Eyüpsultan Belediyesi, 560 yıllık tarihiyle İstanbul'un en eski yerleşim birimlerinden biri olan Eyüpsultan'da, Eyüp Sultan Tarihi Merkez Yönetimi (ESTAM) isimli dev projeyi başlattı.

Bir medeniyetin ihya ve inşa projesi olan, 500 milyon TL bütçe ayırılan ESTAM çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın'ın katıldığı bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

98 hektarlık alan içinde yer alan ve aralarında Mezar Taşı Konservasyon ve Sergileme Alanı, Eyüp Sultan Müzesi Anı Evi, Haliç Deniz ulaşımı ve Eyüp Sultan İskelesi Geliştirme Projesi, Sekbanbaşı Ramazan Ağa Subyan Mektebi, Haliç Silueti Aydınlatma Projesi, Eyüp Oyuncakları Çocuk Parkı ve Kukla Tiyatrosu, Tarihi Çeşmeler Projesi, Çömlekçiler Hamamı Projesi ve Restorasyonu, Arpacı Hayrettin Camii Projesi ve Restorasyonu, Piyerloti, İdris-i Bitlisi Tepesi Otopark Projesi, Zeynep Hatun Camii Projesi ve Restorasyon gibi toplam 67 farklı projeyi içeren ESTAM'ın tanıtım toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, konuşmasında öncelikle Eyüpsultan ilçesinin İstanbul için öneminden bahsetti.

Tarihi eserlere olan ilgisizlik ve tahribat nedeniyle geçmişle olan bağlardan kopma noktasına gelindiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“Maalesef uzun yıllar boyunca sadece zamanın vermiş olduğu tahribat değil, aynı zamanda köklerimizden uzaklaşmak gibi telaşla ortaya koyulan yanlış uygulamalar, tarihte estetik, sanat, mimari ve ahenk adına ne varsa geride bırakmamıza sebep oldu. O muhteşem mezar taşlarının kırılıp bir kenarlara atıldığı bir tesadüf değildir.

Sadece bir saygısızlık da değildir. Bir ilgisizlik, bir duyarsızlık, tarihle olan irtibatı koparma yönünde neredeyse bir telaşın sonucudur. Bir devrin, bir zihniyetin özeti gibidir.

Eğer bir başka ülkenin elinde olsaydı, o mezar taşlarının her birisi, tarihi hanlarımızın, hamamlarımızın, medreselerimizin, sokaklarımızın, çarşılarımızın her biri, müzede korunan eser gibi korunur ve çok canlı bir şekilde günümüze getirilirdi.

Çok şükür artık bu ilgisizlik geride kaldı, çok şükür bu duyarsızlık geride kaldı. Tarihle bağını koparma telaşı ve onun üzerinden modernleşme arayışları tarihin çöplüğüne gitti. Şimdi tarihle irtibatımızı kuvvetlendirerek maziden alacağımız güç ile çok daha güçlü bir Türkiye kurma mücadelesini yapıyoruz”

"EYÜPSULTAN OSMANLI'NIN GÖZ BEBEĞİ"

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, ESTAM ile ilgili olarak şöyle konuştu;

“Ben ESTAM projesini de bu çerçevede, bu anlayışla ortaya çıkan bir proje olarak görüyorum. Eyüpsultan, İstanbul'un en önemli semtlerinden birisidir. Eyüpsultan, fetihten hemen sonra Osmanlının göz bebeği olarak korumaya çalıştığı tarihi semtlerimizden birisidir.

Eyüpsultan, Fatih ve Üsküdar. Bu 3 önemli şehir Osmanlı döneminde önem verilen şehirlerdir. Eyüpsultan, bizim yıllardır üzerinde konuştuğumuz, tarihi alandaki tarihi dokuların ortaya çıkarılması için gayret sarf etmemiz gereken bir yer.

