Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın başarılı lise öğrencileri için düzenlediği Balkanlar gezisi ile gençleri, tarihi ve manevi miraslarıyla buluşturdu. 6 gün süren Bosna Hersek, Karadağ, Arnavutluk ve Makedonya ile Balkanlar turunu tamamlayan gençler şehirlerin mimari yapısını incelediler ve İslam kültürüyle yoğrulmuş Osmanlı Devleti’nin silinmeyen izlerine şahit oldular.

Öğrenciler Balkanların kalbi olan ilk durak Saraybosna’da unutulmaz bir gün geçirdiler. Tarihi ve turistik mekanları gezen öğrenciler oldukça mutluydu. Şehrin önemli merkezlerini gezerek hem tarihsel bilgi aldılar hem de ata yadigarı eserleri yakından tanıma fırsatı buldular. 40 kişilik grup, Saraybosna'nın merkezi olan 16.yüzyılda kurulmuş önemli bir Osmanlı çarşısı niteliğindeki Başçarşı başta olmak üzere, Saraybosna'nın en önemli simgelerinden Gazi Hüsrev Bey'e ait camileri, sebilleri, hanları ve medreseleri gezdiler.

Sırp kuşatmasının olmadığı tek nokta olan havaalanına yakın bir konumda bulunan ulaşım, gıda ve ilaç gibi hayati ihtiyaçların giderilmesi için açılan Umut, bir diğer ismiyle Hayat Tüneli tünelini incelediler. Bilge Kral Aliyev’in de kabrini ziyaret eden öğrenciler burada Aliyev ve diğer şehitler için Fatihalar okudular.

KARADAĞ’DA KEYİFLİ BİR GÜN GEÇİRDİLER

Bosna’dan sonra dünyanın en genç devletlerinden Karadağ’a geçen öğrenciler burada yaptıkları, tarih, doğa cenneti ve turistik cazibe merkezi durumunda bulunan Kotor panaromik turunun ardından, muhteşem sahilleri ile Balkanlar’ın en ünlü tatil merkezlerinden Budva’ya geldiler. Budva’da içi labirente benzeyen Budva kalesini gezdikten sonra Stari Grad’da (Eski Şehir-Kale) yürüyerek şehir turu yaptılar.

Bu şirin beldeyi tanıdıktan sonra balıkçıların yerleşim alanı olan bir adanın kamulaştırılması ve Singapur’lu bir multimilyardere satılmasıyla günümüzde restorasyon çalışmaları ile turizme kazandırılma aşamasında olan, muhteşem St Stefan’ı panaromik olarak tepeden gördüler.

Daha sonra ise Karadağ’ın şirin sahil kasabası Bar’a hareket eden gençler, Stari Bar kalesini dolaştıktan sonra iki bin yıldır meyve veren zeytin ağacının önünde fotoğraf çektirdiler.

ARNAVUTLUKTA ÖZEL ANLAR

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı’na bağlı TİKA tarafından Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla ihya edilen iki minareli camiyi görüp Murigan Arnavutluk sınır kapısına doğru yola çıktılar. Arnavutluk’un başkenti Tiran’a varan gençler gerçekleştirdikleri panoramik Tiran şehir turunda, Ethem Bey Camii, Saat Kulesi, İskender Bey Heykeli ve Meydanı, Janna Nehri’ni gördüler. Kısa bir yolculuğun ardından Kafasan Arnavutluk sınır kapısından Makedonya Ohrid Gölü’ne geçtiler. Liseli gençler Akşam yemeklerini ise Ohrid Gölü’nün muhteşem manzarasına karşı yediler.

DUALAR BARIŞ İÇİN

250 bin kişinin hayatını kaybettiği, 1 milyondan fazla kişinin zorunlu göçe tabi tutulduğu savaş yıllarını tanıklarından dinleyen Eyüplü gençler, dünya Müslümanlarının baskı ve zulümden kurtularak huzura kavuşması için dualar etti. Balkanları gezerek yakın tarihe tanıklık edebilme fırsatını kendilerine tanıdıkları için Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’a ve emeği geçenlere teşekkür eden liseli gençler, “Kitaplardan okumak ile burada görüp, bu havayı teneffüs ederek tanık olmak çok farklı.

Bize bu geziyi hediye eden Başkanımız Remzi Aydın’a teşekkür ediyoruz” dediler.
Ensar Yıldız: Alibeyköy Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nden mezun oldum bu sene. Balkanlar gezisinin bize kattığı çok şey oldu. Osmanlı nedir nerden geldik? bunları öğrendik.. Ondan sonra milletimizin başında olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan sevgisini, balkanlardaki insanların bize karşı görüşleri, siyasi bakışları ve Türkiye'nin Balkanlardaki etkisini öğrendik.

Türklüğümüzle gurur duyduk. Bu gezide kendimizi çok geliştirdik. Bu geziyi düzenleyen Belediye Başkanımız Remzi Aydın’a ve öğretmenlerimize çok teşekkür ederiz.
Oğuzhan Bozbey: Eyüp İmam Hatip Lisesi mezunuyum. Bu sene gençlik merkezinde eğitim gördüm. Öncellikle Başkanımıza ve hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk ve Karadağ manevi bağlarımızın olduğu yerlere gittik.

Orada farklı ırktan, farklı dilden insanlarla kaynaştık ve namaz kıldık. Biz burada İslam dinine mensup olduğumuz için gurur duyduk. Dinimizin her ülkede yaşandığını anladık. Ecdadımızın sancağı çok ileriye götürdüğünü bizlerinse o sancağı daha da ileriye götürmemiz gerektiğini farkettik. Bizlere bunları anlatan gösteren hocalarımıza belediyemize ve rehber hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun.

Yudum Aras: Oğuz Canpolat Anadolu Lisesinden katılıyorum. 12. sınıfa geçtim. Geziye ilk başladığımda çok heyecanlıydım. Çünkü bir sürü arkadaş var ve nasıl kaynaşacağımı bilemiyordum. Ama çok sıcak bir ortam oldu. Bir sürü çok iyi insanlar tanıdım. Arkadaşım ağladığı zaman ben de duygulandım.
Gideceğim için çok üzgünüm. Söyleyecek bir şey bulamıyorum.. Bize bu fırsat verildiği için çok şanslıyım, çok teşekkür ederim. Hayatım boyunca hiç unutmayacağım. Tanıştığım arkadaşlarımla da hep birlikte olacağım, onları sürekli ziyaret edeceğim. Çok mutluyum ama çok üzgünüm de ayrılacağım için... Herkese teşekkür ediyorum