Eyüp Belediyesi tarafından okullarında dereceye giren öğrenciler için düzenlenen Balkanlar turunda liseliler Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in kabrini de ziyaret ettiler. Aliya İzzetbegoviç ve diğer şehitler için Fatihalar okuyan Eyüplü öğrenciler oldukça duygusal anlar yaşadılar.

 

Saraybosna gezisi sırasında ecdat yadigarı eserlerden biri olan Mostar Köprüsü’nü ziyaret eden liseliler, köprünün tarihçesi hakkında bilgiler aldı. Osmanlı döneminde 1556 yılında Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından yapılan köprü, Bosna savaşı sırasında 1993 yılında Sırp saldırısında yıkılmıştı. Mostar Köprüsü' nün eski hâline uygun olarak yeniden inşası çalışmaları (TİKA) UNESCO ve Dünya Bankası’nın desteğiyle 1997'de başladı. Köprünün temel,beden duvarları ve zemin güçlendirilmesini Yapı Merkezi ve taş kemer inşaatını diğer Türk şirketi olan ER-BU üstlendi. Macar ordusundan dalgıçlar orijinal taşları nehir yatağından bulup vinçlerle çıkardı. Bombardımandan ve suyun içinde bozulmaya uğramış taşlar yapıda kullanılamadığından, orijinal taşların çıkarıldığı, günümüzde kapalı olan taş ocağı tekrardan bu iş için açılıp, aynı ocaktan çıkarılan taşlar köprünün yapımında kullanıldı. Orijinal modele sadık kalan şirket, köprünün temellerini de sağlamlaştırdı. 30 metre uzunluğundaki, 24 metre yüksekliğindeki köprünün kemerindeki çalışma Haziran 2002'de başladı. Kilit taşı da Ağustos 2003'te yerine konuldu. İnşaatı tamamlanan Mostar Köprüsü, aralarında Türkiye' nin de bulunduğu çok sayıda devletin temsilcilerinin hazır bulunduğu bir törenle, İngiliz Prensi Charles tarafından 23 Temmuz 2004 tarihinde açıldı. Açılışı, çok sayıda televizyon ekibi naklen yayınla seyircilerine ulaştırdı. Mostar Köprüsü, eski Mostar şehriyle birlikte 2005 yılında Dünya Miras Listesi'ne eklendi.

FATİHALAR BİLGE KRAL VE ŞEHİTLER İÇİN

Eyüplü öğrenciler daha sonra Bosna Hersek’in merhum Cumhurbaşkanı Bilge Kral olarak da bilinen Aliya İzzetbegoviç’in kabrini ziyaret ettiler. Bosna Hersek’in bağımsızlığı ve İslam dünyası için büyük mücadeleler veren ve tüm hayatını bu yolda harcayan İzzetbegoviç’in Kovaçi Şehitliği’ndeki kabri başında el açıp Fatihalar okuyan liseliler, oldukça duygusal anlar yaşadılar. Savaş sırasında yapılan zulmü ve verilen mücadele hakkında bilgi alan öğrenciler, tarihe tanıklık etmiş oldular. 250 bin kişinin hayatını kaybettiği, 1 milyondan fazla kişinin zorunlu göçe tabi tutulduğu savaş yıllarını tanıklarından dinleyen Eyüplü gençler, dünya Müslümanlarının baskı ve zulümden kurtularak huzura kavuşması için dualar etti. Balkanları gezerek yakın tarihe tanıklık edebilme fırsatını kendilerine tanıdıkları için Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’a ve emeği geçenlere teşekkür eden liseli gençler, “Kitaplardan okumak ile burada görüp, bu havayı teneffüs ederek tanık olmak çok farklı. Bize bu geziyi hediye eden Başkanımız Remzi Aydın’a teşekkür ediyoruz” dediler.

 

Oluşturma Tarihi : 02.08.2015