Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, ödülü Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve aynı zamanda Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın elinden aldı.

ÇEKÜL Vakfı ve Akdeniz Tanıtım’ın işbirliğinde Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin en saygın akademisyen ve uygulayıcılarının jüri üyesi olduğu yarışmanın Bilim Kurulu Başkanlığı’nı ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen yaptı.
Belediyecilikte özgün projelerin desteklenmesi ve yapılan çalışmaların tüm belediyelere örnek olacak şekilde tanıtılarak yaygınlaştırılması amacıyla gerçekleştirilen yarışmaya bu yıl, 132 belediye toplam 251 proje ile başvurdu. Özendirme Yarışması Ödül Töreni çok sayıda davetliyi de ağırladı. Törene Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’ın yanı sıra, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ile il ve ilçe belediye başkanları katıldı.

Aldığımız ödül bizim için çok anlamlı

Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, “Yarışmaya 250 civarında eser sunulmuş. Bunların 54 tanesi değerlendirmeye alınmış. Bu eserler arasında süreklilik ödülü olarak ikincilik ödülü bize verildi. Aldığımız bu ödül bizim için çok anlamlı” dedi.
Ödül ile ilgili görüş ve düşüncelerini aktaran Başkan Remzi Aydın, konuşmasına şöyle devam etti:
Güzel çalışmalara devam edeceğiz

“Kent içerisindeki tarihi dokunun ve eserlerin canlandırılması ve bunların hayata kazandırılması anlamında genel bir uygulama kazanmış, bunu sürekli yapan belediyelere verilen bir ödül. Eyüp Belediyesi de bu anlamda rüştünü ispatlamış demektir.
Eyüp’te ki medeniyetimize ait eserleri canlandırmak ve bunları pratik hayata aktarmak noktasındaki kararlılığımızı aslında pekiştirdi, motive etti. Göreve geldikten sonra yaklaşık bir buçuk yıldır Bilgi Üniversitesi ve İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’yle birlikte merkezi alan yönetim çalışmasını yapıyorduk. O çalışmamızda inşallah 2015 yılı sonunda bitecek ve umuyorum ortaya çok güzel bir çalışma çıkacak.
Eyüp kendi potansiyelinde var olan değerleri, açığa çıkartan bir belediyeye sahip. Medeniyetimize, tarihimize kimliğimize ilişkin tüm eserlerimizi bizler insanlarımıza sunacağız. Yaptığımız belki de eserlerimizin üzerindeki tozu süpürmekten ibaret. Güzel çalışmaları inşallah hep beraber göreceğiz.

Eyüp, Mimar Sinan eserlerinin merkezi

Eyüp, Mimar Sinan’ın eserlerinin en yoğun bulunduğu bir yer.Otoritelerce, Zal Mahmut Paşa Camii de, Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden biri olarak nitelendiriliyor. Bu anlamda Eyüp, tam bir Mimar Sinan eserlerinin merkezi diyebiliriz. Biz bu eserleri gün ışığına çıkararak halkımızın hizmetine sunmaya devam edeceğiz.”

Prof. Sözen, “Başkan Aydın’a inanıyorum”

Fuardaki Eyüp Belediye standını ziyaret ederek Başkan Aydın’ı, ödülü ve başarılı çalışmaları için tebrik eden ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Metin Sözen, Eyüp’ün, Türkiye’nin çok özel yerlerinden bir tanesi olduğunu belirtti. Sözen,“Eyüp’ün sadece çevresindeki mezar taşlarını taratsanız tarihin bir döneminin Edebiyatını, sanatını, kültürünü, yöneticilerini ve onların bıraktıkları eserleri görürsünüz. Sokullu Mehmet Paşa’yı, Zal Mahmut’u ve daha birçok şahsı ve eseri görürsünüz. Çünkü orada herkes bir eser bırakmak istemiştir” dedi.

Başkan Remzi Aydın ile birçok konu üzerinde fikir alışverişi yaptıklarını dile getiren Metin Sözen, Eyüp Belediyesi’ninZalMahmut Paşa ve onun gibi birçok eserin restorasyonunu yaptığını ifade etti. Sözen ayrıca Başkan Aydın döneminde İstanbul’a ve uluslararası boyuta bir armağan olarak Eyüp’ün her ayrıntısını ortaya koyduğu projenin uygulanmasının tamamlanacağına inandığını söyledi.