Eyüpsultan Belediyesi, "Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılımların Desteklenmesi" çalışmaları kapsamında TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ Ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) tarafından geliştirilen milli işletim sistemi PARDUS'la tasarruf etmeye devam ediyor.

2 MİLYON DOLAR KASADA KALDI

2015 yılında PARDUS kullanmaya başlayan Eyüpsultan Belediyesi, 2023 yılına kadar bir milyon 800 bin bilgisayarda kullanılması hedeflenen milli işletim sistemi sayesinde şimdiye kadar 2 milyon dolarlık bütçeden tasarruf etti.

PARDUS'un yanı sıra, Eyüpsultan Belediyesinin yeni otomasyon sisteminde de database olarak, yine açık kaynak kodlu ücretsiz postgrsql kullanılıyor. Böylece yabancı şirketlere gidecek bütçe Eyüpsultan Belediyesinin kasasında kalıyor.

"ÖNCÜLÜK ETMEKTEN DOLAYI MUTLUYUZ"

PARDUS'a geçen ilk belediye olan Eyüpsultan Belediyesi Başkanı Remzi Aydın, yerli ve milli işletim sistemlerinin önemine değinerek “Yerli ve milli kaynakların kullanılması konusunda öncülük etmekten dolayı mutluyuz” demişti.

PERSONELE EĞİTİM VERİLMİŞTİ

PARDUS işletim sistemine geçiş öncesi Eyüpsultan Belediyesi personeline eğitim verilmiş, Bilgi İşlem Müdürlüğü personeli ile belediyenin diğer müdürlüklerinden birer personel PARDUS eğitimine katılmıştı. Eğitimde Linux tabanlı işletim sistemi PARDUS’un kullanımı öğretilmişti.

PARDUS NEDİR?

Pardus, Linux tabanlı bir işletim sistemi. Şimdiye kadar 5 ana ve 2 kurumsal sürümüyle kullanıcılarıyla buluşan PARDUS kamu kurumları ve KOBİ’lerin güvenle kullanabileceği, yüksek performanslı, Türkçe destekli uygulamaları bulunan, sürekli güncel ve güvenli, düşük maliyetli, işlevsel bir işletim sistemi. Açık kaynaklı olarak geliştirilen PARDUS’un esnek ve güvenli olmasının yanısıra işletim sistemi içeriğinde kurumsal olarak ihtiyaç duyulan uygulama ve yönetsel işlevlerin eksiksiz olarak bulunuyor. Ayrıca sistem çökme sorununa karşı da kararlı bir işletim sistemi.