Yasalarımızdan emlakçılığın ilk tanımı borçlar kanununun 404-405 maddelerine göre tellal diye tanımlanmak da ve yasalarımızdan başka da bir tanımı yoktur. 2003 yılının haziran ayında 11816 sayılı standart tebliğine göre yeni düzenlemeler yapıldı ise de yeterli denetim ve getirilen standartların uygulanmamasından dolayı emlakçılık herkesin bir masa bir kasa olarak kayıtlı ya da kayıtsız yaptığı bir iş olarak devam etmiştir.

Yurt dışından gelen yabancı emlak firmalarının ülkemizde bayilik vermeye başlamasıyla birlikte bu mesleğe talep daha artmış İstanbul ticaret odasına 2000 yılına kadar kayıtlı yaklaşık 2.000 üye var iken bir anda bu sayı birkaç yıl içinde 4.000 ‘ lere şuan da 7.000 – 8.000 ‘lere gelmiştir. Bura da sadece İto ya kayıtlı emlakçılardan bahsediyorum, ayrıca 1999 yılında kurulan İstanbul emlakçılar odasına da yaklaşık kayıtlı 3.000 – 4.000 emlakçı vardır. Bunun yanında hiçbir yere kayıtlı olmayan İstanbul genelinde 15.000 emlakçının varlığından bahsetmek mümkün.

27.04.2018 tarihinde Ankara da Gümrük ve Ticaret Bakanlığın da bir emlak çalıştayı yapıldı bu çalıştaya Türkiye nin her ilinden emlakçılık mesleğinin öncüleri ve bizler bu çalıştaya katılarak mesleğimiz için yapılacak olan düzenlemenin içeriği hakkında fikirlerimizi söyledik.

05.06.2018 Tarihinde resmi gazete de yayınlanan Taşınmaz Ticareti Hakkındaki yönetmelikle emlakçılık mesleğine yeniden standart getirilmiş oldu. Peki bu standart bizlere neler getirmiş oldu…

*Bu mesleği mevcutta yapan herkes eğitim durumuna bakılmaksızın yapmaya devam edecek…

*Emlakçılık mesleğini yapan herkes yetki belgesi alacaktır, bu yetki belgesini işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından bilgi sistemi üzerinden alacaktır. Ve bu belge 5 yıl geçerli olacaktır.

*Bu mesleğe yeni girecek olanlar için en az lise mezunu olma şartı getirilmiştir.

*Emlak alım – satım komisyon oranı her iki taraf için %6 +kdv iken bu oran %4 +kdv olmuştur.

*Kiralama hizmet bedeli 1 aylık kira bedeli olmuş ve bu bedeli aksi bir yazılı anlaşma yok ise mal sahibi ile kiracı yarı yarıya ödeyecektir.

Yeni standart da çok kısa değinmiş oldum… Peki bu standart bizlere bir yarar sağlayacak mı ? Denetim mekanizması olmadığı sürece bu standartların hiç anlamı olmayacaktır. Ayrıca yeni standart tebliği meslek adına ne bir yenilik nede bir kazanç sağlamıştır. Son günlerde yapılan imar barışı, konut kampanyalarında ki %20 indirim, kdv ve tapu harçlarındaki %4 den %3 indirime ek olarak emlakçıların komisyon oranı %6 dan %4 indirilmiştir demek oluyor.

Kısaca bu işi 30 yıldır yapan biri olarak ve kayıt dışılığının en yaygın olduğu, verginin kaçırıldığı, emlak değerlerinin sağlıklı tespit edilmediği bu sektöre bu standartlar hiçbir yarar sağlamayacak ve emlaçılık mesleği de itibar kazanmayacaktır. Emlakçılık itibarlı bir meslektir. Bu mesleğin İstanbul da resmi kayıtlı 10.000 – 11.000 kişi kayıtsız 15.000 – 20.000 kişi varken, bir denetim mekanizması yokken, yaşanan mağduriyetlerin hesabı sorulmaz iken, kayıtlı emlakçıların hakları gasp ediliyor iken, tapu dairelerinde, belediyelerde muhatap olarak görülmez iken böyle standartlar kayıt parçasına yazılan yazılardan öteye gitmeyecektir…