Buranın mümkün olduğu kadar yayalaştırılması, trafikten uzak hale getirilmesi, var olan bütün alandaki tarihi güzelliklerin belgelenerek en güzel şekilde teşhir edilmesi, oturma mekanları ve ışıklandırmalarla halkın daha rahat hareket etmesini sağlayacak imkanların Eyüpsultan'ın var olan değerlerinin ve güzelliklerinin yaşatılması bizim için önemlidir"

Bakan Kurtulmuş, medeniyet ve kültür zenginliği olmadan ekonomik ilerlemenin tek başına önemli olmadığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Bizim geleceğimiz sadece ekonomide ileri gitmekle olamaz. Yollarımızı, köprülerimizi, havalimanlarımızı, uçaklarımızı, tanklarımızı, fabrikalarımızı geliştirmekle biz büyük bir gelecek kuramayız. Bunları tabi ki yapacağız. Ama dünyada başka hiçbir ülkede olmayan güzellik Türkiye'de vardır. O da tarihi, kültür zenginliğin çeşitliliğidir.

Bu kültürel zenginlikten, bu büyük medeniyet birikimimizden istifade etmezsek ekonomide yükselmenin hiçbir anlamı kalmaz. Onun için Türkiye'nin ekonomideki gücü, bağımsızlığı kadar önemli olan bir husus da medeniyet ve kültür alanındaki milli bağımsızlığı meselesidir"

Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın da ESTAM projesinde, ilçe sakinlerinin, ziyaretçilerin ve tarihi kültürün korunmasının amaçlandığını kaydederek şöyle devam etti;

“Sanayileşme ve şehirleşme süreçleriyle beraber bu ışıltı, bu kıymet solmaya ve gözden uzaklaşmaya başlamış. İlgisizlikten dolayı kaotik bir ortam oluşmuş. Ziyaretçilerimiz çok istemelerine rağmen ulaşamıyorlar ve maalesef çok mutlu ayrılmıyorlardı.

Gerek burada yaşayan sakinlerimizin gerek dışarıdan gelen ziyaretçilerimizin taleplerini karşılamak adına ve aynı zamanda tarihimize, medeniyetimize, kültürümüze saygı ve vefa göstermek adına bu projeyi başlattık. Bu projemiz yaklaşık 2 buçuk yılda tamamlanan bir proje”

“DÜNYA ÇAPINDA BİR PROJE”

“67 tane alt projemiz var. Dünya çapında bir proje. Eyüpsultan 2023 vizyonu olarak adlandırıyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde projemizin tamamını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Projeler Bittiğinde ise Osmanlı’daki gibi Eyüpsultan’ımızın ışığı yeniden parlayacak ve medeniyetimize, kültürümüze ilham olmaya devam edecek”

“UNESCO İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLATTIK”

“Bir hekim ve kuyumcu titizliğiyle çalıştık. Tıkanan damarları bulduk. Nerede ödemler oluşmuş tespit ettik. Atacağımız her adımı santim santim hesapladık. Yerli ve yabancı misafirlerimizle anketler yapıp temel beklentileri ve ihtiyaçları analiz ettik.

Mezar Taşı Konservasyon ve Sergileme Alanı, Eyüpsultan Müzesi, Haliç Deniz Ulaşımı ve Eyüpsultan İskelesi Geliştirme Projesi, Haliç Silueti Aydınlatma Projesi, Tarihi Çeşmeler Projesi’nin de aralarında yer aldığı toplam 67 proje ile Eyüp Sultan’ın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması için gerekli çalışmaları başlattık”

“BAŞTAN SONA YENİLENECEK”

“Eyüpsultan’da her biri birbirinden farklı ve renkte olan tabelalara estetik standart getirecek proje kapsamında Eyüpsultan Meydanı baştan sona tarihi dokuya uygun olarak yenilenecek.

Eyüpsultan Meydanı’nın zemin döşemeleri baştan sona beyaz mermer. Yazın yürümek imkansız. Kışın da kayar gibi buz pateni yapmak zorunda kalıyorsunuz. Fıskiye ezanın sesini bastıracak kadar gürültülü”