İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Kadir Topbaş konuşmasında “2019’da İstanbul’daki raylı sistemlerin uzunluğu 435 kilometre civarına gelecek. İstanbul dünyada modern metrolara erişen sayılı kentlerin başında olacak” dedi.

DEVAM EDEN METRO YATIRIMLARI 36 MİLYAR LİRA

İstanbul’da “Her Yerde Metro Her Yere Metro” dediklerini hatırlatan Kadir Topbaş, Avrupa’nın 70-80 yıl önce bitirdiği metro yatırımlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde başladığını ve kendilerinin de raylı sistem çalışmalarını hızlandırdığını kaydetti.

2004’te 8,5 kilometresi metro olmak üzere toplam 45 kilometre olarak devraldıkları raylı sistem hatlarını 13,5 yılda 150 kilometreye taşıdıklarını belirterek, 257,3 kilometre metro hattının yapımının devam ettiğini ve 50 kilometre raylı sistemin de ihale aşamasında olduğunu söyledi. İstanbul’da sadece devam eden metro yatırımlarının maliyeti 36 milyar lira olduğuna dikkat çeken Başkan Topbaş, “Bu çok büyük bir rakam. Biraz önce Eyüp Alibeyköy’den metro tüneline girdik, 1500 metre yürüyerek Gültepe’nin altından geçtik ve Kağıthane’den çıktık. Hemen arkamızda da Gayrettepe-3. Havalimanı Metro Hattı’nın kazıları var. Her yerde bir iş, her yerde bir yatırım var” diye konuştu.

İSTANBUL’UN ALTINI DEMİR AĞLARLA ÖRÜYORUZ

“İstanbul’un yeraltını adeta demir ağlarla örüyoruz. İstanbul dünyada metroya erişen en sayılı kentlerin başında olacak. Çok kısa sürede Kadıköy’den Bahçeşehir’e 60 dakikaya, Taksim’den Bahçeşehir’e 51 dakikaya gelinebilecek” ifadelerini kullanan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Metroları en yeni yaptığımız için, İstanbul’da New York’tan, Londra’dan, Paris’ten ve Tokyo’dan çok daha ileri teknolojiye sahip metrolar yapılmaktadır. Gidip gezebilirsiniz, bu kadar net konuşuyorum. Bizim metro inşaatlarımızı yapan firmalar yurtdışında rahatlıkla iş alıyorlar. Mühendislerimiz burada adeta staj yaparak en ileri teknolojilerle buluşuyorlar. 2004 yılında Barselona’da 60 metre derine inerek TBM (Köstebek) makinesini görmüştüm. Bugün İstanbul’da TBM’ler çok basit hale geldi. 5 tanesini bir metro hattında birden devreye alıyoruz. Artık İstanbul’daki atıksu kanallarını bile TBM ile yapar hale geldik. Bu müthiş bir şey. Teknolojiyi en iyi kullanan ve en çok çalışan belediye olduğumuzu rahatlıkla ifade ediyorum.”

SÜRÜCÜSÜZ ÇALIŞAN SON TEKNOLOJİ METROLAR

Bütün metro hatlarının kazı sırasında üst noktalarda ortaya çıkabilecek hasarlarla ilgili sigortalı hale getirildiğini, ihalelerin buna göre yapıldığını ve yüklenici firmanın bu sorumluluğu aldığını ifade eden Topbaş, “Metrolar ağırlıklı olmak üzere ‘Akıllı Şehir İstanbul’u devreye sokmaya çalışıyoruz. Son teknolojiyle inşa edilen metrolarımızdaki sürücüsüz çalışma sistemlerini ortaya koymak çok kolay bir şey değil. Yaklaşık 12 ay test sürüşü yapmanız gerekiyor. Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metrosu da bu nedenle geçekti. İnsansız çalışabilme sistemiyle bu hatta 850 insan tasarrufu sağlamış olacağız. Ama çok akıllı kurgulanmış, zamanı çok iyi bir sistem ortaya çıkıyor. İnanıyorum ki İstanbul metro ağlarıyla daha hızlı, konforlu, güvenli ve daha keyifli bir seyahat imkanına kavuşacak” şeklinde konuştu.

HEDEF 1023 KİLOMETRE

2019’da 441 kilometre metroyu hedeflediklerini ifade eden Kadir Topbaş, İstanbul’da nihai raylı sistem hedefinin çoğunluğu metro olmak üzere 1023 kilometre olduğunu dile getirdi. Topbaş, şu bilgileri verdi; “İstanbullular en fazla yarım saat yürüme mesafesinde metroya erişecek ve yeraltında milyonlarca insan hareket halinde olacak. Gelecek kuşaklar bizi hayırla yad edecek, bundan eminiz. İstanbul’un altı bir dolaşım sistemi gibi raylı sistemlerle örülü hale geliyor. Dünyanın gelişmiş şehirlerinde görerek gıpta ettiğimiz metroların daha ilerisini ve daha modernini İstanbul’da ortaya çıkartmış olacağız. Bütçemizin yüzde 55’ini ağırlıklı raylı sistem olmak üzere ulaşım yatırımlarına ayırdık. Gebze’den Silivri’ye, Sabiha Gökçen ve 3. Havalimanı’na kadar İstanbul’un her noktasına yeraltından metroyla erişim imkanı veren bir sistem geliştiriyoruz. İstanbul’a hizmet etmenin gururunu yaşamaktayız.”

