İstanbul Emlak Odası başkan adayı Adnan Yeşiltaş ile Göktürk’te Derin Gayrimenkul yönetim kurulu başkanı Fatih Erbaş’ın ev sahipliğinde New Göktürk Dergisinin sorularını cevapladı.

İstanbul Emlak Odası başkan adayı Adnan Yeşiltaş ''2018 yılı Şubat ayında İstanbul Emlak Odası’nın genel kurulu var. Ben Marmara Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adnan Yeşiltaş olarak bu genel kurulda başkanlığa adayım. Sloganımız  “BÖYLE GELMİŞ AMA BÖYLE GİTMESİN”? 1999 yılında kurulan bir odanın gırtlağına kadar borçlu olduğunu görüyoruz, dikili bir ağacın olmadığını görüyoruz, bu sektörün böyle itibarsızlığı hak etmediğini düşünüyoruz. Bu nedenle ben İstanbul da ki emlakçıların Esnaf -Tacir ayrımı yapmaksızın bir dayanışma içerisinde bir mesleğin itibarı için bir kurtuluş mücadelesi, sektörel kurtuluş mücadelesi vermesi gerektiğini düşünüyorum. Aslında bu bir mesleki mücadele gibi gözükse de aydınlanan , Rönesans’ı bulan , Demokrasiyi bulan ülkelerin sektörlerine sahip çıktığı görülmüştür. Bu aslında bir vatandaşlık görevidir.

Yeni dönem ile ilgili sizin hedefleriniz neler?

Hedeflerimizin en büyüğü Kartelleşmiş Medya’nın kıskacından emlakçı kardeşlerimizi kurtarmak. Onu da 81 ilin meslek temsilcileri ile görüşerek kartelleşmiş internet sitelerin elinden “nasıl emlakçıyı kurtarırız” mücadelesini vereceğiz ve siteler kuracağız.

Siteler derken internet sayfaları mı?

İnternet sayfaları tabi insanlar kiralardan daha fazla o sitelere para ödemek durumunda kalıyorlar.

Diğer türlü yaptırımlar düşünüyor musunuz? Mesela şu anda resmi olmayan ama resmi kurum gibi çalışan ‘Ayakçılar’ diye tabir edilen şirketlere yönelik yaptırımlar olacak mı?

Tabi. Anadolu yakasında bir araç, Avrupa yakasında bir araç dolaşacak ve herhangi bir yerde emlakçı olmayan bir dükkânın camında bir kiralık-satılık ilanı gördüğünde bölgenin maliyesi ile koordineli çalışılacak ve bunlar ihbar edilecek

Şimdi ben buradan yurttaşlarıma sizin aracılığınız ile bir çağrıda bulunmak istiyorum. Emlakçıya verilecek komisyondan imtina ederseniz başınıza çok daha ciddi sıkıntılar gelecektir. Tabi umut ediyoruz gelmesin ama yazılı ve görsel basında görüyoruz bir sürü felaket yaşanıyor. Bu konuda emlakçı bir yandan da garantördür.

Göktürk’te ki resmi olarak emlakçılar hakkında bilginiz var mı? Şu anda odaya kayıtlı Kaç emlakçımız var?

Şimdi emlakçıyı saymak mümkün değil. Odaya kayıtlı emlakçı ve ticaret odasına kayıtlı emlakçı arkadaşlarımızın azınlıkta olduğunu görüyoruz. Daha çok emlak işi yapmayanların emlak sattığını görüyoruz bu da bir enflasyon yaratmıştır. Burada vergiyi ödeyen, yasalara bağlı, mesleğine saygılı emlakçılar da ciddi anlamda zorlanmaktadır. Bugün bir kriz yaşanıyorsa bence Emlak’tan daha fazla emlakçının olduğu bir bölgede ki bu tüm Türkiye için geçerli bugün emlak odayı önüne gelen herkese maliye kaydı olmaksızın sertifika veriyor bu da bir meslek enflasyonu yaratıyor.

Belli bir sınava tabi tutulmadan mı sertifika veriliyor?  

Niye veriyor ki tır şoförüne sertifikayı? İsterse 4 dil bilsin, isterse Türkiye’nin en iyi üniversitesinde okusun bir oda kendi üyesinin haklarını korumaz mı? Yani mali müşavirler bir emlakçıya sertifika verir mi? Vermez. Emlakçılar odası neden verir? Orası bilinmez işte sektörün itibarı onun için yok.

Bu seçimler 2 yılda 1 mi yapılıyor?

4 yılda 1 yapılıyor.

Bölge Temsilcileri de olacak herhalde

Biz şuan 39 ilçede çalışıyoruz.

Göktürk’ten de kendi kadronuza düşündüğünüz kişiler var mı?

Göktürk’ten tabi ki arkadaşlarımız var ama şu aşamada isimlerini dillendirmek doğru olmaz. Kadromuz aslında tamam kadroyu kurduk çünkü biz 2 yıldır seçim çalışmalarını yapıyoruz ve şu anda en güçlü adayız yani bu konuda çalışan herhangi bir adaya rastlamadım. %99 ihtimalle Seçimi kazanacağız ama asıl kazanan sektör olacaktır.

Marmara Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adnan Yeşiltaş


Kahvaltı sonrası toplu resim