenci ile gerçekleşecek.

MELİKE ÇOŞKUN

Merhaba ben Melike Çoşkun. Eyüp Gençlik Merkezi’den buraya geldim.

Bizim buraya gelmemize katkı sağlayan Remzi başkanımıza çok teşekkür ederim. Burası bizim eskiden olan topraklarımız. Bizim topraklarımıza turist olarak gelmek biraz üzücü. Şuan bulunduğumuz yer Bosna Hersek ve burada savaşın izleri var. Bunları bize gösterdiği için Remzi Başkanımıza tekrar teşekkür ediyorum. Bize 5-6 Balkan ülkesi gezdirdi ve 16 yaşında olan birine göre ilk defa uçağa binmek veya diğer yaşıtlarımıza göre 6 tane ülke gezmek bizim için büyük bir avantaj.

EDANUR İMANLI

Merhaba ben Edanur İmanlı. 18 yaşındayım. Eyüpsultan Belediyesi’nin sunmuş olduğu bu güzel Kültür Gezimize katılmaya okul üçüncülüğü ile hak kazandım. Bugün gezimizin 4.gününde Bosna-Hersek Başçarşıda’yız. Buradaki leziz yemekleri tatma fırsatına şuan nail olduk. Hepinize teşekkür ediyorum bundan dolayı. En çok teşekkürü Başkanımıza ediyoruz.

EZGİ ADAK

Merhaba ben Ezgi Adak. Bugün Balkan gezimizin 4. Gününde Bosna-Hersek’te Umut Tüneli’ndeyiz. Buranın nelere şahit olmuş olduğunu gördük. Gerçekten çok duygusal anlar yaşadık çok duygulandık. Ben buraya akademik başarım sayesinde geldim. Ve Remzi Aydın’a da benim başarımı böyle bir ödülle taçlandırdığı için çok teşekkür ediyorum. Umarım diğer gezilerde de beraber oluruz, umarım böyle şeyler hep devam eder.

FEYZANUR AVCILAR

Pirinçci Gençlik Merkezi’nden geliyorum. Bugün Balkan gezimizin 4. Gününde Umut Tüneli’ndeyiz. Burada çok duygusal anlar yaşadık. Bu anları bize yaşattığı için Gençlik Merkezlerine ve Başkanımız Remzi Aydın’a çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok güzel geçiyor. Keşke bitmese ama maalesef çok az günümüz kaldı. İnşallah bir daha ki gezilerde de gelmek nasip olur diyorum herkese teşekkür ediyorum.

SENA TOPALOĞLU

Sena Topaloğlu, 19 yaşındayım. Bugün Balkan Turu’nda 4. Günündeyiz. Başkent Saraybosna’da savaşın can damarı olan Yaşam Tüneli’ne geldik. Bu tünel Bosnalılar için belki de dönüm noktası olmuş. Burada gördüğümüz savaşın izleri, etkileri gerçekten insani boyutta çok büyük ders verici niteliği taşıyor. Her şey çok orijinal her şey daha taze ve yaşandığı gibi kalmış. Duygularımızı kelimelerle ifade edemiyoruz çünkü insani açıdan savaşın ne kadar acı verici ve zarar veren boyutunu görmüş olduk burada. Umarım hiçbir yerde, dünyanın hiçbir yerinde bir daha böyle acılar yaşamayız, acılar yaşanmaz. Çok teşekkür ederim.

OĞUZ BAŞAR ( TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ)

Merhaba Eyüpsultan Pirinçci Gençlik Merkezinden Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Oğuz Başar

Balkan gezisinin bugün sondan ikinci günündeyiz. Çok güzel yerleri gezdik, çok güzel yerler gördük. Birçok ülkeyi görme imkanını bulduk bu kadar kısa sürede.

Şuan Saraybosna’dayız artık son duraklardan biri. Keyifle devam eden gezimiz keyifli bir şekilde tamamlanmak üzere. Öncelikle ben bu imkanı bize sağladığı için Başkanımız Remzi Aydın’a çok teşekkür ediyorum. Ve bu imkanın sağlanması konusunda bize destek olan bu organizasyonu gerçekleştiren öğretmen arkadaşlarıma, öğrencilere teşekkür ediyorum. Tüm öğrencilerimizin tüm gençlerimizin, bütün evlatlarımızın, bütün gençlerimizin buraları görmesi çok önemli, çok değerli. Tarihi açıdan da ecdadımızın burada neler başardığını neler gerçekleştirdiğini görmeleri açısından da çok değerli ve önemli. Umarım herkes bir gün buraları gezip görme fırsatı bulur.

FEYZA ERGENEKON

Merhaba ben Yeşilpınar Gençlik Merkezi'nden katılıyorum. Buraya arkadaşlarımla gelmem çok güzel ilk defa olduğu için ayrı bir güzel. Değişik güzel bir duygu olacak benim için. Her şey için böyle bir gezi için çok teşekkürler.