Eyüp Belediyesi ve TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi arasında imzalanan protokolle sağlıklı kentleşme ve nitelikli yapılaşma faaliyeti için gerekli olan mimarlık ve mühendislik hizmetlerinin ilgili yasalara, bilimsel esaslara ve mesleki kurallara uygun yerine getirilmesi yönünde, yapı üretim sürecindeki meslek odalarıyla yerel yönetim arasında teknik işbirliği sağlamak ve tarafların bu yöndeki ortak sorumluluklarını kültür ve doğa değerlerine sahip çıkarak karşılıklı dayanışma içerisinde yerine getirmeleri amaçlanıyor.
Protokolde, Eyüp ilçesinde çağdaş ve yaşanabilir standartlarda örnek bir açık yeşil alan oluşturulması ve en büyük faydanın Eyüp halkına sunulması için; ilçe sınırları içerisindeki yeşil alanları etkin ve işlevsel hale dönüştürülmesi yer alıyor.



Yapı dışında kalan alanlar için peyzaj projesi zorunluluğu

İmzalanan protokol ile çevre düzenlemesinde müteahhitlere, yapı dışında kalan alanlar için peyzaj projesi zorunluluğu getirildi. Protokolde çevre düzenlemesi peyzaj projeleri için imar planında tek ada, tek parsel olan yapı adalarında ve özelliği olan yapılarda, 1500 m2 parsel büyüklüğü sınırlaması bulunuyor. Ayrıca müteahhitler, peyzaj projelerini Peyzaj Mimarları Odası’na onaylattıktan sonra belediyeden ruhsat alabilecek.

Başkan Remzi Aydın ruhsatla ilgili yaptığı açıklamada, “Gerçekleştirdiğimiz protokolle yeni uygulamaya geçiyoruz. Eyüp’ün yeşiline sahip çıkmanın yanı sıra yeni yeşil alanlar oluşturmak yine bizim görevimiz. Uygulamayla birlikte artık müteahhitlerimiz de yapı dışında kalan alanlar için peyzaj projesi hazırlayacak ve projelerini de Peyzaj Mimarları Odası’na onaylattıktan sonra bize getirecek” dedi.