FED/EVANS: FAİZ ARTIRIMLARI ÇOK KADEMELİ OLMALI

Japonya hisse senetleri Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü. Samsung Electronics Co., Nasdaq 100 Endeksi'nin Kasım ayından bu yana en sert yükselilşini gerçekleştirmesinin ardından yükselişini ikinci güne taşıdı. Hong Kong hisse senetleri, MSCI Inc.'nin Çin hisse senetlerinin küresel gösterge endekslere alınıp alınmamasına ilişkin kararı öncesi geri çekildi. ABD Hazine tahvilleri Pazartesi günü, New York Fed Başkanı William Dudley'in sıkılaştırma döngüsünün durdurulmasının ekonomiyi tehlikeye sokacağını kaydetmesinin ardından değer kaybetti.

FED/DUDLEY: ENFLASYON FED HEDEFİNİN BİRAZ ALTINDA

Tokyo'da SMBC Friend Securities Co. kıdemli stratejisti Toshihiko Matsuno, "Son dönemdeki ekonomik veriler etkileyici değildi, ancak Dudley, bu durumu aksine görüş bildirdi ve piyasa katılımcılarını rahatlattı" dedi.

ABD HAZİNE TAHVİL FAİZLERİ, 2008'DEN BU YANA OLAN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

New York Fed Başkanı William Dudley, sıkı işgücü piyasasının er ya da geç, son dönemde beklenmedik bir şekilde zayıf enflasyonu yükselteceği beklentisinde olduğunu söyleyerek, Başkan Janet Yellen'a benzer yorumlarda bulundu. Bu yorumların ardından, Chicago Fed Başkanı Charles Evans, mevcut ortamın çok kademeli faiz artırımlarını ve bilançonun yavaş biçimde küçültülmesini desteklediğini söyledi.

Fed yetkilileri, enflasyondaki yavaşlamaya ilişkin endişelerin artmasına karşın, gösterge faizi son altı ayda üçüncü kez yükseltti ve 4.5 trilyon dolara çıkan bilançoyu bu yıl küçültmeye başlamaya yönelik planlarından bahsetti.

FED FAİZİ YÜKSELTTİ, 2017'DE BİR FAİZ ARTIŞI DAHA ÖNGÖRÜYOR

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer Salı günü konuşma yapacak ve diğer bazı Fed yetkilileri de bu hafta konuşacak. Bunların arasında  Eric Rosengren, Robert Kaplan, Jerome Powell, James Bullard ve Loretta Mester yer alıyor.

FED BAŞKANLARININ KONUŞMA PROGRAMI BU HAFTA YOĞUN



*MSCI Çin'de işlem gören hisse senetlerinin küresel göstergelere dahil edilip edilmeyeceği kararını açıklayacak. 6.8 trilyon dolar büyüklüğündeki onshore Çin piyasası dünyanın ikinci en büyük piyasası durumunda ve küresel hisse senetlerinin toplam değerinin yüzde 9'unu oluşturuyor. Ancak Çinli şirketlerin MSCI endekslerine dahil edilmesi, sermaye kontrolleri ve uzun süreli işlem durdurmalarından dolayı üç kez reddedildi. Kararın Salı günü ABD piyasalarının kapanmasından sonra açıklanması bekleniyor.

MSCI “ÇİN” KARARINI AÇIKLAYACAK

Hisse Senetleri

*Japonya'da Topix Endeksi, yenin doalr karşısında erken saatlerdeki zayıf seyri ile birlikte yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.8 geriledi. Ülke bankaları, Moody's Investors Services Pazartesi günü en büyük bankaların kredi notlarını düşürmesinin ardından değer kaybetti.

*Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.1'den az düştü. Samsung yüzde 3.4 değer kazandı ve Ekim ayından bu yana en büyük iki günlük yükselişine yöneldi.

*Hong  Kong'da Hang Seng Endeksi erken saatlerde yüzde 0.5'e kadar çıkardığı kazancını geri verdi ve yüzde 0.3 düştü. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları fazla değişmedi. Gösterge endeks Pazartesi günü, teknoloji ve sağlık bakım sektörü hisselerindeki çıkışlarla yüzde 0.8 tırmandı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.9 yükseldi.

Para Birimleri

*Yen dolar karşısında yüzde 0.1'den az düşerek 111.57 seviyesine geldi ve yüzde 0.2'ye kadar çıakrdığı kaybını neredeyse ger aldı. Japonya para birimi Pazartesi günü yüzde 0.6 düştü. Güney Kore wonu yüzde 0.3 geriledi.

*Avustralya doları yüzde 0.2 yükseldi ve Yeni Zelanda doları, erken saatlerdeki kayııplarını geri alarak yüzde 0.5 tırmandı. Güney Afrika randı yüzde 0.5 değer kazandı.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1164 seviyesine çıktı.

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi Pazartesi günü yüzde 0.4 yükseldikten sonra yüzde 0.1 geriledi. Endeks, geçen hafta Ekim ayından bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yükseldi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Pazartesi günü dört baz puan yükseldikten sonra bir baz puandan az gerileyerek yüzde 2.18'e indi.

*Avustralya'nın 10 yıllıkları iki baz puan yükselerek yüzde 2.42'ye çıktı.

Emtia

*Petrol , Pazartesi günü Kasım ayından bu yana en düşüks eviyesinde kapanmasının ardından yüzde 0.1'den az düşerek varil başına 44.217dolara indi. Ham Petrol , ABD'de aktif Petrol  sondaj kuyusu sayısının artmaya devam etmesi ve bunun sonucu OPEC öncülüğündeki arz kısıntılarının etkisinin azalacağı endişeleri ile dört hafta üst üste düştü.

PETROL 45 DOLAR SEVİYESİNİN ALTINDA DALGALANDI

*Altın, Pazartesi günü bir ayı aşkın sürenin en düşük seviyesinde kapandıktan sonra yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,246.88 dolara tırmandı.

ALTIN FED'DEN GELEN YORUMLARLA 1 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

(09:50'de güncellendi)

Haberin devamını mobil uygulamamızdan okuyabilirsiniz!