KABATAŞ- MAHMUTBEY METROSU’NUN MALİYETİ 3,8 MİLYAR LİRA

Kabataş- Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne maliyetinin 300 vagon dahil 3,8 milyar lirayı bulduğunu belirten Başkan Kadir Topbaş, “Hamdolsun metro yatırımlarını belediyemizin kaynaklarıyla ve uzun vadeli çok az kredi kullanarak yapıyoruz. İstanbul’a 13,5 yılda 105 milyar lira yatırım yaptık. Sadece bu yılki yatırım bütçemiz 16,5 milyar lira. Ekonominin darboğaza girdiğinin söylendiği dönemde biz yatırımlarımızı yüzde 15 arttırarak devam ettiriyoruz” dedi.

2019’UN İLK AYLARINDA HİZMETE GİRECEK

Yapımı devam etmekte olan toplam 24,5 kilometrelik ve 19 istasyonlu Kabataş- Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu’nun 2019’un ilk aylarında devreye gireceğini müjdeleyen Kadir Topbaş, 8 ilçeden geçen bu hattın günde 1 milyon yolcu taşıyacağını ve Bağcılar’dan itibaren birçok ilçenin metro hatlarıyla ve denizle entegrasyonunu sağlayacağını söyledi.

Topbaş, “İnşallah İstanbulumuz'un en önemli raylı sistem hatlarından biri haline gelecek. Sözleşme aşamasına geldiğimiz 18,5 kilometrelik 11 istasyonlu Mahmutbey-Halkalı-Başakşehir-Esenyut Metrosu da bu hatla entegre olacak. İki hat birleştiğinde 43 kilometrelik bir metro hattı ortaya çıkacak ve Beyoğlu- Beşiktaş- Şişli- Kağıthane- Eyüp-Gaziosmanpaşa- Esenler- Bağcılar ilçelerini birbirine ve denizle bağlayacak. Yani ne söylediysek yaptık. ‘2019’de metrolar 400 kilometre olacak’ dediğimizde birileri ‘Nasıl yapacaksınız’ demişti. Mücbir sebeplere rağmen 2019’da İstanbul’daki raylı sistemlerin uzunluğu 435 kilometre civarına gelecek. 435 kilometre ya bitmiş olacak ya da bir kısmı bitme aşamasına gelmiş olacak. Nihai hedef olaraksa 1023 kilometre metrodan bahsediyoruz” diye konuştu.

KABATAŞ-MAHMUTBEY METROSU ENTEGRASYON NOKTALARI

Kabataş İstasyonunda; Kabataş- Taksim Füniküleri ve Eminönü -Kabataş Tramvayı ile Mecidiyeköy İstasyonunda; Yenikapı-Hacıosman Metrosu ile Karadeniz Mahallesinde; Topkapı- Sultançiftliği Hattı ile Mahmutbey İstasyonunda; Bağcılar (Kirazlı)-Başakşehir Hattı ile entegre olacak.

Mecidiyeköy-Mahmutbey yönü tünel kazıları bitti. Kabataş-Mahmutbey arası Tünellerin yüzde 82,5’i tamamlandı. Kazılar 5 TBM ile yapılıyor. Kağıthane ve Alibeyköy vadileri 2 viyadükle geçilecek, Metro yüzeye çıkacak ve viyadükte İstasyon olacak.

300 ADET METRO VAGONU TAM OTOMATİK SÜRÜCÜSÜZ SİSTEM

İlk Defa Bu Araçlarda Lcd Aktif Güzergah Haritalarda; Geçilen-Varılan-Gelecek İstasyonlar ve Güzergahtaki Diğer Ulaşım Sistemlerine Aktarma Noktaları Görülebilecek. Tümüyle Engelli Dostu Araçlar, Cep Telefonu Şarj Üniteleri Olacak. Bu Hattın İnşasında 4 Bin100 Kişi Çalışıyor.

İSTASYONLAR

Kabataş, Beşiktaş, Yıldız, Fulya, Mecidiyeköy, Çağlayan, Kağıthane, Nurtepe, Alibeyköy, Çırçır Mahallesi, Veysel Karani-Akşemsettin, Yeşilpınar, Kazım Karabekir, Yeni Mahalle, Karadeniz Mahallesi, Tekstilkent-Giyimkent, Yüzyıl - Oruç Reis, Göztepe Mahallesi, Mahmutbey